ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Αγγελική Νικολούλη: Τελικά ζει ο μικρός Μπεν;

teliak-zei-o-mpen-nikoouli
Ηταν ένα ξανθό, γλυκό, ροδαλό και στρογγυλοπρόσωπο αγοράκι που θα μπορούσε να πρωταγωνιστεί σε διαφήμιση για φρουτόκρεμες...

O μικρός Μπεν Νίνταμ ήταν μόλις 21 μηνών όταν χάθηκε το πικρό εκείνο, για την οικογένειά του, καλοκαίρι του ’91 στην Κω. Μέσα στα χρόνια, «εμφανίστηκε» σε διάφορα μέρη, δεκάδες μαρτυρίες τον ήθελαν να βρίσκεται εδώ και εκεί, νεκρός, ζωντανός, υιοθετημένος, χαμένος - πρωταγωνιστής σε εκατομμύρια σενάρια.

Το πιο πρόσφατο, αυτό που βγήκε στη δημοσιότητα πριν από λίγες ημέρες, με το οποίο ασχολήθηκαν η εκπομπή «Φως στο τούνελ» του ALPHA και η Αγγελική Νικολούλη, η οποία μιλάει στο «thema people» για τη συγκλονιστική αυτή υπόθεση, και υποστηρίζει πως ο Μπεν ζει ανάμεσά μας.

-Το βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών, μετά από 24 χρόνια, αποφάσισε να χρηματοδοτήσει νέο κύκλο ερευνών στην Ελλάδα για τον Μπεν Νίνταμ με το ποσό των 700.000 λιρών (περίπου 920.000 ευρώ). Γιατί πιστεύετε πώς ανακινήθηκε ξανά η συγκεκριμένη υπόθεση;

Αυτό που με εντυπωσιάζει με την αγγλική αστυνομία είναι ότι δεν κλείνει εύκολα φακέλους πολύκροτων υποθέσεων, ιδιαίτερα αυτών που έχουν διαδραματιστεί σε ξένο έδαφος. Τον Οκτώβριο του 2012  έγινε μια εξονυχιστική έρευνα Βρετανών και Ελλήνων στην περιοχή Ηρακλής, όπου χάθηκε τον Ιούλιο του 1991 ο μικρός Μπεν. Χρη­σιμοποιήθηκαν σύγχρονα μέσα από τους Αγγλους ερευνητές, οι οποίοι κυριολεκτικά ακτινογράφησαν την περιοχή, μην τυχόν βρουν τα οστά του παιδιού. Δεν απέδωσε καρπούς αυτή η προσπάθεια και η ελπίδα της μητέρας του Μπεν και των συγγενών της αναπτερώθηκε.

Την περίοδο εκείνη η μητέρα μαζί με τον δημοσιογράφο και παραγωγό της εκπομπής «Calendar», Μαρκ Γουίτι, φιλοξενήθηκαν στο «Φως στο Τούνελ» αναζητώντας την όποια πληροφορία ζωής για τον Μπεν. Στην εκπομπή δόθηκαν πολλές διαφορετικές μαρτυρίες που οδηγούσαν στην ευρύτερη περιοχή της Βέροιας, σε μια οικογένεια Ρομά. Ενημερώθηκε από την οικογένεια η αστυνομία του Γιορκσάιρ, πείστηκε για την αναγκαιότητα μιας νέας έρευνας και τον λόγο πήρε το βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών. Το αποτέλεσμα είναι αυτό που ξέρουμε για τη χρηματοδότηση του νέου κύκλου ερευνών, που θα ξεκινήσει άμεσα στην Ελλάδα σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία.


-Πιστεύετε ότι υπήρχε κάποια σκοπιμότητα που εδώ και 24 χρόνια η υπόθεση του μικρού Μπεν δεν είχε διαλευκανθεί;

Σκοπιμότητα, όχι. Σε καμία περίπτωση. Χάθηκε ένα παιδάκι 21 μηνών και βοήθησαν σημαντικά όλοι - και τότε και μετά. Οι εκδοχές για την τύχη του ήταν συγκεκριμένες. Πρώτον, να έπεσε σε κάποιο από τα ξεροπήγαδα του νησιού, τα οποία ποτέ δεν ερευνήθηκαν σχολαστικά και είναι αρκετά. Δεύτερον, κάποιος οδηγός να το παρέσυρε στον δρόμο, να το σκότωσε και στη συνέχεια να εξαφάνισε κάπου το πτώμα του για να μην μπλέξει. Και τρίτον, κάποιος περαστικός να είδε μόνο του το παιδί στον επαρχιακό δρόμο και να το άρπαξε.

Οι μαρτυρίες για διερχόμενους Αθίγγανους φρουτοπαραγωγούς που εκείνη την εποχή ταξίδευαν συχνά στα νησιά άρχισαν να ενισχύονται από τα πρώτα χρόνια. Μάλιστα κάποιος φυλακισμένος είχε έρθει τότε σε επαφή με Βρετανό διπλωμάτη. Τον έστειλε σε διαφορετικές περιοχές στη Λάρισα για να βρει έναν συνδετικό κρίκο που θα του αποκάλυπτε πού είναι ο Μπεν. Κάτι που ποτέ δεν έγινε.

-Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Μαρκ Γουίτι, «υπάρχουν οκτώ μαρτυρίες που μιλούν για ένα ξανθό αγόρι με μπλε μάτια που ταιριάζει στην περιγραφή του Μπεν. Το αγόρι αυτό βρισκόταν τα πρώτα χρόνια της εξαφάνισης σε μια οικογένεια Ρομά στην περιοχή της Βέροιας». Πιστεύετε πως είναι βάσιμες αυτές οι πληροφορίες ή δίνονται για λόγους εντυπωσιασμού;

Είναι οι μαρτυρίες που σας προανέφερα, από διαφορετικούς μάρτυρες, που δεν έχουν σχέση μεταξύ τους. Η μητέρα του Μπεν, Κέρι, μας αποκάλυψε ότι στο παρελθόν είχαν επισκεφθεί το σπίτι της οικογένειας των Τσιγγάνων για τους οποίους γίνεται λόγος, με τη βοήθεια μάλιστα μεταφραστή. Σύμφωνα με τη μητέρα, ο αρχηγός της οικογένειας αρνήθηκε να τους μιλήσει και τους απείλησε με όπλο αν δεν έφευγαν από την ιδιοκτησία του. Υποχρεώθηκε από την Αστυνομία να εμφανίσει το παιδί που έμοιαζε με τον Μπεν για εξέταση DNA. Οπως υποστηρίζουν όμως οι Αγγλοι, παρουσίασε στη θέση του ένα άλλο παιδί και φυγάδευσε, άγνωστο για πού, το αγοράκι για το οποίο μιλούσαν όλοι. Τώρα, μετά από τόσα χρόνια, οι Βρετανοί αποφάσισαν να εστιάσουν τις νέες έρευνες σε αυτόν τον χώρο για να δοθεί η τελική απάντηση.

Η Αγγελική Νικολούλη έχει ασχοληθεί τηλεοπτικά επανειλημμένα με την εξαφάνιση του Μπεν φιλοξενώντας την τραγική μητέρα του. H υπόθεσή του δεν σταμάτησε ποτέ να απασχολεί τα μέσα ενημέρωσης, πλην όμως ποτέ δεν υπήρξε αποτέλεσμα παρά μόνο εικασίες

-Για ποιον λόγο, όμως, να θέλουν κάποιοι Ρομά να απαγάγουν ένα παιδί το οποίο -όπως λένε οι μαρτυρίες- συνεχίζει να ζει μαζί τους;

Σύμφωνα με την εικόνα που έχουμε, δεν μιλάμε για οργανωμένη απαγωγή από Ρομά αλλά για τυχαίο περιστατικό. Ο Μπεν ξέφυγε από την προσοχή των συγγενών του και ακολούθησε τη μηχανή του θείου του που πήγαινε για μπάνιο, με αποτέλεσμα να βγει στον γειτονικό επαρχιακό δρόμο. Η εξαφάνισή του άργησε να γίνει αντιληπτή γιατί οι συγγενείς πίστεψαν ότι τον είχε πάρει ο θείος του μαζί στην παραλία.

-Εχετε συνομιλήσει με τη μητέρα του Μπεν. Μάλιστα όταν συνδέθηκε με το «Φως στο Τούνελ», την προηγούμενη Παρασκευή, μέσω Skype, απηύθυνε έκκληση σε όποιον γνωρίζει κάτι για την τύχη του γιου της να μιλήσει. Τι σας ανέφερε σε προσωπικό επίπεδο; Είναι πεπεισμένη πως ο γιος της είναι ζωντανός;

Το πιστεύει ακράδαντα. Αρχισε να μελετάει μία-μία τις πληροφορίες όλων αυτών των χρόνων, όταν οι έρευνες των Βρετανών και των Ελλήνων δεν έφεραν στο φως νεκρό το παιδί της. Εχει βάλει σκοπό της ζωής της να αποκαλυφθεί η αλήθεια για να μπορέσουν αυτή και η οικογένειά της να βρουν την ηρεμία τους. Μην ξεχνάμε ότι στην Ελλάδα έχουμε άλλες τρεις υποθέσεις αγνοούμενων παιδιών στις οποίες, για να λέμε την αλήθεια, οι Ελληνικές Αρχές δεν έδωσαν την ανάλογη βαρύτητα.

