ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Ανοικτοί αλλά ολισθηροί οι δρόμοι προς το Τρόοδος..


jpg
Ανοικτοί μόνο για οχήματα με κίνηση στους τέσσερις τροχούς ή εφοδιασμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες είναι οι δρόμοι προς το Τρόοδος, ανακοίνωσε η Αστυνομία.
Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, ο Διευθυντής Τροχαίας Αρχηγείου Γιαννάκης Χαραλάμπους κάλεσε ωστόσο τους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ιδιαίτερα λόγω της ύπαρξης παγετού στο οδόστρωμα, που καθιστά τον έλεγχο του οχήματος δύσκολο.

Ο κ. Χαραλάμπους μετέβη από το πρωί στο Τρόοδος προκειμένου να σχηματίσει ιδία άποψη για την κατάσταση στο οδικό δίκτυο που οδηγεί στη χιονισμένη οροσειρά, το οποίο από χθες είχε κλείσει για όλα τα οχήματα λόγω βαριάς χιονόπτωσης.

«Ήδη επιτρέψαμε στα αυτοκίνητα με κίνηση στους τέσσερις τροχούς ή αυτοκίνητα εφοδιασμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες να ανέβουν προς το Τρόοδος. Δεν επιτρέπεται στα αυτοκίνητα σαλούν να ανέβουν προς το Τρόοδος», ανέφερε ο κ. Χαραλάμπους, προσθέτοντας πως όταν και εφόσον λιώσει ο πάγος στο οδόστρωμα θα επιτραπεί η πρόσβαση και στα αυτοκίνητα με κίνηση στους δύο τροχούς (σαλούν).

Όπως είπε, υπάρχει κάποια συμφόρηση στους δρόμους, με τους οδηγούς να επιθυμούν να δουν από κοντά το λευκό τοπίο, παρόλο που η Αστυνομία είχε εκδώσει οδηγίες ότι όλοι οι δρόμοι που οδηγούν στο Τρόοδος είναι κλειστοί.

Ο κ. Χαραλάμπους είπε ότι η Αστυνομία είχε τοποθετήσει άνδρες στις τρεις βασικές προσβάσεις προς το Τρόοδος, στον Πρόδρομο, στις Πλάτρες και στον Καρβουνά, προκειμένου να αποτραπούν οι οδηγοί από το να συνεχίσουν προς το Τρόοδος.

Ενόψει και της μετάβασης των οδηγών προς τη χιονισμένη οροσειρά, η Αστυνομία παρακολουθεί διακριτικά την κίνηση προς τα βουνά.

«Υπάρχει Αστυνομία από τις συνεργαζόμενες επαρχίες Λεμεσού και Μόρφου και από την Τροχαία Αρχηγείου», πρόσθεσε.

Ο κ. Χαραλάμπους επανέλαβε ότι οι οδηγοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να οδηγούν με χαμηλές ταχύτητες, διότι όταν υπάρχει παγετός στο οδόστρωμα είναι πολύ δύσκολος ο έλεγχος του αυτοκινήτου.

«Σε όλους μας αρέσουν τα χιόνια, αλλά η Αστυνομία οφείλει να προστατεύσει πρώτα απ` όλα», κατέληξε.

Στο μεταξύ, χαράς ευαγγέλια για τους λάτρεις του λευκού τοπίου αποτελεί η πρόγνωση της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, καθώς προβλέπεται και σήμερα ελαφρά χιονόπτωση στα ορεινά.

Ωστόσο, αισθητή επιδείνωση του καιρού προβλέπεται από τη Δευτέρα, με βροχές, τοπικές καταιγίδες και σφοδρούς ανέμους.

Σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία, τη Δευτέρα αναμένονται κατά τόπους έντονες βροχοπτώσεις, ενώ η χιονόπτωση στο Τρόοδος θα είναι πυκνή.

Την Τρίτη και την Τετάρτη αναμένονται τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Χιόνια αναμένονται και σε χαμηλότερα υψόμετρα, ενώ την Τετάρτη δεν αποκλείεται να χιονίσει και σε πεδινές περιοχές.

Ενόψει και της σοβαρής επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών, οι οδηγοί προτρέπονται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Όπως αναφέρει ο Πρόεδρος της οργάνωσης REACTION Youth for the Prevention, Αντιπρόεδρος του Πανευρωπαϊκού Φόρουμ Νέων για την Οδική Ασφάλεια, Μάριος Σταύρου οι οδηγοί στην Κύπρο δεν είναι έμπειροι όσον αφορά την οδήγηση σε χιόνι και πολλές φορές οι καταστάσεις μας βρίσκουν απροετοίμαστους.

