ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Τα πρώτα συμπτώματα του Αλτσχάιμερ δεν είναι αυτά που νομίζουμε.!

jpg
Τα πρώτα συμπτώματα που προκαλεί η νόσος Αλτσχάιμερ δεν έχουν καμία σχέση με τη μνήμη όπως νομίζουμε, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Αντιθέτως, οι ασθενείς εκδηλώνουν αρχικώς κατάθλιψη, προβλήματα ύπνου και συμπεριφορικές αλλαγές, όπως η απάθεια, οι αλλαγές στην όρεξη και η οξυθυμία.

Βέβαια, οι ερευνητές έσπευσαν να προσθέσουν πως αυτό επ’ ουδενί λόγω σημαίνει πως όποιος μεσήλικας ή ηλικιωμένος έχει κατάθλιψη, αυτομάτως κινδυνεύει από άνοια. Ωστόσο, γεγονός παραμένει πως έχουν διπλάσιες πιθανότητες να διαγνωστούν με άνοια, απ’ ό,τι εάν δεν είχαν κατάθλιψη.

Η νέα μελέτη πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, στο Σαιντ Λούις, οι οποίοι παρακολούθησαν επί επτά χρόνια περισσότερους από 2.400 εθελοντές ηλικίας 50 ετών και άνω, οι οποίοι δεν αντιμετώπιζαν προβλήματα μνήμης ή σκέψης κατά την έναρξή της

Όπως γράφουν στην επιθεώρηση «Neurology» η δρ Κάθριν Ρόου, επίκουρη καθηγήτρια Νευρολογίας στο πανεπιστήμιο, και οι συνεργάτες της, έως το τέλος της επταετίας σχεδόν οι μισοί είχαν παρουσιάσει νοητικά προβλήματα ενδεικτικά άνοιας.

Το 30% από αυτούς τους εθελοντές είχαν εκδηλώσει κατάθλιψη στα 4 χρόνια από την έναρξη της μελέτης, έναντι του 15% των εθελοντών οι οποίοι διατήρησαν φυσιολογική τη μνήμη και τις άλλες νοητικές λειτουργίες τους έως το τέλος της μελέτης.

Ανάλογες διαφορές παρατηρήθηκαν και με τα προβλήματα συμπεριφοράς που προαναφέρθηκαν, με το άγχος και με προβλήματα ύπνου όπως η δυσκολία στην έλευσή του.

Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν αν τα ψυχικά και συμπεριφορικά προβλήματα εγείρονται από τις ίδιες αλλαγές στον εγκέφαλο που χαρακτηρίζουν τη νόσο Αλτσχάιμερ ή αν προηγούνται της νόσου επειδή αποτελούν αντίδραση του εγκεφάλου σε αυτήν.

Επιπλέον, επισημαίνουν ότι τα ευρήματά τους είναι προκαταρκτικά και δεν αποδεικνύουν σχέση αιτίας-αποτελέσματος.

Εντούτοις, αποδεικνύουν περίτρανα ότι «η νόσος Αλτσχάιμερ δεν είναι μόνο πρόβλημα της σκέψης και της μνήμης, αλλά μία ασθένεια που προσβάλλει ολόκληρο τον εγκέφαλο και έτσι εκδηλώνεται με πολλά και διαφορετικά συμπτώματα», λέει ο δρ Κιθ Φάργκο, διευθυντής επιστημονικών προγραμμάτων της Εταιρείας Alzheimer’s των ΗΠΑ, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη.

«Κάτι που γνωρίζουν καλά οι φροντιστές των ασθενών είναι ότι εκδηλώνουν αϋπνία και άλλα προβλήματα στον ύπνο, προβλήματα συμπεριφοράς και διαταραχές της ψυχικής διάθεσης που επιβαρύνουν τους ίδιους και όσους ζουν μαζί τους», πρόσθεσε.

Και συνέστησε σε όσους βλέπουν τέτοιου είδους συμπεριφορικές ή ψυχικές αλλαγές στον εαυτό τους ή σε ένα αγαπημένο τους πρόσωπο, ιδίως περασμένης ηλικίας, να συμβουλεύονται τον γιατρό τους.


Πηγή: tanea.gr
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.