ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Στη δημοσιότητα ο φάκελος της διαπραγμάτευσης.!

i diapragmautesi sti dimosiotitaΣτη δημοσιότητα έδωσε το υπουργείο Οικονομικών όλο τον φάκελο παρουσιάσεων από τον υπουργό, Γιάνη Βαρουφάκη, στις δύο συνεδριάσεις του Eurogroup, τα non papers τεκμηρίωσης που παρείχε η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα περιλαμβανομένων και ειδικών αναφορών για τα αποτελέσματα των εργασιών των τεχνικών κλιμακίων που έλαβαν χώρα στις 13 και 14 Φεβρουαρίου. 


Δημοσιοποιούνται ακόμη το προσχέδιο Μοσχοβισί αλλά και το σχέδιο δήλωσης του τελευταίου Eurogroup -γνωστό ως σχέδιο Ντάισελμπλουμ- που απορρίφθηκε από την ελληνική πλευρά.

Στην πρώτη παρουσίαση του στο Eurogroup της 11 Φεβρουαρίου, όπως αναφέρει το Euro2day.gr ο Γιάννης Βαρουφάκης έβαλε στο τραπέζι τις ελληνικές θέσεις:

Υγιή και βιώσιμα δημοσιονομικά
Η κυβέρνηση δεσμεύεται να διατηρήσει πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% το 2015, όταν η εγχώρια κατάσταση θα έχει σταθεροποιηθεί, και να διατηρήσει τον στόχο αυτό μέχρις ότου αποκατασταθούν ομαλές συνθήκες και το χρέος κινείται σε ξεκάθαρα πτωτική τροχιά.

Για να επιτύχουμε τον στόχο αυτό, η κυβέρνηση θα αποφύγει μέτρα δαπανών που ενδέχεται να εκτροχιάσουν τον στόχο του προϋπολογισμού και θα αυξήσει τις προσπάθειες για βελτίωση της είσπραξης φόρων.

Διατήρηση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα
Μεσοπρόθεσμα, απαιτούνται επιπλέον ενέργειες για την περαιτέρω στήριξη του τραπεζικού τομέα. Η κυβέρνηση θα ήθελε να συζητήσει με τους εταίρους της την κινητοποίηση των υπόλοιπων διαθέσιμων πόρων από το ΤΧΣ που δεν έχουν δαπανηθεί (περίπου 8 δισ. ευρώ), προκειμένου να ενισχύσει περαιτέρω το τραπεζικό σύστημα. 

Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να υποβάλει μια συμπαγή πρόταση ως προς το πώς θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν οι εναπομένοντες πόροι του ΤΧΣ ώστε να ξεκαθαριστούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τραπεζών. Επιπλέον, η διοίκηση του ΤΧΣ θα πρέπει να καταστεί πιο διαφανής και αποδοτική.

Διευθέτηση των άμεσων χρηματοδοτικών αναγκών
Η κάλυψη των μικτών χρηματοδοτικών αναγκών είναι άμεσου ενδιαφέροντος για τις ελληνικές αρχές. Πριν τον Ιούνιο, η Ελλάδα αντιμετωπίζει αποπληρωμές ύψους 5,2 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ. Η κυβέρνηση δεσμεύεται πλήρως να τηρήσει αυτές τις πληρωμές. Η κυβέρνηση προσβλέπει σε θετικές συζητήσεις με το ΔΝΤ αναφορικά με την ανανέωση μιας χρηματοδοτικής συμφωνίας με βάση μια επικαιροποιημένη ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους.

Για να ανταποκριθεί στις άμεσες ανάγκες πληρωμών της, η κυβέρνηση ζητά από το Eurogroup να εκταμιεύσει προς την Ελλάδα τα 1,9 δισ. ευρώ που εκκρεμούν από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα, σύμφωνα και με τις προηγούμενες δεσμεύσεις του Eurogroup. 

Μετά τον Ιούνιο έχουν προγραμματιστεί αποπληρωμές 6,7 δισ. ευρώ κατά το καλοκαίρι προς την ΕΚΤ, που είναι κάτοχος αυτών των ομολόγων. Αυτές οι αποπληρωμές δημιουργούν εξαιρετικές πιέσεις στις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας το 2015. Η κυβέρνηση αναμένει ότι θα υπάρξει συμφωνία αναφορικά με την έκδοση επιπλέον εντόκων γραμματίων, προκειμένου να καλυφθούν αυτές οι έκτακτες ανάγκες. Αυτό δεν αυξάνει το ύψος του χρέους, απλώς αλλάζει τη σύνθεσή του.

Βιωσιμότητα του χρέους
Η ανάκτηση της βιωσιμότητας του χρέους είναι βασικός στόχος πολιτικής για τις ελληνικές αρχές. Επιπλέον θα απαιτηθούν μέτρα για να ανακτηθεί η μακροπρόθεσμη φερεγγυότητα της Ελλάδας και για να εξασφαλιστεί η δυνατότητα της χώρας να δανειστεί από τις κεφαλαιαγορές με ένα λογικό κόστος στο κοντινό μέλλον. Το Eurogroup δεσμεύθηκε το Νοέμβριο του 2012 να καταπιαστεί με αυτό το θέμα από την στιγμή που η Ελλάδα θα κατέγραφε πρωτογενή πλεονάσματα, το οποίο έγινε το 2014 και θα ξαναγίνει το 2015.

Η Νέα Μεταρρυθμιστική Ατζέντα
Η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται σε μία νέα ατζέντα ανάπτυξης και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Η νέα ατζέντα θα απευθύνεται στις αιτίες της ελληνικής οικονομικής κάμψης και θα συμβάλει στον εκσυγχρονισμό του ελληνικού κοινωνικοοικονομικού μοντέλου.

Η κυβέρνηση δεσμεύεται να μειώσει τη φοροδιαφυγή, τη φορολογική ασυλία, το λαθρεμπόριο, τα καρτέλ και την προσοδοθηρία. Οι μεταρρυθμίσεις θα βελτιώνουν την εφαρμογή του φόρου εισοδήματος, του ΦΠΑ και των κοινωνικών συνεισφορών και θα πολεμήσουν τη φοροδιαφυγή με έμφαση στις ενδοομιλικές συναλλαγές των μεγάλων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό. Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να συζητήσει νομοθετικές προτάσεις για να ενισχύσει το νομικό πλαίσιο για μία ανεξάρτητη φορολογική αρχή εντός του Υπουργείου Οικονομικών.

Ένα Νέο Συμβόλαιο για τη Νέα Ατζέντα
Κατά την περίοδο της γέφυρας κατά την οποία θα ετοιμαστεί και θα γίνει η διαπραγμάτευση για αυτό το νέο συμβόλαιο, η κυβέρνηση θα θέσει προτεραιότητα την εφαρμογή των δράσεων εκείνων που είναι απολύτως συμβατές με την πολιτική της εντολή. Συνολικά, θα αντιπροσωπεύουν ποσοστό μεγαλύτερο του 70% από τη συνολική λίστα των δράσεων που είχαν προηγουμένως συμφωνηθεί. Οι νέες πρωτοβουλίες που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση θα προγραμματιστούν να τεθούν σε ισχύ μετά την ολοκλήρωση των επιτυχών διαπραγματεύσεων.


ΠΑΤΗΣΤΕ ΠΑΝΩ ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ και διαβάστε αναλυτικά όλο το φάκελο που δημοσιοποίησε το υπουργείο Οικονομικώνloading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.