Σε ένα βρεγμένο δρόμο, ακόμα και ένα όχημα που κινείται στα πλαίσια του ορίου ταχύτητας, χρειάζεται διπλάσια σχεδόν απόσταση για να ακινητοποιηθεί. Για παράδειγμα, ένα όχημα που κινείται με 50Km/h χρειάζεται περίπου 27 μέτρα για να σταματήσει (Χρόνος σκέψης + χρόνος αντίδρασης οδηγού), ενώ σε συνθήκες βρεγμένου ή παγωμένου οδοστρώματος η απόσταση αυτή αυξάνεται δραματικά.

Η οργάνωση με ανακοίνωσή της εφιστά την προσοχή σε διάφορα σημεία που αφορούν την οδήγηση στο χιονισμένο οδόστρωμα:

• Σιγουρευτείτε ότι η μπαταρία του αυτοκινήτου σας έχει αρκετή ισχύ. Η εκκίνηση του κινητήρα σε χαμηλές θερμοκρασίες είναι δύσκολη, ενώ το όχημα έχει μεγάλη κατανάλωση ενέργειας. Εάν το αυτοκίνητο σας παρουσίαζε πρόβλημα, μην το ρισκάρετε.

• Συμβουλευτείτε τις οδηγίες των κατασκευαστών για τα ελαστικά σας. Τα ελαστικά για καλύτερη συμπεριφορά στο χιόνι έχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές από τον κατασκευαστή τους. Μην κάνετε πειράματα επειδή κάποιος κάποτε σας πρότεινε μια εύκολη λύση.

• Ελέγξτε τα φρένα του αυτοκινήτου σας. Τα φρένα αποτελούν ένα πολύ σημαντικό στοιχείο στην ασφάλεια σας.

• Έχετε μαζί σας εξοπλισμό έκτακτης ανάγκης. Αλυσίδες, φανάρι, μια κουβέρτα, ένα φτυάρι, μια ξύστρα χιονιού και γάντια είναι απαραίτητα.

• Ελέγξτε τη θέρμανση του οχήματος σας. Θα μπορείτε να ταξιδεύετε σε ζεστό περιβάλλον, αλλά ταυτόχρονα τα τζάμια του οχήματος σας θα παραμένουν καθαρά από τους ατμούς.

• Ελέγξτε τους καθαριστήρες στο όχημα σας. Η συχνή χρήση τους κατά τη διάρκεια της χιονόπτωσης θα σας επιτρέπει να έχετε ένα καθαρό οπτικό πεδίο.

• Φροντίστε το όχημα σας να είναι γεμάτο με καύσιμα, όταν θα μετακινηθείτε σε χιονισμένες περιοχές, για κάθε ενδεχόμενο.

• Η απόσταση φρεναρίσματος στο χιόνι και τον πάγο είναι 10 φορές υψηλότερη από ό,τι είναι στο στεγνό οδόστρωμα. Μην αναπτύσσετε ταχύτητα.

• Κρατήστε πολύ μεγαλύτερη απόσταση ασφαλείας. Η απόσταση ανάμεσα σε εσάς και το προπορευόμενο αυτοκίνητο θα σας δώσει αρκετό χρόνο να σταματήσετε.

• Προσπαθήστε να προβλέπετε τις κινήσεις των άλλων αλλά και την επόμενη κίνηση σας για να έχετε περισσότερο χρόνο χειρισμών και αντίδρασης.

• Να βλέπετε και να σας βλέπουν. Φροντίστε την ορατότητα κρατώντας τα φώτα σας αναμμένα και τα τζάμια σας καθαρά.

• Εάν θα αλλάξετε κατεύθυνση, οι χειρισμοί σας πρέπει να είναι αργοί και προσεκτικοί, αφού πάνω στο χιόνι και ειδικά στον πάγο η αλλαγή πορείας και γενικά η μεταβολή της κινητικής κατάστασης του αυτοκινήτου πρέπει να είναι εξαιρετικά ομαλή. Προχωρείτε αργά και σταθερά, παίρνετε τις στροφές «ήπια» και προσοχή στο φρένο.

• Τη θέρμανση στο αυτοκίνητο χρησιμοποιήστε την με μέτρο και σε θερμοκρασία ανθρώπινη: η υπερβολική ζέστη θα σας νυστάξει και αυτό είναι το πιο επικίνδυνο.

• Όταν γλιστράτε στο χιόνι και αυτό μπορεί να είναι συνεχές, οδηγείστε προς την πλευρά τις ολίσθησης, μην φρενάρετε απότομα, διορθώστε την πορεία με απαλές κινήσεις στο τιμόνι και φρενάρετε μαλακά, αν χρειαστεί.

• Όσον αφορά τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων συστήνεται όπως:
- οι αλυσίδες μπαίνουν στους κινητήριους τροχούς,
- μετά από λίγα μέτρα κίνησης τις ξανατεντώνουμε,
- όταν έχουμε αλυσίδες η ανώτατη ταχύτητα δεν υπερβαίνει τα 50 km,
- συμβουλευόμαστε τις οδηγίες του κατασκευαστή εάν δεν είμαστε σίγουροι για κάτι.
 
Πηγή ΚΥΠΕ

loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.