ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Μνημόσυνα για τα θύματα του Μαρί.

Μνημόσυνα για τα θύματα του Μαρί...
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου δήλωσε σήμερα ότι η ευθύνη της πολιτείας προς τις οικογένειες των... αδικοχαμένων της έκρηξης στο Μαρί αλλά και προς την κοινωνία είναι να αντιμετωπίσει όλα εκείνα που οδήγησαν την Κύπρο σε αυτή την τραγωδία αλλά και να γίνουν όλες οι αναγκαίες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις για να μην υπάρξουν τα ίδια φαινόμενα.

Ο κ. Νικολάου μιλούσε ύστερα από το μνημόσυνο του Λοχία Βασίλη Κρόκου, που έχασε τη ζωή του κατά τη φονική έκρηξη της 11ης Ιουλίου 2011 στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί, που τελέστηκε στον Ιερό ναό Αγίου Ιωάννη Θεολόγου στη Λάρνακα.

Στις δηλώσεις του ο Υπουργός ανέφερε πως «σήμερα τελέσαμε το τρίτο ετήσιο μνημόσυνο των αδικοχαμένων στο Μαρί, χωρίς να παραγνωρίζομε και να διαγράφουμε την παραμικρή ευθύνη μας ως κράτος και σαν πολιτεία να ενεργήσουμε κατά τρόπο ούτως ώστε να μην έχουμε ξανά παρόμοια φαινόμενα στον τόπο μας. Από τις δικές μας ευθύνες και παραλείψεις, εννοώ των πολιτειακών αρχόντων, δυστυχώς είχαμε αυτή την τραγωδία για την οποία κάποιοι, και ειδικότερα μικρά παιδιά είναι εκείνοι που ζουν την πραγματική τραγωδία» σημείωσε.

Θέλω να επαναλάβω, συνέχισε «ότι η ευθύνη της πολιτείας τόσο στις οικογένειες των αδικοχαμένων αλλά και γενικότερα στην ίδια την κοινωνία είναι να σταθεί και να αντιμετωπίσει όλα εκείνα τα οποία μας οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση. Πρέπει να αποτελέσει την αρχή ούτως ώστε να γίνουν όλες εκείνες οι αναγκαίες αλλαγές, μεταρρυθμίσεις ώστε να μην έχουμε ξανά τα ίδια φαινόμενα» είπε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Υπουργός είπε πως «υπάρχει μια πλήρης συνεργασία με τον Υπουργό Αμυνας. Τον τελευταίο καιρό έχουμε αναπτύξει, ακόμα και επί Υπουργίας του αείμνηστου Τάσου Μητσόπουλου, μια συνεργασία για τον καθορισμό μνημονίου συνεργασίας για πολλά θέματα» είπε.

Ετσι «η προσπάθεια μας είναι να ελέγξουμε οτιδήποτε είναι αναγκαίο και να ρυθμίσουμε οτιδήποτε είναι να ρυθμιστεί κατά τρόπο ώστε και η ανταπόκριση μας στις υποχρεώσεις μας να γίνεται καλύτερη αλλά και η ασφάλεια του πολίτη να διασφαλιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο» κατέληξε ο Υπουργός Δικαιοσύνης.

ΕΡΙΝΥΑ Η ΕΚΡΗΞΗ

Η τραγική εκείνη έκρηξη της 11ης Ιουλίου του 2011, θα κυνηγάει πάντα σαν ερινύα την πολιτική ασυνειδησία, την ανευθυνότητα και την υποκρισία, ανέφερε ο Υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης, προσθέτοντας ότι μέσα από τις στάχτες της φονικής έκρηξης, οι 13 ήρωες έγιναν η αιτία να αναγεννηθεί η ελπίδα.

