ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Έτοιμος ο σχεδιασμός για ανακυκλωμένο νερό

Έτοιμος ο σχεδιασμός για ανακυκλωμένο νερό.
Την ανακύκλωση νερού των αποχετεύσεων για γεωργικούς σκοπούς, με στόχο την ενίσχυση του υδατικού ισοζυγίου της Κύπρου με επιπλέον 40 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, προβλέπει ο στρατηγικός επταετής αναπτυξιακός σχεδιασμός, 2015 - 2021, που έχει ολοκληρώσει το  Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος και θα συζητήσουν τις πρώτες μέρες του 2015 ο Υπουργός Γεωργίας Νίκος Κουγιάλης και ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, το κόστος του όλου έργου, το οποίο καταδεικνύει και το αναπτυξιακό προσανατολισμό που θέλει να προσδώσει στο Υπουργείο Γεωργίας ο κ. Κουγιάλης, αναμένεται να ξεπεράσει, συνολικά, τα 80 εκατομμύρια ευρώ και θα αποτελέσει και την απάντηση της Κυπριακής Δημοκρατίας προς τον υποθαλάσσιο αγωγό που κατασκευάζει η Τουρκία για την μεταφορά 70 κυβικών μέτρων νερού στα κατεχόμενα.

Τα 40 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού που θα παράγονται μέσω ανακυκλωμένου νερού ισοδυναμούν με τις αρδεύσιμες ποσότητες που παρέχονται σήμερα από το Νότιο Αγωγό και οι οποίες ανέρχονται μεταξύ 30 και 40 εκ. κυβικά μέτρα νερού, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες.

Ειδικότερα, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά ο όλος σχεδιασμός, τον οποίο είχε θέσει ως προτεραιότητα ο Υπουργός Γεωργίας Νίκος Κουγιάλης, θα συμφωνηθεί σε συνάντηση του Υπουργού Γεωργίας και του Υπουργού Οικονομικών έτσι ώστε τα έργα που προβλέπονται για την υλοποίηση του σχεδιασμού να ενταχθούν στους αντίστοιχους ετήσιους προϋπολογισμούς του Υπουργείου Γεωργίας.

Ήδη στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Γεωργίας για το 2015 έχει ενταχθεί το έργο για την περιοχή της Ανθούπολης, το οποίο θα καλύψει τις περιοχές Δευτεράς μέχρι και το Ακάκι.

Θα ακολουθήσει μια σειρά από έργα σε ολόκληρη την Κύπρο, όπως, μεταξύ άλλων, στην περιοχή Αθηένου, που στόχο θα έχουν, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, να ενισχύσουν σταδιακά το υδατικό ισοζύγιο και ειδικότερα τον πρωτογενή τομέα και την γεωργική παραγωγή και παράλληλα να απεξαρτητοποιήσουν κάπως την Κύπρο από τα φράγματα και από την αγορά νερού από τις αφαλατώσεις.

Στα έργα θα περιλαμβάνονται δεξαμενές, αποθήκες, διυλιστήρια επεξεργασίας ανακυκλωμένου νερού και δίκτυα αγωγών για τη μεταφορά και διανομή του νερού σε διάφορες περιοχές. Στην ανέγερση των υποδομών θα μπορούν να συμμετέχουν και επενδυτές από τον ιδιωτικό τομέα.

loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.