ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Άνοιγμα ΣΥΡΙΖΑ στα συντηρητικά στρώματα

Άνοιγμα ΣΥΡΙΖΑ στα συντηρητικά στρώματα
Τη διεύρυνση της εκλογικής του βάσης με νέες στρατηγικές συμμαχίες και ανοίγματα στα συντηρητικά στρώματα της κοινωνίας επιχειρεί το τελευταίο διάστημα ο ...
ΣΥΡΙΖΑ, προετοιμαζόμενος για τις εθνικές εκλογές, αλλά και αξιοποιώντας την απογοήτευση που σκορπίζει η κυβερνητική πολιτική σε χώρους, που άλλοτε ήταν «κάστρα» είτε για την κεντροδεξιά, είτε για την κεντροαριστερά.

Κορυφαίες εκδηλώσεις αυτής της στρατηγικής εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο Άγιο Όρος, με την οποία πιστοποιήθηκε πέραν κάθε αμφιβολίας η πλήρης αποκατάσταση των σχέσεων του κόμματος με την εκκλησία, αλλά και η ολοκληρωτική συμπαράσταση στα αιτήματα των ένστολων για το ασφαλιστικό και τα μισθολογικά τους, γεγονός που άρει την αμοιβαία επιφύλαξη που υπήρξε παραδοσιακά ανάμεσα στις δύο πλευρές – την αριστερά και τα σώματα ασφαλείας δηλαδή.

Το πλαίσιο αυτής της στρατηγικής σημειώνονται επίσης δύο κινήσεις του ΣΥΡΙΖΑ, που έχουν τη σημασία τους για τη συγκρότηση νέων κοινωνικών συμμαχιών: Πρώτον ότι στέκεται σθεναρά δίπλα στα μεσαία στρώματα με την σκληρή κριτική του για τον ΕΝΦΙΑ, την απόσυρση του οποίου ζητά ευθέως πλέον, και δεύτερον ότι στήνει ισχυρές γέφυρες επικοινωνίας με τους αγρότες, καθώς εκφράζει την κατηγορηματική του αντίθεση στην ταύτιση της χώρας με το ευρωπαϊκή εμπάργκο στη Ρωσία, που έχει ως αποτέλεσμα να πληγεί η αγροτική οικονομία.

Όλες οι κινήσεις αυτές και ειδικά οι δύο πρώτες δίνουν τη δυνατότητα στον ΣΥΡΙΖΑ να απευθύνεται σε κοινωνικά στρώματα, που μέχρι τώρα δεν είχαν και τις καλύτερες σχέσεις με την αριστερά – για την ακρίβεια ήταν προνομιακά πεδία για τη δεξιά. Όπως εξελίχθηκε μάλιστα η επίσκεψη του κ. Τσίπρα στην Αθωνική πολιτεία δείχνει ότι διαμορφώνονται σταθερές σχέσεις ανάμεσα στα δύο μέρη, πολύ περισσότερο που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδειξε αλληλέγγυος και δεσμεύτηκε να στηρίξει αιτήματα των αγιορειτών μοναχών σε θέματα φορολογίας της εκκλησιαστικής περιουσίας. Το κλίμα κατάνυξης που συνόδευσε την επίσκεψη με χαρακτηριστικά στιγμιότυπα σεβασμού και αναγνώρισης από μέρους του κ. Τσίπρα της ιδιαιτερότητας που έχει το Άγιο Όρος επιβεβαίωσε απλά το νέο πλαίσιο των σχέσεων.

Αλλά και οι δεσμεύσεις που ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσω του κ. Τσίπρα για τη στήριξη των ένστολων (αστυνομία, λιμενικό, πυροσβεστική) είναι ενδεικτικές των αλλαγών που υπάρχουν στο συντηρητικό κοινωνικό πεδίο. Οι ένστολοι τηρούν σκληρή στάση έναντι της κυβέρνησης και βρήκαν στον ΣΥΡΙΖΑ έναν αποφασιστικό σύμμαχο, καθώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συμφωνεί μαζί τους για την ιδιαιτερότητα και στη στήριξη των ασφαλιστικών ταμείων τους, ενώ δεσμεύτηκε για την εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ σχετικά με την αποκατάσταση των μισθολογικών τους απωλειών.

Κατά τα φαινόμενα ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιμείνει στη στρατηγική διεύρυνσης των κοινωνικών του συμμαχιών. Σημειώνεται ότι είχε προηγηθεί το παλλαϊκό μέτωπο που επιχείρησε να συγκροτήσει για να αποτρέψει την πώληση της μικρής ΔΕΗ, αλλά και το κάλεσμα κατά της ιδιωτικοποίησης των παραλιών, που ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «εθνικό θέμα».

Πρόκειται άλλωστε για ανοίγματα στην κοινωνία και όχι για αμφιλεγόμενες πολιτικές συμμαχίες, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματος.
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.