ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

ΤτΕ: Δύο ελληνικές τράπεζες προσέφυγαν στον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας...

jpg
Δύο τράπεζες υπέβαλαν αίτημα για χορήγηση ρευστότητας άνω των 5 δισ. ευρώ στον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας (Emergency Liquidity Assistance -ELA) της Τράπεζας της Ελλάδος, όπως επιβεβαίωσε στο enikonomia.gr κορυφαίος παράγοντας της Κεντρικής Τράπεζας.

Το αίτημα των τραπεζών για χορήγηση ρευστότητας αναμένεται να εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την επόμενη εβδομάδα.

Το ποσό δεν είναι μεγάλο εάν συνυπολογιστεί ότι στην κορύφωση της ελληνικής κρίσης χρέους το 2012 η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τον ELA είχε ανέλθει στα 120 δισ. ευρώ περίπου.

Σημειώνεται πως από το Μάιο του 2014 έως και το Δεκέμβριο η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από την ρευστότητα που παρείχε η Τράπεζα της Ελλάδος μέσω του ELA είχε μηδενιστεί.

Μάλιστα εκφράζεται η εκτίμηση ότι το επόμενο διάστημα όλες οι τράπεζες θα προσφύγουν στο προσεχές διάστημα στον ELA λόγω της επιδείνωσης των συνθηκών ρευστότητας. το αίτημα των τραπεζών για χορήγηση ρευστότητας αναμένεται να εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την επόμενη εβδομάδα.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, 2 από τις 4 συστημικές τράπεζες, η Eurobank και η Alpha Bank, επιβεβαιώνουν ότι αιτήθηκαν χρηματοδοτική γραμμή στήριξης από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA) μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος.

Σύμφωνα με στελέχη αμφότερων των τραπεζών, με τα οποία επικοινώνησε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα δυο πιστωτικά ιδρύματα δεν προτίθενται να κάνουν χρήση των κεφαλαίων που μπορούν να εξασφαλίσουν μέσω του του ELA, στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς διαθέτουν εχέγγυα για χρηματοδότηση από την ΕΚΤ, αλλά η σχετική αίτηση έγινε καθαρά για προληπτικούς λόγους και λόγω των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί την τρέχουσα χρονική περίοδο.

Την προσφυγή στο ELA από τις δύο τράπεζες επιβεβαίωσε και η Τράπεζα της Ελλάδος, απαντώντας σε ερωτήματα του Αθηναϊκού Πρακτορείου.

Η προσφυγή στο ELA πραγματοποιείται για να αντιμετωπιστούν οι παρούσες ανάγκες ρευστότητας, λόγω της σχετικής υποχώρησης που εμφανίζεται στο επίπεδο των καταθέσεων αλλά και τη συμμετοχή των τραπεζών στις εκδόσεις εντόκων γραμματίων του Δημοσίου, καθώς και των εξελίξεων περί το ελβετικό φράγκο, σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Σημειώνεται ότι, η προσφυγή στο ELA βαρύνεται με αρκετά μεγαλύτερο κόστος, με επιτόκιο 1,55% έναντι επιτοκίου 0,05% με το οποίο δίδεται η βασική χρηματοδότηση της ΕΚΤ.

Τα αιτήματα των τραπεζών θα συζητηθούν στην ΕΚΤ την ερχόμενη εβδομάδα. Το ELA χορηγείται έπειτα από έγκριση της ΕΚΤ, αλλά βρίσκεται υπό την ευθύνη της εθνικής κεντρικής τράπεζας και δίνεται μόνο σε βιώσιμες τράπεζες, ενώ είναι απαραίτητη η παροχή εγγυήσεων.

ΠΗΓΗ: enikonomia.gr
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.