ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Απειλή νέας ενεργειακής κρίσης στην ΕΕ...

Απειλή νέας ενεργειακής κρίσης στην ΕΕ..
Επιπτώσεις στην ενεργειακή τροφοδοσία της Ευρώπης ενδέχεται να έχει η αποτυχία Ρωσίας - Ουκρανίας να συμφωνήσουν σε... νέα τιμή φυσικού αερίου. Πάντως η ΕΕ ελπίζει ότι δεν έχει ειπωθεί ακόμη η τελευταία λέξη. 
Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας υπό τη διαμεσολάβηση της ΕΕ για την τιμολόγηση του φυσικού αερίου ολοκληρώθηκαν χωρίς να υπάρξει κάποια συμφωνία. 

Κατόπιν τούτου και μετά την εκπνοή του τελεσίγραφου που έθεσε η Μόσχα προς το Κίεβο για την άμεση καταβολή όλων των οφειλών της ύψους 1,44 δισ. ευρώ o ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom ανακοίνωσε ότι θα τροφοδοτεί στο εξής την Ουκρανία με φυσικό αέριο μόνο μετά από άμεση καταβολή του ποσού.

«Ελπίζουμε»

«Για το μήνα Ιούνιο δεν έχουν γίνει πληρωμές. Στο εξής η ουκρανική εταιρεία Naftogaz δεν θα λαμβάνει παρά μόνο τις ποσότητες που θα πληρώνει», αναφέρεται στην ανακοίνωση -χωρίς να αποσαφηνίζεται εάν αυτό ισοδυναμεί με διακοπή της ροής φυσικού αερίου προς το Κίεβο. Πηγή της Gazprom ανέφερε πάντως ότι η τροφοδοσία θα περιοριστεί. 

Μια τέτοια εξέλιξη βέβαια θα είχε επιπτώσεις και σε ευρωπαϊκές χώρες μιας και η Ουκρανία είναι σημαντική χώρα διέλευσης ρωσικού φυσικού αερίου με κατεύθυνση την Ευρώπη. Παρατηρητές εκτιμούν ότι η αποτυχία των διαπραγματεύσεων ενδέχεται να προκαλέσει ανάλογη κρίση με αυτές του 2006 και του χειμώνα του 2009.

Ωστόσο, τόσο το Κίεβο όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με σημερινή γραπτή της ανακοίνωση, εμφανίζονται αισιόδοξοι για την επίτευξη λύσης. «Θα προσπαθήσουμε να επιτύχουμε νέα συνάντηση το ταχύτερο δυνατόν» ανέφερε διπλωματική πηγή των Βρυξελλών. 

«Ελπίζουμε ότι η οικονομία και η καλή θέληση θα επηρεάσουν την πολιτική» δήλωσε από την πλευρά του ο Αντρίι Κομπολέφ, επικεφαλής του ενεργειακού ομίλου Naftogaz. Αντίθετα, ο Σεργκέι Κουπριανόφ, εκπρόσωπος τύπου του ρωσικού ενεργειακού γίγαντα Gazprom, μιλώντας στο γαλλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο AFP υποστήριξε ότι οι διαπραγματεύσεις απέτυχαν και ότι οι πιθανότητες για μια ενδεχόμενη νέα συνάντηση είναι ελάχιστες.

«Αμετακίνητη η Ρωσία»

Υπόβαθρο της νέας κρίσης είναι η άρνηση του Κιέβου να αποδεχθεί τη νέα αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου που ζήτησε η Μόσχα ως απότοκο της πτώσης του (φιλορώσου) πρωθυπουργού Γιανουκόβιτς τον περασμένο Φεβρουάριο. 

Τα 1000 κυβικά μέτρα αυξήθηκαν από τα 268 στα 485 δολάρια, μια τιμή χωρίς προηγούμενο στην Ευρώπη. 
Η τελευταία προσφορά που έκανε η Μόσχα ήταν στα 385 δολάρια. Σύμφωνα με την Κομισιόν, η Ουκρανία ήταν έτοιμη να αποδεχθεί συμβιβαστική πρόταση του επιτρόπου Ενέργειας Γκύντερ Έτινγκερ. Αυτή προέβλεπε την άμεση καταβολή ποσού 1 δισ. δολαρίων προς τη Μόσχα και το υπόλοιπο σε έξι δόσεις μέχρι το τέλος του χρόνου. 

Σε ό,τι αφορά την τιμή του φυσικού αερίου, η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν στα 385 δολάρια ανά χίλια κυβικά του χειμερινούς μήνες και στα 300 δολάρια τους καλοκαιρινούς. «Η Ουκρανία ήταν έτοιμη να αποδεχθεί τη συμβιβαστική πρόταση αλλά όχι οι ρώσοι συνομιλητές» αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Η Ρωσία επέμενε στην εφάπαξ καταβολή του οφειλόμενου ποσού και στο ποσό των 385 δολαρίων ανά χίλια κυβικά όλο το χρόνο» επισημαίνει η ανακοίνωση.

Η συνάντηση του ευρωπαίου Επιτρόπου με τον ουκρανό πρωθυπουργό Γιατσνιουκ και τον επικεfαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ διήρκησε μέχρι μετά τα μεσάνυχτα.

Πηγή: Deutsche Welle
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.