ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Νέα συνάντηση Σαμαρά - Βενιζέλου με φόντο τις ληξιπρόθεσμες και το μισθολόγιο στο δημόσιο...

Της Βίκυς Σαμαρά
Σε μία προσπάθεια να ξεκαθαρίσει το στίγμα της κυβερνητικής στρατηγικής εν όψει της δεύτερης φάσης...
της αξιολόγησης από την τρόικα, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς συναντάται σήμερα στις έξι το απόγευμα εκ νέου με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, παρουσία και του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη.

Συνάντηση η οποία πραγματοποιείται μετά την επίθεση του ΠΑΣΟΚ στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη με αφορμή το νέο μισθολόγιο στο δημόσιο, η οποία δείχνει και πως οι σχέσεις των δύο εταίρων τίθενται σε νέα δοκιμασία λόγω της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου. Αλλά και μετά τη χθεσινή εικόνα κινδύνου νέας εμπλοκής με την τρόικα και όσον αφορά στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο, εκτός από τη γνωστή εκκρεμότητα με τα κόκκινα δάνεια.

Αν και την αύξηση των δόσεων σε 72 με 100 είχε ανακοινώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός κατά τη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή, χθες πραγματοποιήθηκε συνάντηση Σαμαρά- Χαρδούβελη στο Μαξίμου με αντικείμενο τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και τα κόκκινα δάνεια.

Ακολούθησε νέα σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών με τη συμμετοχή των συναρμόδιων υπουργών Ανάπτυξης Νίκου Δένδια και Εργασίας Γιάννη Βρούτση, καθώς και των συνεργατών του πρωθυπουργού Χρύσανθου Λαζαρίδη και Δημήτρη Πτωχού.

Υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή έλεγε στο news247 πως ό,τι έχει πει ο πρωθυπουργός για τον αριθμό των δόσεων ισχύει, παραδεχόμενη ωστόσο ότι υπάρχουν ακόμη ανοιχτά ζητήματα όσον αφορά σε άλλα σημεία (πχ τα κριτήρια), αλλά και πως αν και θα έρθουν δύο ξεχωριστές ρυθμίσεις, λύση πρέπει να δοθεί ουσιαστικά συνολικά, καθώς τα δύο θέματα συνδέονται μεταξύ τους. Συνολικά οι δύο ρυθμίσεις αφορούν περισσότερους από δύο εκατομμύρια πολίτες, εξ ου και η ανάγκη της κυβέρνησης να κλείσει το θέμα το συντομότερο δυνατό, ενώ η τρόικα δε δείχνει να βιάζεται.

Από την πλευρά του Οικονομικών και του Ανάπτυξης αποδραματοποιούσαν επίσης την εικόνα, κάνοντας λόγο για τεχνικές λεπτομέρειες, καθώς το μεν σύστημα του Οικονομικών υπολογίζει τις οφειλές προς την εφορία με βάση το ΑΦΜ και το Εργασίας αυτές προς τα ταμεία με βάση το ΑΜΚΑ.

Όσον αφορά στην ενδοκυβερνητική αντιπαράθεση για το μισθολόγιο, από την πλευρά του Μαξίμου σημειώνουν ότι υπάρχει συμφωνία επί των βασικών στόχων και αρχών, ο τρόπος υλοποίησης της όμως αποτελεί αντικείμενο συζήτησης. Έδειχναν έτσι διάθεση να ρίξουν τους τόνους στο ζήτημα, το οποίο ούτως ή άλλως εκτιμάται πως δεν θα αποτελέσει αφορμή πραγματικής ρήξης μεταξύ των δύο εταίρων.

Μαξίμου και Χαριλάου Τρικούπη φέρονται εν τω μεταξύ να έχουν ήδη συμφωνήσει κατά τη δεύτερη φάση της αξιολόγησης να ζητήσουν τη μετάθεση των δύσκολων αποφάσεων για το ασφαλιστικό κατά ένα χρόνο. Ο κ.Σαμαράς και ο κ.Βενιζέλος θα συζητήσουν σήμερα και για τα εργασιακά (ομαδικές απολύσεις, lock out) και τις εκκρεμότητες με τις απολύσεις στο δημόσιο, που αφορούν και πάλι υπουργεία του ΠΑΣΟΚ (Παιδείας, Μεταφορών).

Το Μαξίμου από την πλευρά του θέλει να δώσει μεταρρυθμιστικό τόνο στη δεύτερη φάση της συζήτησης με την τρόικα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ.Σαμαράς μιλώντας χθες στο συνέδριο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων σημείωσε ότι τα τελευταία 2,5 χρόνια έγιναν πολλά και θα γίνουν περισσότερα, αρκεί η χώρα να μην πέσει ξανά σε περιδίνηση και πολιτική αβεβαιότητα και να συνεχίσει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων. Δήλωσε επίσης ότι κανείς δεν θέλει την πόλωση, αλλά η κυβέρνηση δε θα επιτρέψει σε κανένα να εμποδίσει τις μεταρρυθμίσεις.
Πηγή





loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.