ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Πότε θα έχετε εκλογές;

Πότε θα έχετε εκλογές;
Της Μαρίνας Μάνη...


Με την ερώτηση «πότε θα έχετε εκλογές;» έρχονται αντιμέτωποι οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι σε κάθε επαφή που πραγματοποιούν εκτός συνόρων και σε κάθε δραστηριότητα που συμμετέχουν.

Όπως οι ίδιοι μεταφέρουν, πειστική απάντηση δεν μπορούν να δώσουν καθώς η «κόπωση» των βουλευτών, η δημοσκοπικά αποτυπωμένη οργή της κοινωνίας και ο κάβος της Προεδρικής εκλογής είναι στοιχεία που γνωρίζουν πολύ καλά οι εκτός συνόρων συνομιλητές τους από τον πολιτικό και επιχειρηματικό κόσμο.

Αυτό που επαναλαμβάνουν μονότονα (εντός κι εκτός συνόρων) οι κυβερνητικοί παράγοντες ότι «εκλογές με επιλογή της κυβέρνησης δεν πρόκειται να προκηρυχθούν» - αυτό το μήνυμα άλλωστε προσπάθησε να εκπέμψει ο Αντώνης Σαμαράς συνομιλώντας με τους βουλευτές της ΝΔ το βράδυ της Τρίτης.

Τα τρία «αν» που θα κρίνουν... τα πάντα

Την ίδια στιγμή ωστόσο το Μαξίμου είναι σε θέση να γνωρίζει ότι η κυβερνητική σταθερότητα κρέμεται από μία κλωστή, καθώς ο πανικός των βουλευτών της συμπολίτευσης μπορεί να μετατρέψει το «αντάρτικο» σε... αντάρτικο, χωρίς εισαγωγικά. Κι αυτό, λένε, θα συμβεί εάν η «τελική» διαπραγμάτευση με την τρόικα (που καταφθάνει οσονούπω στην Αθήνα) δεν καταφέρει:

- να ξεριζώσει αγκάθια όπως το νέο ασφαλιστικό ή το νέο εργασιακό από το κυβερνητικό σώμα και να δώσει το πράσινο φως για φοροελαφρύνσεις «με αριθμούς και χρονοδιαγράμματα», αντί των γενικών εξαγγελιών που υποχρεώθηκε, λόγω Παρισιού, να κάνει ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ,

- να αποκλείσει νέο δάνειο (και νέο μνημόνιο, όπως κι αν ονομαστεί) καλύπτοντας το χρηματοδοτικό κενό του 2015 με «κανονική» έξοδο στις αγορές,

- να ρίξει φως στη βιωσιμότητα του χρέους που, μαζί με την θετική έκβαση των stress tests των τραπεζών (τέλη Οκτωβρίου) θα ξεμπλοκάρουν επενδύσεις.

Επίσπευση προεδρικής εκλογής, εάν...

Σύμφωνα με αξιόπιστες κυβερνητικές πηγές, εάν η παραπάνω προσπάθεια ευοδωθεί, τότε η Προεδρική εκλογή θα επισπευστεί διότι «ούτε η κυβέρνηση ούτε η χώρα μπορουν να αντέξουν την πεντάμηνη αναμονή» που συνεπάγεται η τήρηση των Συνταγματικών προθεσμιών.

Σ΄αυτή την περίπτωση, ο κ. Σαμαράς και ο Ευ.Βενιζέλος θα «ανοίξουν» τη διαδικασία εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας στα μέσα-τέλη Νοεμβρίου, αντί τον Φεβρουάριο, που λήγει η θητεία του Κάρολου Παπούλια.

Τα επιτελεία των δύο πολιτικών αρχηγών θεωρούν βέβαιο ότι μία θετική έκβαση της «μεγάλης» (ή «τελικής») διαπραγμάτευσης θα οδηγήσει στο μαγικό άθροισμα των 180 «ναι», καθώς οι «ταλαντευόμενοι» βουλευτές (από τη δεξαμενή των ανεξαρτήτων, των ΑΝΕΛ και ίσως και της ΔΗΜΑΡ) θα ενταχθούν στην Προεδρική πλειοψηφία.

Εάν η έκβαση είναι αρνητική, οι πολιτικές εξελίξεις πρέπει να θεωρούνται ραγδαίες – κι αυτό είναι το σενάριο που «ξορκίζουν» σε Μαξίμου και Χ. Τρικούπη.

Όπως έχει ήδη επισημανθεί, μία γεύση προθέσεων θα πάρει ο κ. Σαμαράς από το Βερολίνο, καθώς δεν είναι καθόλου τυχαία η συνάντησή του την Τρίτη με την Ανγκελα Μέρκελ λίγες ημέρες ή... ώρες πριν καταφτάσει η τρόικα στην Αθήνα.



Πηγή:www.capital.gr
Πηγή :capital.gr

loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.