ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Τα γονίδια καθορίζουν αν θα μας τσιμπούν τα κουνούπια..

ta-gonidia-kathorizoun-an-tha-mas-tsimpoun-ta-kounoupia
Οι πιθανότητες να μας τσιμπούν τα κουνούπια μπορεί να εξαρτώνται από τα γονίδια που ρυθμίζουν τη μυρωδιά του σώματος, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά ευρήματα μελέτης που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «PLoS One».

Επιστήμονες από τη Βρετανία και τις ΗΠΑ εξέτασαν 18 ζευγάρια πανομοιότυπων (μονοωογενών) και 19 μη πανομοιότυπων (διωογενών) διδύμων για να δουν πόσο ελκυστικοί ήσαν για τα κουνούπια.

Οι μονοωογενείς δίδυμοι προέρχονται από ένα ωάριο που γονιμοποιείται από δύο σπερματοζωάρια, με αποτέλεσμα να έχουν σχεδόν ίδιο γενετικό υλικό και γι’ αυτό να είναι ολόϊδιοι.

Αντιθέτως, οι διωογενείς προέρχονται από ξεχωριστά ωάρια και έτσι έχουν λιγότερα κοινά γονίδια, με αποτέλεσμα να διαφέρουν σημαντικά.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, οι μονοωογενείς δίδυμοι είχαν παρόμοια επίπεδα ελκυστικότητας για τα κουνούπια, γεγονός που υποδηλώνει την ύπαρξη κοινών γενετικών παραγόντων.

Τα ευρήματα αυτά θα πρέπει τώρα να επαληθευτούν σε μεγαλύτερες μελέτες, λένε οι ειδικοί.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές, η επιστήμη προσπαθεί εδώ και χρόνια να εξηγήσει τι είναι αυτό που κάνει τα κουνούπια να επιλέγουν ποιον θα τσιμπήσουν και τα υπάρχοντα ευρήματα δείχνουν ότι το κλειδί είναι η μυρωδιά του σώματος.

Εκείνοι θέλησαν να εξετάσουν αν πίσω από αυτό το φαινόμενο βρίσκονται τα γονίδια.

Έτσι, υπέβαλλαν τους διδύμους τους σε μια σειρά πειραμάτων, κατά τα οποία καθένας με τη σειρά έβαζε το χέρι του στο τέλος ενός αεροδυναμικού σωλήνα με σχήμα Υ και οι επιστήμονες αντλούσαν αέρα για να πάρουν μαζί τη μυρωδιά του χεριού.

Στη συνέχεια, απελευθέρωναν από την άλλη πλευρά σμήνη κουνουπιών και τα παρακολουθούσαν για να δουν αν θα πλησιάσουν το χέρι ή όχι.

Το πείραμα επαναλαμβανόταν με το άλλο χέρι των εθελοντών.

Στους πανομοιότυπους διδύμους τα κουνούπια έδειχναν παρόμοια προτίμηση στα δύο χέρια και των δύο διδύμων, ενώ στους μη πανομοιότυπους υπήρχαν μεγάλες διακυμάνσεις.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η ελκυστικότητα στα κουνούπια μπορεί να καθορίζεται από τα κληρονομούμενα γονίδια της μυρωδιάς του σώματος, γράφουν οι ερευνητές. Και προσθέτουν πως πρέπει τώρα να βρεθούν τα γονίδια αυτά.

Πηγή: tanea.gr
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.