ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Συγκρατημένη αισιοδοξία για τις διαπραγματεύσεις..

sygkrathmenh-aisiodoxia-gia-ths-diapragmateuseis.jpg
Αισιόδοξη για την τελική έκβαση της διαπραγμάτευσης εμφανίζεται η κυβέρνηση παρά τις πιεστικές δηλώσεις των εταίρων μας, που δείχνουν ότι τα πράγματα κάθε άλλο παρά εύκολα είναι. Σε κάθε περίπτωση, όλες οι πλευρές δείχνουν ότι το ενδεχόμενο να υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup της Παρασκευής είναι μάλλον απίθανο, με την κρίσιμη ημερομηνία τώρα να μετατίθεται για το τέλος του μήνα ή την 11η Μαΐου. 

Στο μεταξύ, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η κατ’ ιδίαν συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ την Πέμπτη, μία μέρα μετά το Euroworking Group και μία μέρα πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup. Αν μάλιστα αυτή πάει καλά, δεν πρέπει να θεωρείται απίθανη μία ανακοίνωση την Παρασκευή που θα παραπέμπει στο επόμενο Eurogroup. 

Ήδη, χθες, για ξεκάθαρη σύγκλιση των εταίρων με την Ελλάδα έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης. «Τόσο οι εταίροι μας, οι θεσμοί, όσο και εμείς, έχουμε επενδύσει πάρα πολλά στο να υπάρξει μία συμφωνία. Η σύγκλιση είναι ξεκάθαρη, το παραδέχονται πλέον και οι θεσμοί», είπε, ξεκαθαρίζοντας πάντως πως δεν θα υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup της Παρασκευής. 

Ο ίδιος πάντως, εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα στη διαπραγμάτευση, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι σύντομα θα μιλάμε για τις μεταρρυθμίσεις που θα αποτελέσουν την ραχοκοκαλιά του νέου αναπτυξιακού προγράμματος. 

Υποστήριξε, άλλωστε ότι «αυτή η κυβέρνηση δεν βάζει την επόμενη δόση πάνω από όλα». Αυτό που βάζουμε πάνω από όλα, είπε, είναι το να υπάρξει μία συμφωνία που θα σταθεροποιεί πραγματικά την οικονομία, μια και καλή και θα δίνει το έναυσμα για αναπτυξιακή πορεία. 

Στο Μέγαρο Μαξίμου μιλούν για καλό κλίμα στην πορεία των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους, παραδεχόμενοι, ωστόσο, ότι δεν είναι ευχάριστα τα πράγματα και πως τα εργασιακά αποτελούν «κόκκινη γραμμή» για την ελληνική πλευρά. 

Πηγαίνοντας στην συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ αύριο, ο πρωθυπουργός θα θέσει τα "πολιτικά αγκάθια" της διαπραγμάτευσης, με το Μέγαρο Μαξίμου να ελπίζει ότι θα βρει ευήκοα ώτα. 

Στην περίπτωση που διαπιστωθούν βήματα προόδου στη συνάντηση των δύο ηγετών, θεωρείται πιθανή η παραπομπή για λύση στο επόμενο Eurogroup. Ήδη μάλιστα, συζητείται το ενδεχόμενο μίας νέας συνεδρίασης του οργάνου στα τέλη του μήνα, πιθανότατα δε στις 29 του μήνα, ενώ σε κάθε περίπτωση έχει ήδη προγραμματιστεί νέα συνεδρίασή του για τις 11 Μαΐου. 

Κανείς πάντως, δεν αποκλείει στην παρούσα φάση και το ενδεχόμενο σκληρής στάσης από την Γερμανίδα Καγκελάριο, κάτι που θα χρήζει διαφορετικού χειρισμού από την ελληνική πλευρά. 

Το σενάριο ενός έκτακτου Eurogroup στα τέλη Απριλίου, έχει αρχίσει να συζητείται πολύ, τροφοδοτώντας ίσως και την αισιοδοξία Έλληνα αξιωματούχου που έκανε λόγο για συμφωνία με τους δανειστές ως το τέλος του μήνα, μιλώντας χθες στο πρακτορείο Bloomberg. 

Ο ίδιος αξιωματούχος δήλωσε ότι η δέσμευση των αποθεματικών των φορέων του Δημοσίου και των ΟΤΑ θα φέρει 1,5 δισ. ευρώ στα δημόσια ταμεία, επιτρέποντάς τους να παραμείνουν "γεμάτα" ως τα τέλη Μαΐου.


real.gr
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.