ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Κοινό "μέτωπο" Ελλάδας-Κύπρου κατά Βρυξελλών για τις ρωσικές κυρώσεις.!!

fwto:ellada-kuprosΝα ασκήσει βέτο στις νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας που ετοιμάζει η Ευρωπαική Ένωση...
προσανατολίζεται η κυβέρνηση της Ελλάδας σύμφωνα με πληροφορίες, οι οποίες ενισχύθηκαν χθες τόσο από την απάντηση που έδωσε με εντολή του Αλέξη Τσίπρα ο γ.γ. της κυβέρνησης Δημήτρης Τζανακόπουλος στην επίτροπο εξωτερικών υποθέσεων της Ε.Ε. Φ. Μογκερίνι όσο και από τα λεγόμενα του νέου υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά.
Μία τέτοια κίνηση συγκεντρώνει και τις περισσότερες πιθανότητες να εκδηλωθεί από ελληνικής πλευράς στην αυριανή έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών. Πρίν από λίγη ώρα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χουντής δήλωσε πώς «δεν συμφωνούμε με το πνεύμα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, το οποίο έχει δυσμενείς επιπτώσεις όχι μόνο στα αγροτικά όσο αφορά την οικονομία της δικής μας χώρας, αλλά και γενικότερα» και τόνισε πώς τις ελληνικές ενστάσεις θα τις διατυπώσει αύριο στη Σύνοδο των ΥΠΕΞ ο Νίκος Κοτζιάς.

Η άσκηση βέτο θα είχε ως αποτέλεσμα ένα εμφανές άνοιγμα προς τη Μόσχα με αναθέρμανση των διμερών σχέσεων και ασφαλώς την άρση του εμπάργκο που έχει επιβάλει η Ρωσία στα ελληνικά αγροτικά προιόντα.

Ταυτόχρονα όμως η Ελλάδα θα άνοιγε «μέτωπο» με την Ε.Ε. Κάτι όμως που μπορεί να επιδιώκει κατά κάποιο τρόπο η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να πιέσει με τη στήριξη της Ρωσίας σε μία λύση όσον αφορά στο θέμα του χρέους και της οικονομικής κρίσης που μαστίζει την Ελλάδα με ευθύνη των προηγούμενων κυβερνήσεων και την επιβολή της πολιτικής λιτότητας από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο.

Δεν είναι καθ’ όλου τυχαίο, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες πώς αμέσως μετά την ορκωμοσία της κυβέρνησης ο πρώτος πρεσβευτής που μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν ο Ρώσος, ενώ ο Κινέζος ήταν αυτός που συναντήθηκε με τον Αλέξη Τσίπρα πριν ακόμη ορκισθεί η νέα κυβέρνηση. Είναι εμφανής η πρόθεση-επένδυση συνεργασίας με τη Ρωσία και την Κίνα.

Κι αυτό γιατί οι Βρυξέλλες επιδεικνύουν μία αλαζονεία απέναντι στην Ελλάδα που ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται τουλάχιστον στη αρχή πώς δεν θέλει να ανεχθεί.

Το λέμε αυτό διότι στο παρασκήνιο αναφέρεται πως τη Δευτέρα επικοινώνησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ με τον κ. Τσίπρα για να του εκφράσει τα συγχαρητήριά του για την εκλογική του νίκη και την ίδια στιγμή βρίσκονταν σε επικοινωνία και οι σύμβουλοι των δύο αντρών για τη δήλωση που θα εξέδιδε την επόμενη μέρα (χθές Τρίτη) το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σχετικά με περαιτέρω κυρώσεις στη Ρωσία.

Από το γραφείο του Έλληνα πρωθυπουργού κατέστησαν σαφές ότι δεν είναι σε θέση να υπογράψουν κάτι τέτοιο, καθώς δεν είχε ορκιστεί ακόμα υπουργός Εξωτερικών. Συγχρόνως, η ελληνική πλευρά κατέθεσε και ενστάσεις πάνω στο θέμα, καθώς δεν υποστηρίζει τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας. Τελικά, το κείμενο εκδόθηκε χωρίς την ελληνική συγκατάθεση προκαλώντας την έντονη αντίδραση της κυβέρνηση προς της επίτροπο εξωτερικών υποθέσεων της Ε.Ε. Φ. Μογκερίνι.

