ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

"Συναγερμός" στην Κοζάνη για τα συνεχόμενα κρούσματα καταρροϊκού πυρετού

"Συναγερμός" στην Κοζάνη για τα συνεχόμενα κρούσματα καταρροϊκού πυρετού
Αντιμέτωπη με ακόμη τρία κρούσματα Καταρροϊκού Πυρετού σε πρόβατα κτηνοτρόφων της Π.Ε. Κοζάνης, βρίσκεται η τοπική Κτηνιατρική Υπηρεσία Κοζάνης…
Σύμφωνα με πληροφορίες του kozan.gr, που αποκάλυψε το θέμα με το μολυσματικό ιό, προ δεκαημέρου, επιβεβαιώθηκαν ακόμη τρία νέα κρούσματα σε περιοχές του δήμου Σερβίων – Βελβεντού. Συγκεκριμένα, κηρύχθηκαν µολυσµένες από καταρροϊκό πυρετό μία (1) εκµετάλλευση προβάτων στην Τ.Κ. Καστανιάς και δύο (2) στην Τ.Κ. Ελάτης, ενώ αρκετά ύποπτα κρούσματα έχουν αναφερθεί στην ευρύτερη περιοχή του ίδιου δήμου για τα οποία ήδη διεξάγεται εργαστηριακός έλεγχος.
Τα κυριότερα κλινικά συμπτώματα είναι:
Υψηλός πυρετός, ανορεξία, κατάπτωση, έντονη σιελόρροια, άφθονο ρινικό έκκριμα, φλεγμονή του στόματος, πρήξιμο της κεφαλής, οίδημα των χειλιών και της γλώσσας (χαρακτηριστικό σύμπτωμα της νόσου είναι η μπλε γλώσσα που όμως εμφανίζεται σε μικρό αριθμό περιπτώσεων), θάνατοι και μείωση της παραγωγής.
Θεραπεία της ασθένειας δεν υπάρχει. Ο τρόπος αντιμετώπισής της περιλαμβάνει προληπτικά μέτρα όπως: μέτρα εντομοπροστασίας κατά των κουνουπιών με χρήση κατάλληλων και εγκεκριμένων εντομοαπωθητικών στα ζώα και τους σταύλους, αποφυγή παραμονής των ζώων στην ύπαιθρο κατά τις απογευματινές-βραδινές ώρες που δραστηριοποιούνται τα κουνούπια και αυξημένη επιτήρηση των μετακινήσεων των ζώων.
Τέλος, επισημαίνεται ότι η ασθένεια του Καταρροϊκού Πυρετού προσβάλλει μόνο τα ευαίσθητα είδη ζώων (αιγοπρόβατα και βοοειδή ), δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο, είτε με άμεση επαφή με άρρωστα ζώα, είτε με την κατανάλωση κρέατος ή γαλακτοκομικών ειδών, συνεπώς δεν αποτελεί απειλή για τη Δημόσια Υγεία.
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.