ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Ελλάδα-Κύπρος και Αίγυπτος συμφώνησαν στην πραγματοποίηση συνόδου κορυφής

Ελλάδα-Κύπρος και Αίγυπτος συμφώνησαν στην πραγματοποίηση συνόδου κορυφής
Την πραγματοποίηση συνόδου κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, πιθανόν στο Κάιρο, συμφώνησαν οι υπουργοί Εξωτερικών των τριών χωρών στη συνάντησή τους αργά το βράδυ της
Παρασκευής στο ελληνικό Γραφείο Τύπου της Μόνιμης Αντιπροσωπείας του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη.
Μετά τις κοινές δηλώσεις, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι «είχαμε σήμερα διαδοχικά μια διμερή συνάντηση με τον αιγύπτιο ομόλογό μου και στη συνέχεια μια τριμερή συνάντηση με τον αιγύπτιο και τον κύπριο ομόλογό μου. Αυτό είναι ένα σχήμα που λειτουργεί πολύ αποτελεσματικά, γιατί η Αίγυπτος παίζει ένα κρίσιμο ρόλο για όλα τα θέματα του αραβικού κόσμου και έχει πάρει πολύ συγκεκριμένες πρωτοβουλίες.
»Εχει συμβάλει στην εκεχειρία στη Γάζα και στο να ανοίξουν νέοι δίαυλοι και προοπτικές στη Λιβύη και όπως φάνηκε και από την πρόσφατη διάσκεψη που είχαμε στη Μαδρίτη, η Ελλάδα και η Κύπρος στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης στήριξαν εξαρχής την Αίγυπτο και είναι στην περιοχή χώρες ευρωπαϊκές, χώρες σταθερές και σημεία αναφοράς.
»Εχουμε μια πολύ πλούσια ατζέντα: θέματα ενέργειας, θέματα εφαρμογής του δικαίου της θάλασσας, αλλά και κυρίως θέματα που αφορούν τις τρέχουσες κρίσεις. Και γι' αυτό αποφασίσαμε, πολύ σύντομα, να πραγματοποιήσουμε νέα συνάντηση σε υπουργικό επίπεδο στη Λευκωσία και να οργανώσουμε μια σύνοδο κορυφής, κατά προτίμηση στο Κάιρο, το συντομότερο δυνατό.
»Στις 12 Οκτωβρίου, μας έχει καλέσει η Αίγυπτος και η Νορβηγία στο Κάιρο για την ανασυγκρότηση της Γάζας, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για την επανέναρξη του διαλόγου στη Μέση Ανατολή για μια λύση πλέον στο πρόβλημα που είναι η μήτρα των προβλημάτων στην περιοχή».
Σε ερώτηση σε σχέση με την περσινή συνάντηση, αν υπήρξε πρόοδος για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι «στο διμερές τμήμα της συνάντησης με τον Αιγύπτιο ομόλογό μου, εξετάσαμε την πρόοδο των εργασιών των τεχνικών επιτροπών για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου της θάλασσας. Και συμφωνήσαμε η επόμενη συνάντηση των τεχνικών επιτροπών να γίνει το συντομότερο δυνατόν, τη φορά αυτή στην Αθήνα. Και έχουμε πολύ θετικές ενδείξεις για την στάση της αιγυπτιακής πλευράς, η οποία είναι πιστή στην εφαρμογή του διεθνούς δικαίου της θάλασσας».
Ο Ιωάννης Κασουλίδης
Στην κοινή συνέντευξη Τύπου, νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης είχε εκφράσει τη χαρά του «που έχουμε την ευκαιρία, τρεις χώρες στην Ανατολική Μεσόγειο, και μάλιστα χώρες όπως η Αίγυπτος, που είναι κλειδί για την σταθερότητα στην περιοχή - και αυτό έχει αποδειχθεί με την προσπάθεια για την εκεχειρία στη Γάζα και με την προσπάθεια εξεύρεσης πολιτικής λύσης στη Λιβύη - και επίσης η Ελλάδα και η Κύπρος, να μπορούμε να βρούμε τρόπους να δουλέψουμε μαζί. Και έχουμε αποφασίσει πρακτικούς τρόπους για να δουλέψουμε μαζί, ώστε να συμβάλουμε στην σταθερότητα και στην ειρήνη στην περιοχή μας και να είμαστε παρόντες με τρόπο που να δείχνει ότι δεν παρακολουθούμε απλώς τα γεγονότα, χωρίς να αντιδρούμε».
Ο Σαμέχ Σούκρι
Ο αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σαμέχ Σούκρι, αφού εξέφρασε τις ευχαριστίες του στον κ. Βενιζέλο, τόνισε ότι συμμετέχει σ' αυτή την τριμερή συνάντηση σε υπουργικό επίπεδο και «δεσμευόμαστε σε αυτή τη σχέση και στην εδραίωση της αμοιβαίας συνεργασίας μας και με την Ελλάδα και με την Κύπρο».
Υπογράμμισε επίσης τη δέσμευση της χώρας του για την «ενίσχυση της συνεργασίας μας και στο διμερές και στο τριμερές επίπεδο.
Και πρόσθεσε: «Εχουμε σίγουρα κοινές φιλοδοξίες αλλά και προκλήσεις στις οποίες πρέπει να ανταποκριθούμε, και πρέπει να ανταποκριθούμε συλλογικά.
»Η γειτνίασή μας στην ανατολική Μεσόγειο καθιστά επιτακτικό για μας να μπορούμε να συντονίζουμε τις θέσεις μας και να συμβάλουμε θετικά ώστε να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε και να εξασφαλίσουμε μεγαλύτερη ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή μας, και να έχουμε τη δυνατότητα να χτίσουμε ένα δίκτυο για οικονομικό και πολιτικό συντονισμό».
521news

loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.