ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Κολοσσοί και σύμβουλοι επιχειρήσεων περνούν από... κόσκινο την Κρήτη λόγω Καστελίου

Κολοσσοί και σύμβουλοι επιχειρήσεων περνούν από... κόσκινο την Κρήτη λόγω Καστελίου
«Ακτινογραφία» της Κρήτης κάνουν πλέον μεγάλες εταιρείες και σύμβουλοι επιχειρήσεων πριν προβούν στις... δεσμευτικές πρόσφορες για το αεροδρόμιο Καστελιου το οποίο , ως έργο, μοιάζει πολύ δύσκολο για να γίνει γρήγορα, λειτουργικό και φτηνό. Το περίεργο ειναι ότι ακόμη και...σήμερα ρωτούν για στοιχεία, ενώ χθες είχε εκπνεύσει η δεύτερη παράταση που είχε δώσει το υπουργείο για τα σχόλια και στη συνέχεια να υπάρξουν οι δεσμευτικές προσφορές! Είναι άραγε μια ένδειξη ότι πάμε για νέα καθυστέρηση;

Από χθες βρίσκεται στην Κρήτη, με τη μεσολάβηση του ΕΟΤ, ομάδα στελεχών διεθνούς γραφείου συμβούλων που εργάζεται για λογαριασμό της εταιρείας Airport de Paris, της VINCI και της J&P ΑΒΑΞ προσπαθώντας να αξιολογήσει το τεράστιο αυτό έργο σε συνδυασμό με τις τοπικές ιδιαιτερότητες, τη δυναμική της Κρήτης, αλλά και τη στάση της κοινωνίας. Η εταιρεία των συμβούλων έχει ξεκινήσει ένα κύκλο επαφών με τοπικούς παράγοντες και χθες συνάντησε τους αντιπεριφερειάρχες κ.Κουκιαδάκη και Α.Σηφάκη με τους οποίους είχε μια εκτενή συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων για το αεροδρόμιο. Στην επόμενη φάση μάλιστα δεσμεύτηκαν μάλιστα να υπάρξει συνάντηση και με τους ίδιους τους κατασκευαστές!

«Εμείς δώσαμε τα στοιχεία που ζήτησαν, αλλά το βασικό είναι ότι τους ξεκαθαρίσαμε ότι το αεροδρόμιο δεν είναι μόνο για το γεωπολιτικό του ρόλο που αυτό είναι προφανές, αλλά γίνεται να αγνοηθεί και η ανάπτυξη; Ξεκαθαρίσαμε ότι εάν δεν προσέξουν τότε το αεροδρόμιο δεν θα βοηθήσει στην ανάπτυξη, αλλά θα οδηγήσει στην οπισθοδρόμηση» τόνισε ο κ.Κουκιαδάκης.

Η ομάδα των τεχνοκρατών βεβαια δεν ξεκαθάρισε πως ειναι δυνατόν λίγο πριν την κατάθεση των σχολίων και των προσφορών να ξεκινούν από την αρχή...αλλά αυτό δεν ήταν δουλειά των αντιπεριφερειαρχών.

«Εμάς μας ζητήθηκε από τον ΕΟΤ να τους δούμε κι αυτό Κάναμε , αλλά οφείλαμε να μεταφέρουμε την πραγματική εικόνα έκτος από τα στοιχεία που τους δώσαμε» τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης που μαζί με τον κ.Σηφάκη τους έδωσαν τα πλήρη στοιχεία για την Κρήτη, τον τουρισμό, τις κινήσεις, τα κοινωνικά και οικονομικά δεδομένα.

«Σε καμία περίπτωση και αυτό το κατάλαβαν δεν μπορεί το αεροδρόμιο Καστέλιου να φτάσει να ειναι τόσο ακριβό όσο το Βενιζέλος στην Αθήνα. Αυτό θα ειναι κατατροφή για τον τουρισμό και την Κρήτη» επεσήμανε και πρόσθεσε ότι το βασικό ειναι να γίνει ένα αξιόπιστο , λειτουργικό και σχετικά φτηνό αεροδρόμιο!

«Μπορούν να εξεταστούν κι άλλες λύσεις, παράπλευρες επενδύσεις για να βγάλει κι ο κατασκευαστής τα χρήματά του» κατέληξε ο αντιπεριφερειάρχης.

Θυμίζουμε ότι ο υπουργός Υποδομών, κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης είχε δώσει την παράταση προκειμένου να υποβάλουν σχόλια οι ενδιαφερόμενες κατασκευαστικές εταιρίες και στη συνέχεια τις προσφορές τους.

Παράλληλα κορυφαίες ξένες και ελληνικές κατασκευαστικές έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για πιθανή συμμετοχή στον διαγωνισμό του νέου έργου.
Τεύχη δημοπράτησης έχουν λάβει η ΓΕΚ - ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ, J&P ΑΒΑΞ, METKA και η VINCI, ενώ οι ελληνικές τεχνικές εταιρείες έχουν «χτίσει» συμπράξεις με ορισμένες από τις μεγαλύτερες εταιρείες που ειδικεύονται στην κατασκευή και διαχείριση αερολιμένων, όπως η ACS, Corporacion America, Bouygues και Airport de Paris.

Επίσης ήρθε από την Κίνα η κρατική China State Construction Engineering Corporation (CSCEC) που ζήτησε πρόσβαση στα στοιχεία του έργου.

Το έργο «Μελέτη, Κατασκευή, Χρηματοδότηση, Λειτουργία Συντήρηση και Εκμετάλλευση του Νέου Διεθνούς Αερολιμένα Ηρακλείου Κρήτης καθώς και Μελέτη, Κατασκευή και Χρηματοδότηση των οδικών του συνδέσεων» εκτιμάται ότι θα κοστίσει μεταξύ 700 και 900 εκατ. ευρώ. Η δημόσια συμμετοχή εξετάζεται να προέλθει είτε μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) είτε μέσω του ΣΕΣ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι κορυφαίο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της Ευρώπης έχει δηλώσει την υποστήριξή του για το σχέδιο.

ΠΑΤΡΙΣ-Κ.Μπογδανίδης

loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.