Μιλάμε για την Αννούλα Τριανταφυλλίδη, η οποία εξαφανίστηκε 2,5 χρόνων στις 19/8/1981 από την παραλία Αγιά στο Σκουτάρι της Μάνης, όταν ξέφυγε από την προσοχή των γονιών της. Στη συνέχεια είχαμε τον χαμό του Νεκτάριου Κορδού, 7 ετών, στο χωριό Κάτω Αμπελόκηποι στη Μεσσηνία, στις 14/8/1989. Ο Γιωργάκης Παρασκευόπουλος, 10 χρόνων, πήγε από την Κρήτη διακοπές στο χωριό του παππού και της γιαγιάς, στη Δήμητρα Γορτυνίας, και χάθηκε στο βουνό, όταν συνόδεψε τον βοσκό παππού του. Ηταν Ιούνιος του 1992. Η εκπομπή στέκεται όλα αυτά τα χρόνια δίπλα στις οικογένειες και επανέρχεται με καινούρια στοιχεία, αλλά δυστυχώς οι πληροφορίες δεν οδηγούν πουθενά.

«Με ρωτάτε ως Αγγελική και σας απαντώ. Εχω την αίσθηση ότι τόσο ο Μπεν όσο και τα άλλα τρία παιδάκια που χάσαμε στην Ελλάδα δεν βρίσκονται στη ζωή. Ως δημοσιογράφος, όμως, οφείλω να ψάχνω το παραμικρό»

-Στην εκπομπή σας, επίσης, παρουσιάστηκε μια πολύ σημαντική μαρτυρία επιχειρηματία που ζει στη Γερμανία και ο οποίος σας ανέφερε ότι γνωρίζει το όνομα της οικογένειας που φέρεται να εμπλέκεται στην «απαγωγή». Πώς σας έπεισε ο συγκεκριμένος ότι η μαρτυρία του είναι αξιόπιστη και τι ακριβώς σας είπε ότι ξέρει σε σχέση με την υπόθεση;

Η πληροφορία δόθηκε στην εκπομπή της Παρασκευής 23 Ιανουαρίου, κατά τη διάρκεια της σύνδεσης μέσω Skype με τον δημοσιογράφο και παραγωγό της εκπομπής «Calendar», Μαρκ Γουίτι. Ο Ελληνας επιχειρηματίας ζει σήμερα στη Γερμανία. Στο παρελθόν, για οικονομικούς λόγους, βρέθηκε στις Φυλακές  Διαβατών και έζησε ένα συγκεκριμένο περιστατικό με συγκρατούμενους Ρομά. Εγινε μια παρεξήγηση για ένα καρτοτηλέφωνο και η οικογένεια που φέρεται να απήγαγε τον Μπεν ξυλοκόπησε έναν αγαθό, όπως περιέγραψε, Ρομά που βρισκόταν στο ίδιο κελί με αυτόν.

Αυτός ο Ρομά, ο οποίος ήταν συγγενής τους, του αποκάλυψε ότι βρήκαν το παιδάκι μόνο του σ τον επαρχιακό δρόμο, το άρπαξαν, το κοίμισαν και το έβαλαν στο φορτηγό τους κάτω από τα καφάσια με τα καρπούζια. Με αυτόν τον τρόπο κατάφεραν να φύγουν από το λιμάνι της Κω χωρίς να τους αντιληφθεί κανείς. Ο συναγερμός για την εξαφάνιση του παιδιού σήμανε ώρες αργότερα, όταν αυτοί είχαν καταφέρει να διαφύγουν. Ο μάρτυρας, όπως υποστήριξε, τόσο καιρό δεν μιλούσε γιατί φανταζόταν ότι όλο αυτό θα μπορούσε να ήταν υπερβολή των Τσιγγάνων.

Βλέποντας όμως την επιμονή της μητέρας του Μπεν και ακούγοντας ότι οι νέες έρευνες στρέφονται στους Ρομά, αποφάσισε μετά από 24 χρόνια να μιλήσει. Η μαρτυρία δόθηκε αμέσως στην αγγλική αστυνομία για να την αξιολογήσει. Οπως είδαμε, δόθηκε μεγάλη βαρύτητα και προβολή από τα αγγλικά μέσα. Εμείς διασταυρώσαμε ότι πέρασε από τις συγκεκριμένες φυλακές την ημερομηνία που ανέφερε και ότι τότε βρίσκονταν φυλακισμένοι και οι συγκεκριμένοι Ρομά.

-Με βάση την πολύχρονη εμπειρία σας σε τέτοιου είδους υποθέσεις και το αλάθητο ένστικτό σας, ποια είναι η δική σας αίσθηση; Ζει ο Μπεν;

Την προσωπική μου άποψη την έχω κατά καιρούς εκφράσει, μελετώντας με υπομονή στοιχεία και ενδείξεις. Με ρωτάτε ως Αγγελική και σας απαντώ: έχω την αίσθηση ότι τόσο ο Μπεν όσο και τα άλλα τρία παιδάκια που χάσαμε στην Ελλάδα δεν βρίσκονται στη ζωή.

Ως δημοσιογράφος, όμως, οφείλω να ψάχνω το παραμικρό σεβόμενη την αγωνία αλλά και την ελπίδα των γονιών, που παραμένει άσβεστη.

Μακάρι ο Μπεν να ζει! Θα μιλήσουμε τότε όλοι για ένα μεγάλο θαύμα!


πηγη:tro-ma-ktiko

loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.