ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Η ανατομία... μίας ομιλίας!!

anatomia omilias
«Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Ακαδημία» είναι μία από τις πιο κοινότοπες φράσεις που διατυπώνουν οι νικητές των Όσκαρ όταν ανεβαίνουν στη σκηνή για την απονομή και αρχίζουν τον ευχαριστήριο λόγο τους. Κι αν και είναι μία από τις πιο αναγνωρίσιμες φράσεις, εν τέλει δεν είναι και η συνηθέστερη, καθώς τη χρησιμοποιούν λιγότεροι από τους μισούς ηθοποιούς και σκηνοθέτες την ώρα της βράβευσης. 


O Alec Guinness τιμάται το 1980, στην 52η Τελετή Απονομής Όσκαρ, για την προσφορά του. 

Μία έρευνα αναφορικά με τις ομιλίες των Όσκαρ τα τελευταία 60 χρόνια αναδεικνύει ότι οι βραβευθέντες έχουν ευχαριστήσει τον Harvey Weinstein συνολικά 12 φορές, περισσότερες κι από Τον Θεό. Η επικεφαλής της έρευνας Rebecca Rolfe παρακολούθησε περισσότερες από 200 ομιλίες από το 1953, οπότε ήταν η πρώτη χρονιά τηλεοπτικής προβολής της λαμπερής τελετής κι έβγαλε τα ανάλογα συμπεράσματα περί… ευγνωμοσύνης. Η ερευνήτρια στις 207 από τις 300 ομιλίες που μελέτησε, επικεντρώθηκε σε πέντε κατηγορίες: του Α’ ανδρικού/γυναικείου ρόλου, του β’ ανδρικού/γυναικείου ρόλου και του σκηνοθέτη. 


Ο Cary Grant απονέμει εκ μέρους της Ακαδημίας το 1979 στον σερ Laurence Olivier Όσκαρ για τη συνεισφορά του στον κινηματογράφο.
Σύμφωνα με την ανάλυσή της, περισσότεροι από τους μισούς νικητές ευχαρίστησαν την οικογένειά τους, υπάρχουν 11 αναφορές στον Θεό και 12 στον Weinstein. Ο συνιδρυτής της Miramax έχει συμμετάσχει στην παραγωγή ταινιών όπως οι: The Artist, Django Unchained, Inglourious Basterds, The Reader και ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών: Οι δύο πύργοι, ενώ κέρδισε Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας για τον Ερωτευμένο Σαίξπηρ, όπου πρωταγωνιστούσε η Gwyneth Paltrow, το 1998.


Ο Charlie Chaplin τιμάται με Honorary Oσκαρ το 1972 στην 44η Τελετή Απονομής και συγκλονίζει το θέατρο.

Όταν οι νικητές δεν ευχαριστούν τον Weinstein, το 40% λένε «θα ήθελα να ευχαριστήσω την Ακαδημία» αναφερόμενοι στα μέλη της Ακαδημίας Κινηματογράφου. Το 79% λένε μία εκδοχή του ευχαριστώ, ενώ το 26% των ανδρών νικητών κραδαίνουν το αγαλματίδιό τους στον αέρα, σε αντίθεση με το 60% των γυναικών που κρατούν το αγαλματίδιό τους και με τα δύο χέρια. 


Το 2002 και στην 74η Τελετή η Ακαδημία απονέμει Όσκαρ για το σύνολο του έργου του και της προσφοράς του στην Τέχνη στον Sidney PoitierΌπως επισημαίνει η αναλύτρια, οι περισσότεροι νικητές ξεκινούν με ευχαριστίες προς την Ακαδημία ή και τους συνυποψήφιούς τους και σταδιακά περνούν σε πιο προσωπικό επίπεδο. Αφού αναφερθούν στη σημασία της νίκης, ευχαριστούν τους συνυποψηφίους, μετά τους συνεργάτες και μερικές φορές και τους δικηγόρους τους, κρατώντας για το τέλος την οικογένεια.



Τα τελευταία χρόνια τα δάκρυα έγιναν μόδα. Το 71% των δακρύβρεχτων ομιλιών έγιναν από το 1995 και μετά. Δώδεκα από τις 15 ηθοποιούς των τελευταίων ετών έχουν δακρύσει επί σκηνής και μόνο ένας σκηνοθέτης, ο Steven Spielberg για τη Λίστα του Σίντλερ το 1993.



Όπως και οι ρόλοι, έτσι και οι ευχαριστήριοι λόγοι είναι κάτι σαν ερμηνεία. Ίσως τα δάκρυα να είναι πραγματικά αλλά ίσως οι γυναίκες να γνωρίζουν τι περιμένει κάποιος από αυτές όταν δέχονται την τιμή. Μπορεί ο κόσμος να περιμένει κάτι πιο συναισθηματικό από αυτές και σκέφτονται ότι πρέπει να ανταποκριθούν στις προσδοκίες, όπως υποστηρίζει η ερευνήτρια. 

Κι αν οι ομιλίες έπρεπε να ολοκληρωθούν στα 40 δευτερόλεπτα, πλέον δίνεται ο άπλετος χρόνος των 2 ολόκληρων λεπτών. Μόλις εννιά από αυτές διεκόπησαν από την ορχήστρα. 

ΠΗΓΗ: DAILY MAIL
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.