ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Χιλή: Νομοσχέδιο που αποποινικοποιεί τις αμβλώσεις!

fwto:mpatselet
Τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων, που είχαν απαγορευθεί πλήρως από τη στρατιωτική δικτατορία του Πινοτσέτ, σε περιπτώσεις κύησης λόγω βιασμού, σε περιπτώσεις που κρίνεται βέβαιο ότι το έμβρυο δεν θα επιβιώσει εκτός της μήτρας, καθώς και σε περιπτώσεις που απειλείται η ζωή της μέλλουσας μητέρας, σε μια ανακοίνωσε πως προωθεί η πρόεδρος της Χιλής Μισέλ Μπατσελέτ σε ομιλία της το Σάββατο, στη La Moneda, το προεδρικό μέγαρο.

Η πρόεδρος Μπατσελέτ διευκρίνισε ότι υπέγραψε και έστειλε το σχέδιο νόμου για το ζήτημα αυτό στο Κογκρέσο προς συζήτηση και ψήφιση.

«Ξέρω ότι το θέμα αυτό είναι ευαίσθητο», επισήμανε η Μπατσελέτ, η οποία έχει σπουδάσει παιδιατρική. «Δεν υπάρχει πάντοτε γενική συναίνεση για θέματα που σχετίζονται με τη συνείδηση του καθενός μας», πρόσθεσε η ίδια.

Όμως «τα γεγονότα έχουν δείξει ότι η πλήρης απαγόρευση και η ποινικοποίηση κάθε μορφής διακοπής της κύησης δεν απέτρεψε (τις αμβλώσεις), ούτε εμπόδισε να ασκείται η πρακτική αυτή υπό συνθήκες μεγάλου κινδύνου για τη ζωή και την υγεία των γυναικών», υπογράμμισε η Μπατσελέτ.

Το σχέδιο νόμου αυτό προβλέπει την αποποινικοποίηση των αμβλώσεων στην περίπτωση που διαπιστώνεται «άμεσος ή μελλοντικός κίνδυνος για τη ζωή της μητέρας», σε περίπτωση που το έμβρυο παρουσιάσει «δυσμορφίες ασύμβατες με την εξωμήτρια ζωή», καθώς και σε περίπτωση κύησης που οφείλεται σε βιασμό.

Για τις θεραπευτικές αποβολές θα χρειάζεται διάγνωση ιατρού, η οποία θα επικυρώνεται από έναν δεύτερο. Θα αρκεί όμως η γνωμάτευση ενός εάν η ζωή της εγκύου διατρέχει άμεσο κίνδυνο.

Σε περίπτωση βιασμού ανήλικης μικρότερης των 14 ετών, η χρονική διάρκεια μέσα στην οποία θα επιτρέπεται η άμβλωση θα μπορεί να παρατείνεται από τις 12 στις 18 εβδομάδες, διότι «οι έφηβες συχνά αγνοούν την κατάστασή τους», επισήμανε ακόμη η Μισέλ Μπατσελέτ.

Το σχέδιο νόμου δίνει στους ιατρούς δικαίωμα να αντιτίθενται στις επεμβάσεις αυτές για συνειδησιακούς λόγους. Σε τέτοια περίπτωση, θα υποχρεούνται όμως να παραπέμπουν την ασθενή τους σε άλλο γιατρό.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, περίπου 16.510 γυναίκες νοσηλεύονται κάθε χρόνο στη Χιλή εξαιτίας κυήσεων διάρκειας μικρότερης των 22 εβδομάδων που εγείρει κίνδυνο για τη ζωή τους, ή επειδή το έμβρυο παρουσιάζει δυσμορφίες που σημαίνουν πως δεν μπορεί να επιβιώσει εκτός της μήτρας. Δεν υπάρχουν στοιχεία για τις κυήσεις εξαιτίας βιασμών.

Οι εκτιμήσεις για τον αριθμό των αμβλώσεων που γίνονται παράνομα στη Χιλή σε ετήσια βάση κυμαίνονται από τις 16.000 έως ακόμη και τις 160.000.

Ο στρατηγός Πινοτσέτ, ο οποίος επέβαλε στρατιωτική δικτατορία στη Χιλή και παρέμεινε στην εξουσία από το 1973 ως το 1990, επέβαλε την πλήρη απαγόρευση των αμβλώσεων το 1989, λίγο πριν εγκαταλείψει την εξουσία. 

Προηγουμένως, οι αμβλώσεις ήταν νόμιμες στη Χιλή επί 50 χρόνια αν η κύηση κρινόταν πως έθετε σε κίνδυνο τη ζωή της μητέρας, ή εάν θεωρείτο πως το έμβρυο δεν είχε πιθανότητες να επιβιώσει εκτός της μήτρας.

Η πλήρης απαγόρευση παρέμεινε σε ισχύ και μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη Χιλή το 1990, κυρίως λόγω της πίεσης που άσκησε η καθολική εκκλησία.

Οι προσπάθειες που είχαν γίνει για να νομιμοποιηθούν οι αμβλώσεις έκτοτε εμποδίστηκαν από τα κόμματα της δεξιάς, και η πρωτοβουλία της Μπατσελέτ να νομιμοποιήσει τις αμβλώσεις ξανά συνεχίζει να προκαλεί και σήμερα αντιδράσεις.

Το κοινοβούλιο της Χιλής, μιας χώρας όπου ο κοινωνικός συντηρητισμός είναι ιδιαίτερα έντονος, ενέκρινε μόλις την Τετάρτη ένα νόμο που δίνει το δικαίωμα σε ανύπαντρα καθώς και σε ομόφυλα ζευγάρια να συνάπτουν σύμφωνα συμβίωσης, κάτι που αποτελούσε επί δεκαετίες πάγιο αίτημα της κοινότητας των ομοφυλοφίλων.

Η κατάσταση όσον αφορά το ζήτημα της άμβλωσης άρχισε σταδιακά να μεταβάλλεται στη Χιλή το τελευταίο διάστημα, εν μέρει λόγω μιας τραγικής υπόθεσης που είχε προκαλέσει σάλο στη χώρα το 2013—όταν μια 11χρονη έμεινε έγκυος μετά τον βιασμό της από τον πατριό της.

Γενικότερα στη Λατινική Αμερική, στο Ελ Σαλβαδόρ και στη Δομινικανή Δημοκρατία υπάρχουν ενδείξεις πως οι αρχές ενδέχεται να απαλύνουν τη μέχρι σήμερα άτεγκτη στάση τους σε ό,τι αφορά το ζήτημα των αμβλώσεων.
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.