Σε ομιλία του στο μνημόσυνο του Αρχιπλοίαρχου Ανδρέα Ιωαννίδη και του Ανθυπασπιστή Κλεάνθη Κλεάνθους, που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στη Λεμεσό, ο κ.Φωκαΐδης ανέφερε πως η ιστορία των ηρώων του Μαρί είναι κάτι περισσότερο από μια περιγραφή γεγονότων, "είναι η εκκωφαντική αναστύλωση των υψηλών αξιών και ιδανικών, των βγαλμένων μέσα από την μακραίωνη ιστορία του Ελληνισμού, που σαν κοινωνία είχαμε ξεχάσει, αυτοθυσία, ανδρεία, αυταπάρνηση, ευψυχία, ελευθερία".

Ο αρχιπλοίαρχος Ανδρέας Ιωαννίδης και ο ανθυπασπιστής Κλεάνθης Κλεάνθους, συνέχισε, δεν έπραξαν μόνο το δικό τους καθήκον απέναντι στην πατρίδα, αλλά "με τη θυσία τους αφύπνισαν μια ολόκληρη κοινωνία, ανέγειραν στις συνειδήσεις μας τα χαμένα ιδανικά και τις αξίες που είχαμε ξεχάσει και σφράγισαν με το θάνατο τους τον ορισμό της ευθύνης. Για να θυμόμαστε, για να μην επαναλάβουμε τα ίδια εγκληματικά λάθη".

"Η τραγική εκείνη έκρηξη της 11ης Ιουλίου του 2011, θα κυνηγάει πάντα σαν ερινύα την πολιτική ασυνειδησία, την ανευθυνότητα και την υποκρισία, την κρατική ανεπάρκεια, την εγκληματική αμέλεια και τον ωχαδερφισμό μας", είπε ο Υπουργός Άμυνας, προσθέτοντας ότι θα αποτελεί για πάντα σύμβολο αυτογνωσίας και λογοδοσίας, για αυτά που πέρασαν, μα και γι αυτά που θα ‘ρθουν.

Εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη και την υπερηφάνεια της πολιτείας προς τους συγγενείς των δυο ηρώων, ο Χριστόφορος Φωκαΐδης είπε πως "η ανιδιοτέλεια και η λεβεντιά της πράξης τους, σηκώνει τον ούριο άνεμο που χαϊδεύει τα ύδατα της ψυχής και φουσκώνει τα πανιά της ελπίδας, για να μπορέσουμε και εμείς να σηκώσουμε το ανάστημά μας εκεί που πρέπει, να μπορέσουμε να θέσουμε το εθνικό, υπεράνω του κομματικού, υπεράνω του προσωπικού καλού".

Σημείωσε ακόμη πως ο αρχιπλοίαρχος Ανδρέας Ιωαννίδης, ο ανθυπασπιστής Κλεάνθης Κλεάνθους και οι άλλοι ήρωες του Μαρί, μέσα από τις στάχτες της φονικής έκρηξης, έγιναν η αιτία να αναγεννηθεί η ελπίδα και "υπενθύμισαν με τον πιο εναργή τρόπο την έννοια του χρέους προς την πατρίδα και δίδαξαν με το θυσία τους την έννοια της ευθύνης απέναντι στο κοινωνικό σύνολο".

"Ως Πολιτεία, τους αποτίουμε σήμερα τον ελάχιστο φόρο τιμής ως αναγνώριση της απροσμέτρητης προσφοράς τους. Στη συνείδηση και στις καρδιές μας, έχουν ήδη λάβει εξέχουσες θέσεις εθνικών ηρώων", συμπλήρωσε.

Ακολούθησε τρισάγιο στον τάφο των δυο ηρώων, στο κοιμητήριο Σφαλαγγιώτισσας και κατάθεση στεφάνων από επισήμους και κόμματα. Ο Υπουργός Άμυνας κατέθεσε στεφάνι και στους τάφους των κελευστών Μίλτου και Χρίστου Χριστοφόρου και Αντώνη Χαραλάμπους.
cytoday.eu
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.