«Η δήλωση των «Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της ΕΕ» που δημοσιεύθηκε σήμερα, κυκλοφόρησε χωρίς να έχει ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία για την εξασφάλιση συναίνεσης των κρατών-μελών και ειδικότερα χωρίς να εξασφαλισθεί η συναίνεση της Ελλάδας. Στο πλαίσιο αυτό υπογραμμίζεται ότι δεν έχει τη συναίνεση της χώρας μας», ήταν η απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης.

Με την Ελλάδα συντάχθηκε και η Κύπρος που επίσης δηλώνει ότι δεν ενημερώθηκε επαρκώς για το θέμα και δεν της δόθηκε χρόνος προκειμένου να υπάρξουν διαβουλεύσεις για το ζήτημα αυτό με αποτέλεσμα να καταγγείλει τις ενέργειες του Ευρωπαικού Συμβουλίου και να δηλώσει ξεκάθαρα πώς διαφωνεί με τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι «η Λευκωσία διαχώρισε τη θέση της και εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της τόσο επί της διαδικασίας, όσο και επί της ουσίας. Πρόσθεσε ότι δυσαρέσκεια εξέφρασαν, εκτός από την Ελλάδα, και άλλες χώρες».

«Το κείμενο, το οποίο δημοσιεύθηκε ως δήλωση των 28 αρχηγών κρατών, κοινοποιήθηκε σε ένα μόνο άτομο κάθε κράτους-μέλους, αντί σε τρία, όπως γινόταν έως σήμερα, ενώ δόθηκε ελάχιστος χρόνος, δηλαδή μόλις τρεις ώρες, για να υποβληθούν σχόλια», συμπλήρωσε ο κ. Χριστοδουλίδης και εκτίμησε πώς λόγω της αντίδρασης πολλών κρατών-μελών το κείμενο δεν πρόκειται να υιοθετηθεί.

Είπε επίσης ότι η Κύπρος θεωρεί πως ο ορθός τρόπος για επίλυση της Ρωσοουκρανικής κρίσης είναι εκείνος της διπλωματίας και όχι η επιβολή κυρώσεων.

Δεν αποκλείεται δηλαδή Ελλάδα και Κύπρος να καταθέσουν από κοινού βέτο στις νέες κυρώσεις που μεθοδεύουν οι Βρυξέλλες κατά της Ρωσίας, με πληροφορίες από την Λευκωσία να μεταδίδουν πώς δεν είναι μόνο αυτές οι δύο χώρες που αντιδρούν στη περαιτέρω ρήξη των σχέσεων Ε.Ε. και Ρωσίας, αλλά υπάρχουν και άλλες.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για τα δύο ελληνικά κράτη που οι Ευρωπαίοι «σύμμαχοι» τα έχουν κυριολεκτικά ισοπεδώσει με μνημόνια. Πρόκειται για τα δύο ελληνικά κράτη που οι Αμερικανοί «σύμμαχοι» τα έχουν αφήσει έκθετα απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα και επιδιώκουν μάλιστα την κατάλυση της νόμιμης Κυπριακής Δημοκρατίας μέσω ενός νέου σχεδίου Ανάν.

Πρόκειται για τα δύο ορθόδοξα κράτη της ΕΕ που Βρυξελλες και Ουάσιγκτον τα έχουν στρέψει μέχρι τώρα εναντίον του φυσικού ομόδοξου συμμάχου, της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Είναι εμφανές πώς η νέα κυβέρνηση εγκαινιάζει και νέα εξωτερική πολιτική με γνώμονα την προάσπιση των συμφερόντων της Ελλάδας και όχι της υποταγής και της ακολουθίας των Βρυξελλών. Μένει να ζούμε κατά πόσο θα της βγεί και πόσο αποφασιμένη είναι να ακολουθήσει ανεξάρτητο δρόμο.

Πηγή:triklopodia.gr
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.