ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Πολιτική συμφωνία με τους Ευρωπαίους επιδιώκει ο πρωθυπουργός

tsipras alexis
Ρεπορτάζ: Γαλιατσάτος Παναγής

Σε μια διλημματικού τύπου ομιλία αναμένεται να προχωρήσει ο πρωθυπουργός κ. Αλ. Τσίπρας στη Βουλή που συγκαλείται εκτάκτως απόψε για να συζητήσει την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να χρησιμοποιήσει δραματικούς τόνους και να θέσει την αντιπολίτευση υπό πίεση, ώστε να αποσπάσει τη μεγίστη δυνατή πολιτική στήριξη για τη διαπραγμάτευση.

Αυτό που επιδιώκει είναι μια πολιτική συμφωνία με τους Ευρωπαίους για τη χρηματοδότηση της χώρας, όπως άλλωστε δήλωσε στη συνέντευξη που παραχώρησε στη «Realnews»:«το θέμα της Ελλάδας είναι κατ’ εξοχήν ευρωπαϊκό και αφορά στην ενότητα της Ευρωζώνης. Ως εκ τούτου δεν μπορούν να το διαχειριστούν αποκλειστικά οικονομολόγοι και τεχνοκράτες, αλλά οι ίδιοι ηγέτες των ευρωπαϊκών κρατών».

Πράγματι, οι αποκλειστικές πληροφορίες του «Real.gr» από το μέτωπο των διαπραγματεύσεων, επιβεβαιώνουν ότι οι ελληνικές προτάσεις δεν επιδιώκουν να ικανοποιήσουν τους θεσμούς, αφού δεν περιλαμβάνουν κανένα «δύσκολο» μέτρο.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει παρουσιάσει ένα πλαίσιο από το οποίο προσδοκά αύξηση εσόδων κατά 3 δισ. ευρώ και το οποίο επενδύει κυρίως στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου στα τσιγάρα και τα καύσιμα και την φορολόγηση του ηλεκτρονικού τζόγου. 200 εκ. ευρώ αναμένεται να αποδώσει η αλλαγή του τρόπου προμηθειών και άλλα 20 εκ. ευρώ η αύξηση του φόρου πολυτελείας, ωστόσο η λίστα δεν περιλαμβάνει ούτε την αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ, ούτε κάποιον έκτακτο φόρο στα μεγάλα εισοδήματα, ενώ σε ότι αφορά στις ιδιωτικοποιήσεις αναφέρει ότι θα συζητηθούν.

Μόνον ο ΕΝΦΙΑ αποτελεί ερωτηματικό, καθώς στον τομέα των ακινήτων δεν προβλέπονται αλλαγές στα προϋπολογισμένα έσοδα, κάτι που μπορεί να σημαίνει ότι ο ΕΝΦΙΑ παραμένει και το 2015.

Ταυτόχρονα, όμως, στις ελληνικές προτάσεις συμπεριλαμβάνονται και μέτρα που δημιουργούν επιβάρυνση στον προϋπολογισμό, όπως η επαναφορά της 13ης σύνταξης, η κατάργηση της υποχρέωσης μηδενικού ελλείμματος στα ασφαλιστικά ταμεία και η διατήρηση του τρόπου χορήγησης του ΕΚΑΣ ως έχει.

Οι προτάσεις αντανακλούν αυτό που είπε ο πρωθυπουργός στη «Realnews», ότι δηλαδή η κυβέρνηση «δεν θα προχωρήσει σε περικοπές συντάξεων, σε απελευθέρωση των μαζικών απολύσεων και σε οποιοδήποτε άλλο υφεσιακό μέτρο που θα επιτείνει την κοινωνική κρίση».

Η κυβέρνηση κατέληξε σε αυτά τα μέτρα γνωρίζοντας ότι εκ των προτέρων ότι δεν θα τα εγκρίνει το ΔΝΤ. Δεν προτίθεται ωστόσο να υπαναχωρήσει από τις προεκλογικές της δεσμεύσεις και θεωρεί ότι παρά τις ενστάσεις του ΔΝΤ είναι δυνατόν να αποσπάσει από τους Ευρωπαίους εταίρους χρηματοδότηση χωρίς υφεσιακά μέτρα, καθώς αυτοί δεν θα επιλέξουν να «πνίξουν» την ελληνική οικονομία και να θέσουν σε κίνδυνο έτσι την ενότητα της Ευρωζώνης.

«Δεν μπορώ να πιστέψω, ότι η δημοκρατική Ευρώπη θα ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο. Γνωρίζω ότι υπάρχουν δυνάμεις που επιζητούν τη ρήξη. Υπάρχουν όμως και δυνάμεις – που θα κυριαρχήσουν – οι οποίες επιζητούν έναν έντιμο και ειλικρινή συμβιβασμό ανάμεσα στην Ελλάδα και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και θα σταματήσει την κοινωνική καταστροφή που προκάλεσε το μνημόνιο», είπε ο πρωθυπουργός στη «Realnews».

Ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται πεπεισμένος, ότι η διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησής του και προπάντων η άρνηση της να αποδεχτεί υφεσιακά μέτρα και να υπαναχωρήσει από τις προεκλογικές της δεσμεύσεις θα κάμψουν τις αντιστάσεις και θα δώσουν λύση στο πρόβλημα της ρευστότητας, αλλά και μια καλή συμφωνία για το μέλλον.

Σε σχέση με τη διαπραγματευτική τακτική δήλωσε χαρακτηριστικά στη «Realnews», ότι αντιλαμβάνεται, πως «υπάρχουν δυνάμεις εντός και εκτός Ελλάδος που θα ήθελαν να δουν μια αλλαγή στη διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης , ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την επιστροφή του μνημονίου» και προσθέτει: «Αυτό το σενάριο είναι κάτι περισσότερο από επιστημονική φαντασία, όσο ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στην εξουσία». Και ξεκαθαρίζει, ότι «από την πλευρά μας, δεν υπάρχει ζήτημα μνημονίου, ούτε τρίτου δανείου»

real.gr
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.