ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

ΣτΕ: Αντισυνταγματικός ο άμεσος φόρος κληρονομιάς σε απαλλοτριούμενα ακίνητα

Αντισυνταγματικές έκρινε το Β' τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας τις διατάξεις του ν. 3842/10 που επέβαλε άμεση καταβολή...
φόρου κληρονομιάς σε υπό απαλλοτρίωση ακίνητα, μολονότι αυτά παραμένουν επί χρόνια δεσμευμένα, χωρίς να μπορεί ο ιδιοκτήτης να τα αξιοποιήσει. Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, με τον τρόπο αυτό επέρχεται υπέρμετρη επιβάρυνση της ιδιοκτησίας, κατά παράβαση του Συντάγματος.

Σύμφωνα με το “Εθνος”, λόγω της αντισυνταγματικότητας και της σπουδαιότητας του ζητήματος το Β' τμήμα παρέπεμψε την υπόθεση στην Ολομέλεια ΣτΕ που πρόσφατα “χτύπησε καμπανάκι” ότι στα απαλλοτριούμενα (λόγω ρυμοτομίας) ακίνητα πρέπει να εφαρμόζονται πολύ χαμηλοί συντελεστές φορολόγησης που να αποδίδουν την πραγματική επίδραση που έχει η απαλλοτρίωση στην αξία του ακινήτου. Παράλληλα δέχθηκε ότι είναι αντισυνταγματική η φορολόγηση ακινήτων που παραμένουν δεσμευμένα, λόγω της σημασίας που έχουν για αρχαιολογικές έρευνες.

Όπως αναφέρει το 'Εθνος, σε μια "πιλοτική" δίκη, το ΣτΕ "μπλόκαρε" ως αντισυνταγματική την αξίωση ΔΟΥ στην Ηπειρο να καταβάλει άμεσα η κληρονόμος δύο ρυμοτομούμενων και απαλλοτριούμενων ακινήτων (τα οποία παρέμεναν από το 1992 δεσμευμένα, χαρακτηρισμένα ως κοινόχρηστος χώρος πρασίνου) φόρο κληρονομιάς (από το 1998) ύψους 163.162€ προσαυξημένο κατά 93.818€.

Πηγή
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.