ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Πορτογαλία: Αυξάνεται το προβάδισμα των Σοσιαλιστών!!

portogalia
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Πορτογαλία, οι Σοσιαλιστές, μεγέθυναν το προβάδισμά τους έναντι της κυβερνητικής κεντροδεξιάς-δεξιάς συμμαχίας, ενόψει των εκλογών του φθινοπώρου, αλλά δεν αναμένεται να εξασφαλίσουν την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δόθηκε την Παρασκευή στη δημοσιότητα.

Οι Σοσιαλιστές έχουν επικρίνει έντονα το πρόγραμμα λιτότητας που εφάρμοσε η κυβέρνηση, αλλά παραμένουν ένα κεντρώο κόμμα και αναλυτές αναμένουν πως εάν αναδειχθεί στην κυβέρνηση θα συνεχίσει τις πολιτικές δημοσιονομικής πειθαρχίας και μείωσης των ελλειμμάτων.

Στην Πορτογαλία, η οποία βγήκε από το διεθνές πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας της τον περασμένο Μάιο, έπειτα από χρόνια οδυνηρών μέτρων λιτότητας, δεν καταγράφεται μαζική υποστήριξη σε κάποιο ριζοσπαστικό κόμμα που να τάσσεται εναντίον του μνημονίου όπως ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα ή το Podemos στην Ισπανία.

Η έρευνα της εταιρείας Eurosondagem κατέδειξε ότι οι Σοσιαλιστές είναι το πρώτο κόμμα με 38,1%, αυξάνοντας το ποσοστό τους κατά 0,2% σε σχέση με έναν μήνα πριν. 

Το κόμμα είδε το ποσοστό του να αυξάνεται σημαντικά όταν επέλεξε τον δημοφιλή Αντόνιου Κόστα, τον δήμαρχο της Λισαβόνας, ως υποψήφιο πρωθυπουργό τον Σεπτέμβριο. Έκτοτε πάντως το ποσοστό του έχει σταθεροποιηθεί.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το κεντροδεξιό κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών υπό τον πρωθυπουργό Πέντρου Πάσους Κουέλιου βρίσκεται στη δεύτερη θέση με το 26,7, αφού απώλεσε 0,2%. Το ήσσον κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού, το δεξιό CDS-PP, έχασε μια εκατοστιαία μονάδα, με το ποσοστό του να πέφτει στο 6,9%.

Ορισμένοι Πορτογάλοι πολιτικοί αναλυτές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο μιας συμμαχίας των δυνάμεων του κέντρου, των Σοσιαλιστών και των κεντροαριστερών Σοσιαλδημοκρατών, μετά τη διεξαγωγή των εκλογών.

Η κυβερνητική συμμαχία τα τελευταία τρία χρόνια προχώρησε σε μια σειρά αυξήσεων φόρων και περικοπών δαπανών βάσει του μνημονίου δανεισμού της Πορτογαλίας. Η χώρα αντιμετώπισε μια βαθιά ύφεση, αλλά κατέγραψε για πρώτη φορά ανάπτυξη καθ' όλο το 2014.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή το Αριστερό Μπλοκ, το μικρότερο κόμμα το οποίο εκπροσωπείται στο πορτογαλικό κοινοβούλιο, κερδίζει μια μονάδα και φθάνει το 4%. Το σχετικά νέο, λαϊκιστικό Δημοκρατικό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα επίσης κερδίζει μισή εκατοστιαία μονάδα και το ποσοστό του πλέον ανέρχεται στο 3%.

Το LIVRE, άλλο ένα νεοπαγές κόμμα το οποίο αποσχίστηκε από το Αριστερό Μπλοκ, συγκεντρώνει το 2,2%.

Αθροιστικά, συνυπολογιζομένου και του ποσοστού της συμμαχίας Κομμουνιστών-Πρασίνων, που συγκεντρώνει το 9%, τα κόμματα αυτά εμφανίζονται να συγκεντρώνουν υποδιπλάσιο ποσοστό στην πρόθεση ψήφου από τους Σοσιαλιστές.

Οι εθνικές εκλογές αναμένεται να γίνουν στην Πορτογαλία τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο.

Η έρευνα της Eurosondagem διεξήχθη σε δείγμα 1.015 ψηφοφόρων από την 5η ως την 11η Φεβρουαρίου. Το ποσοστό στατιστικού σφάλματος είναι ±3,08%.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.