ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Ώρες αγωνίας και διαπραγμάτευσης.!

varoufakis
Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Σε πυρετώδεις ρυθμούς συνεχίζονται οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις σε Βρυξέλλες, Χάγη και Αθήνα για τη σύνταξη του κειμένου της αίτησης της ελληνικής δημοκρατίας για παράταση του 2ου ελληνικού προγράμματος με ένα τρόπο που θα ικανοποιεί την εσωτερική ρητορική στη χώρα και τις νομικές προδιαγραφές των έξι κοινοβουλίων που πρέπει στη συνέχεια να ανανεώσουν τις εξουσιοδοτήσεις τους σε σχέση με τα χρήματα του ΤΧΣ και των υπολειπόμενων δόσεων.

Η κυβέρνηση φέρεται να καταλήγει στη λύση της αίτησης για “extension of the Financial Assistance Facility Agreement” γνωστό και ως FATA. Το κείμενο του FATA προβλέπει ρητώς ότι το δάνειο και η εκταμίευσή του συνοδεύεται από όρους, μνημόνιο και έλεγχο της τρόικας (σελίδα 18 παράγραφος 3 - στο κείμενο της 12ης Δεκεμβρίου του 2012).

Πρόκειται για μια σύμβαση του EFSF (του οργανισμού χρηματοδότη), της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με εγγυητή την Τράπεζα της Ελλάδος. 

Το πρόβλημα είναι πως όταν οι Βρυξέλλες μιλάνε για “παράταση του προγράμματος” εννοούν παράταση “του αντικειμένου της προηγούμενης παράτασης”, άρα και του MEFP (memorandum of economic and financial policies), του MoU (memorandum of understanding on economic policy conditionality) και του TMU (technical memorandum of understanding): όλα μαζί αποτελούν το 2ο ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής. 

Επί της ουσίας το FATA αφορά τις σχέσεις της Ελλάδας με τον EFSF/ESM ως δανειστή ενώ το όλο πρόγραμμα τις σχέσεις της Ελλάδας με τα κράτη μέλη, τους θεσμούς και τον δανειστή. Το δε όλον πρόγραμμα περιέχει και τους όρους, τους στόχους και τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί. 

Η επίσημη άποψη των Βρυξελλών είναι πως πρέπει να παραταθεί ότι παρατάθηκε και την προηγούμενη φορά. Αυτό δήλωσε χθες ο αντιπρόεδρος Ντομπρόβσκις, ο Γιούνκερ, ο Μοσκοβισί, ο Ντάισελμπλουμ, ο Σόιμπλε και όλα τα κράτη μέλη (18 στους 18 εταίρους). Αυτό συμβαίνει γιατί η παραμονή των χρημάτων στο ΤΧΣ είναι νέα εξουσιοδότηση - χρηματοδότηση, όπως και τα SMPs που αποτελούν δόση και όχι ελληνικά λεφτά. 

Αν οι αντιρρήσεις των εταίρων θα καμφθούν από την έμμεση αναφορά της FATA στο μνημόνιο αυτό μένει να εξεταστεί. Tην τεχνική δουλειά θα κάνει από το μεσημέρι το EWG και αν όλα πάνε καλά το eurogroup θα συνεδριάσει την Παρασκευή για τα περαιτέρω. Αν μη τι άλλο η χώρα θα πάρει μια ανάσα, όσο συζητά την αντικατάσταση μέτρων με ισοδύναμα, επεξεργαζόμενη πόσο μπορεί να μειωθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα κάτω από το 3%, όπως άφησε να εννοηθεί ο αντιπρόεδρος Βάλντις Ντομπρόφσκις.
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.