ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Στους δρόμους χιλιάδες διαδηλωτές σε Βαλτιμόρη και Νέα Υόρκη

xiliades-diadilwtes-sth-baltimori
Χιλιάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν ειρηνικές διαδηλώσεις στη Βαλτιμόρη, στη Νέα Υόρκη και σε άλλες πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής για να απαιτήσουν να αποδοθεί δικαιοσύνη μετά τον θάνατο του Φρέντι Γκρέι, ενός 25χρονου μαύρου που απεβίωσε ενώ τελούσε υπό κράτηση σε αστυνομικό τμήμα, καθώς και για να καταγγείλουν την αστυνομική βία.

Οι διαδηλωτές έκαναν πορεία “χωρίς (να σημειωθούν) συμπλοκές ούτε σοβαρά συμβάντα”, ανέφερε η αστυνομία της Βαλτιμόρης. Η πορεία έκλεισε πολλές οδικές αρτηρίες στο κέντρο της πόλης.

Πάντως η αστυνομία προχώρησε σε 18 συλλήψεις, συμπεριλαμβανομένων “16 ενηλίκων κατά τη διάρκεια της ημέρας” καθώς και “δύο ανηλίκων”, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας της πόλης Άντονι Μπατς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η αστυνομία “προετοιμάζεται για την απαγόρευση κυκλοφορίας”- η οποία τέθηκε σε ισχύ στις 22:00 τοπική ώρα (05:00 ώρα Ελλάδας).

“Χωρίς δικαιοσύνη δεν υπάρχει ειρήνη”, φώναζαν οι διαδηλωτές, ανάμεσά τους φοιτητές και μαθητές, ή “στείλτε τους αστυνομικούς-δολοφόνους στη φυλακή” και “το σύστημα είναι ένοχο”. Στα πλακάτ μπορούσε κανείς να διαβάσει συνθήματα όπως “σε δολοφόνους αστυνομικούς αξίζει το κελί”.

Ο Τζόναθαν Μπράουν, ένας φοιτητής 19 ετών, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο: “διαδηλώνουμε εναντίον των αδικιών που διαπράττονται από την αστυνομία εναντίον των μαύρων (...). Αρκετά!”.

Οι διαδηλωτές έφθασαν μπροστά στο δημαρχείο της Βαλτιμόρης περί τις 02:00 (ώρα Ελλάδας), όπου υπήρχαν μεγάλες δυνάμεις της αστυνομίας και είχαν στηθεί οδοφράγματα.

Δεκάδες συλλήψεις από την αστυνομία στη Νέα Υόρκη

Αρκετές εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν επίσης στη Γιούνιον Σκουέρ στη Νέα Υόρκη για να απαιτήσουν δικαιοσύνη μετά τον - ακόμη ανεξιχνίαστο - θάνατο του Φρέντι Γκρέι την 19η Απριλίου. 

xiliades-diadilwtes-sth-baltimori1

Αναφέρθηκαν πολλές συλλήψεις από την αστυνομία, η οποία δεν διευκρίνισε τον ακριβή αριθμό τους. Σύμφωνα με το CNN, υπό κράτηση τέθηκαν δεκάδες συμμετέχοντες στην κινητοποίηση.

Μια μικρή διαδήλωση έγινε επίσης στη Βοστόνη ενώ κινητοποιήσεις αναφέρθηκαν και σε άλλες πόλεις όλης της χώρας, καθώς και στην Ουάσινγκτον.

Σε επιφυλακή παραμένει η Εθνοφρουρά στη Βαλτιμόρη

Οι 2.000 άνδρες της Εθνοφρουράς που έχουν αναπτυχθεί στη Βαλτιμόρη προσπάθησαν να παραμείνουν εκτός του προσκηνίου, αν και οι αρχές έχουν διαμηνύσει ότι θα επέμβουν αν σημειωθούν νέα επεισόδια όπως εκείνα της Δευτέρας.

Ο Λάρι Χόγκαν, ο κυβερνήτης του Μέριλαντ, δήλωσε ότι είναι “ενθαρρυμένος” από την κατάσταση που επικρατεί τις τελευταίες 24 ώρες στη Βαλτιμόρη - μια πόλη 620.000 κατοίκων, σε απόσταση μόλις μιας ώρας από την Ουάσινγκτον με το αυτοκίνητο - καθώς σταδιακά αποκαθίσταται η ηρεμία. Αλλά προειδοποίησε: “δεν έχουμε ξεμπερδέψει ακόμη”.

Στα επεισόδια της Δευτέρας κάηκαν 19 κτίρια και απανθρακώθηκαν δεκάδες αυτοκίνητα, ενώ τραυματίστηκαν 20 αστυνομικοί.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσίευμα στην εφημερίδα The Washington Post, ένας αυτόπτης μάρτυρας που είχε συλληφθεί πριν από τον Φρέντι Γκρέι υποστήριξε πως ο 25χρονος μετά τη σύλληψή του “χτυπιόταν στα τοιχώματα” του οχήματος στο οποίο τον είχαν οδηγήσει οι αστυνομικοί, προσπαθώντας να “αυτοτραυματιστεί”.

Η εκδοχή του - φυλακισμένου ως και σήμερα - αυτόπτη μάρτυρα περιέχεται σε ένταλμα ερεύνης που έχει σφραγιστεί από το δικαστήριο, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον Ποστ.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.