ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Εξαπλώνεται ο καταρροϊκός πυρετός σε Ιωάννινα και Ανατολική Μακεδονία – Θράκη.

Εξαπλώνεται ο καταρροϊκός πυρετός σε Ιωάννινα και Ανατολική Μακεδονία – Θράκη.
Συνολικά στην περιφέρεια, το μέσο ποσοστό θνησιμότητας είναι της τάξης του 3%-4%, φτάνοντας κατά περιπτώσεις μέχρι και στο 6%. Τι μπορούν να κάνουν οι κτηνοτρόφοι


Δεκάδες είναι οι επιβεβαιωμένες εστίες καταρροϊκού πυρετού σε κτηνοτροφικές μονάδες στα Ιωάννινα, στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη, ενώ άμεσα αναμένονται τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων για άλλες 40 περιπτώσεις, τα οποία -σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις- "είναι πολύ πιθανόν να είναι κι αυτά θετικά". 

Τα επικαιροποιημένα (μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής) στοιχεία για την εξάπλωση της νόσου παρουσίασε στο ΑΜΠΕ ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Αχιλλέας Σαχπατζίδης.

Κατά τον ίδιο, παρότι περισσότερο έχουν πληγεί περιοχές του νότιου Έβρου και της Ροδόπης, κρούσματα έχουν εντοπιστεί και στις πέντε περιφερειακές ενότητες.

Θνησιμότητα 3%-6%

Συνολικά στην περιφέρεια, το μέσο ποσοστό θνησιμότητας είναι της τάξης του 3%-4%, φτάνοντας κατά περιπτώσεις μέχρι και στο 6%. "Τα κρούσματα εμφανίζονται με γεωμετρική πρόοδο. Οι αριθμοί που ανέφερα είναι από την Παρασκευή το μεσημέρι, αλλά σήμερα, μιλώντας με τους συναδέλφους στη Ροδόπη, μού είπαν ότι έχουμε ακόμη περισσότερα. Οι αριθμοί αλλάζουν διαρκώς" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαχπατζίδης, υπενθυμίζοντας πάντως ότι πολλά από τα ζώα που νοσούν ή θα νοσήσουν τελικά θα αναρρώσουν.

Ο καταρροϊκός πυρετός, μια ζωονόσος που πλήττει κυρίως αιγοπρόβατα και σπανιότερα βοοειδή, έρχεται σαν δεύτερη "πληγή" για την κτηνοτροφία της περιοχής, η οποία πριν από λίγους μήνες "χτυπήθηκε" και από την ευλογιά.
Το πρώτο κρούσμα του πυρετού είχε καταγραφεί στις αρχές Ιουλίου στον οικισμό Κυριακής του δήμου Σουφλίου και έκτοτε η εξάπλωση της ασθένειας υπήρξε ραγδαία, με ένα από τα τελευταία πλήγματά της να εντοπίζεται στο νομό Καβάλας.

Σε καθεστώς έντονης ανησυχίας για την πορεία του φαινομένου, κτηνοτρόφοι από την ορεινή περιοχή του νομού Ροδόπης, όπου τα κρούσματα είναι αρκετά (σ.σ. έχουν επιβεβαιωθεί κρούσματα σε 20 κτηνοτροφικές μονάδες) πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ και την περιφερειακή ενότητα Ροδόπης την περασμένη Παρασκευή.

Ο εμβολιασμός δεν είναι πανάκεια

Ερωτηθείς αν συνιστάται ο εμβολιασμός των ζώων, ο κ. Σαχπατζίδης ήταν σαφής: "Το εμβόλιο σίγουρα δεν είναι πανάκεια. Ο ιός που προκαλεί τον καταρροϊκό πυρετό έχει πολλά στελέχη. Σήμερα, στην Ελλάδα έχει εντοπιστεί το στέλεχος 4, ενώ π.χ. στην Κεντρική Ευρώπη εμφανίστηκε και το 8. Το εμβόλιο, που παρασκευάζεται στην Ισπανία, αντιμετωπίζει τα στελέχη 4 και 2. Άρα, το εμβόλιο δεν θα έχει αποτέλεσμα σε κάποιο από τα υπόλοιπα στελέχη του. Παράλληλα, δεν αρκεί τα ζώα να εμβολιαστούν μια φορά. Ο εμβολιασμός θα πρέπει να γίνεται δις ετησίως για τρία-τέσσερα χρόνια. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι δύο φορές κάθε χρόνο θα χρειάζεται να εμβολιάζονται 10 εκατ.-12 εκατ. αιγοπρόβατα πανελλαδικά (1 εκατ. μόνο στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη). Φαντάζεσθε το κόστος και τις εργατοώρες που πρέπει να σπαταληθούν για ένα εμβόλιο με αμφίβολο τελικό αποτέλεσμα Παρόλα αυτά, είναι θετικό που έχουμε κι αυτό το όπλο στο οπλοστάσιό μας".

Τι μπορούν να κάνουν οι κτηνοτρόφοι
Η μετάδοση της ασθένειας -στα ζώα, γιατί δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης στους ανθρώπους- γίνεται με τσιμπήματα εντόμων (κουνούπια και σκνίπες). Τα ζώα που έχουν προσβληθεί από την ασθένεια παρουσιάζουν υψηλό πυρετό, σιαλόρροια, ρινικό έκκριμα, υπεραιμία των βλεννογόνων του στόματος και της μύτης, οίδημα των χειλιών, της γλώσσας ή και ολόκληρου το προσώπου, γλώσσα έντονα κυανωτική (σπανιότερα) και χωλότητα. Ο ίδιος ο τρόπος της μετάδοσής της δείχνει τον δρόμο και για τα μέτρα πρόληψης, που μπορούν να εφαρμόσουν οι κτηνοτρόφοι, τα οποία είναι τα εξής: χρήση εγκεκριµένων εντοµοαποθητικών σε όλα τα μηρυκαστικά, ψεκασµός των στάβλων και γενικώς των χώρων παραµονής των ζώων µε κατάλληλα εντοµοκτόνα κάθε εβδοµάδα και αποφυγή της βοσκής αργά το απόγευμα, όταν υπάρχει έξαρση στα τσιμπήματα των κουνουπιών. 

Σε κάθε περίπτωση, τα κρούσματα της ζωονόσου αναμένεται να υποχωρήσουν, όταν οι θερμοκρασίες αρχίσουν να πέφτουν, επηρεάζοντας αρνητικά και τους πληθυσμούς των κουνουπιών.
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.