ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Ενημέρωση νοσοκομείων για ελονοσία τον ιο του Δυτικού Νείλου και τον ιό Ebola"

Ενημέρωση νοσοκομείων για ελονοσία τον ιο του Δυτικού Νείλου και τον ιό Ebola"
Διαβάστε παρακάτω την ανακοίνωση της 7ης ΥΠΕ Κρήτης:

"Για την τεράστια σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και...κατάλληλης θεραπείας των κρουσμάτων ελονοσίας και για την πρόληψη της επανεγκατάστασής της στη χώρα μας, καθώς και της έγκαιρης διάγνωσης κρουσμάτων λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου σε κάθε περιοχή, με στόχο την έγκαιρη εφαρμογή μέτρων πρόληψης (ενισχυμένης επιδημιολογικής επιτήρησης, δράσεων καταπολέμησης κουνουπιών, δράσεων ενημέρωσης, μέτρων για την ασφάλεια του αίματος) ενημερώθηκαν εκ νέου όλες οι υγειονομικές νοσοκομειακές μονάδες ευθύνης της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, ακολούθως των σχετικών οδηγιών του ΚΕΕΛΠΝΟ. 

Επίσης τα νοσοκομεία ευθύνης της 7ης ΥΠΕ Κρήτης διεβιβάσθη εγκύκλιος του Τμήματος Επιδημιολογίας Νοσημάτων της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας, με την οποία δίδονται οδηγίες σχετικά με την επιδημία αιμορραγικού πυρετού Ebola στη Δυτική Αφρική. 

Η ευαισθητοποίηση, η σωστή ενημέρωση και η συμμετοχή των επαγγελματιών υγείας στην πρώιμη διάγνωση και ολοκληρωμένη θεραπεία των κρουσμάτων, όπως άλλωστε σημειώνεται, θεωρείται καθοριστικής σημασίας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων δημόσιας υγείας. 

Ειδικότερα σύμφωνα με την εγκύκλιο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι η επιδημία Ebola στη Δυτική Αφρική αποτελεί γεγονός Έκτακτης Ανάγκης για τη δημόσια Υγεία διεθνούς ενδιαφέροντος.

Όπως σημειώνεται, η λοίμωξη από τον ιό Ebola προκαλεί σοβαρή νόσο στον άνθρωπο. Εκδηλώνεται συνήθως με αιφνίδια έναρξη πυρετού, μυαλγιών, αδυναμίας, κεφαλαλγίας και φαρυγγαλγίας. Το επόμενο στάδιο περιλαμβάνει την εμφάνιση εμέτων, διάρροιας, εξανθήματος καθώς και νεφρικής και ηπατικής ανεπάρκειας.

Ο ιός Ebola χαρακτηρίζεται από υψηλή μεταδοτικότητα κατά τη οξεία φάση της νόσου και κατά τη διάρκεια αιμορραγικών εκδηλώσεων. 

Με βάση τις εκτιμήσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ, η χώρα μας εμφανίζει χαμηλό δίκτυ επικινδυνότητας σε ότι αφορά τον κίνδυνο εισόδου του ιού, αλλά κρίνεται σκόπιμο να αυστηροποιηθούν οι ταξιδιωτικές οδηγίες προς το γενικό πληθυσμό, να ενισχυθεί το επίπεδο ετοιμότητας στις πύλες εσόδου της χώρας, ειδικότερα όσο αφορά το μεταναστευτικό πληθυσμό και τέλος να προσδιορισθεί λεπτομερώς ο σχεδιασμός διαχείρισης ύποπτου περιστατικού. 

Συστήνεται σε όλους που έχουν προγραμματίσει ή επιθυμούν να επισκεφθούν χώρες της Δ. Αφρικής, όπως Γουινέα, Λιβερία, Σιέρα Λεόνε και Νιγηρία να αποφύγουν προς το παρόν αυτή τη μετακίνηση, εφόσον δεν συντρέχει πολύ σοβαρός λόγος. 

Πληροφορίες και διευκρινήσεις θα δίνονται επί εικοσιτετραώρου βάσεως από το ΚΕΠΙΧ/ΕΚΕΠΥ (τηλ επικοινωνίας 210 6828350) και από το ΚΕΠΙΧ ΚΕΕΛΠΝΟ (τηλ. Επικοινωνίας 210-5212000). 

Ως πρώτο Νοσοκομείο αντιμετώπισης περιστατικού που πιθανόν έχει προσβληθεί από τον ιό έχει οριστεί η νοσοκομειακή μονάδα Αμαλία Φλέμινγκ του Γ.Ν.Α. «ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ-ΑΜΑΛΙΑ ΦΛΕΜΙΝΓΚ».

Ως εργαστήριο για τη διερεύνηση κλινικών δειγμάτων περιστατικού που πιθανώς έχει προσβληθεί από τον ιό Ebola έχει οριστεί το Α΄ Εργαστήριο Μικροβιολογίας του Ιατρικού Τμήματος του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Αναλυτικές κατευθυντήριες οδηγίες και σχετικό ενημερωτικό υλικό, τόσο για την ελονοσία, όσο και για τον ιό του Δυτικού Νείλου και τον ιό Ebola είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. (www.keelpno.gr)."
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.