ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Η ΕΣΗΕΜΘ τίμησε τον Θωμά Κοροβίνη.!

thwmas-karavinis
Τον συγγραφέα Θωμά Κοροβίνη τίμησε το Μορφωτικό Ίδρυμα της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης, «συγκαταλέγοντας» τον, στους «Επίμονους Θεσσαλονικείς», την ομάδα εκείνη των διακεκριμένων προσωπικοτήτων, που «συστήνει» το Μορφωτικό Ίδρυμα, θεωρώντας ότι με τη δράση, το έργο και την δημόσια παρουσία τους συνδιαμορφώνουν το «πρόσωπο» της Θεσσαλονίκης.

Ο Θωμάς Κοροβίνης παρέλαβε την τιμητική διάκριση από τον αντιπρόεδρο του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΜΘ Ηλία Κουτσούκο, ο οποίος αναφέρθηκε στην προσωπικότητα και στο έργο του πολυδιάστατου δημιουργού, παρουσιάζοντας και τα στοιχεία εκείνα που τον κατατάσσουν σε αυτή την κατηγορία των «Επίμονων Θεσσαλονικέων».

Τη γλώσσα, τον έρωτα, τη Θεσσαλονίκη και την Πόλη και την Αριστερά, «τα τέσσερα αγκωνάρια των παθών αυτού του ακατηγοριοποίητου καλλιτέχνη» επέλεξε για την προσέγγισή της στην προσωπικότητα και το έργο του τιμώμενου δημιουργού, η δημοσιογράφος του ΑΠΕ - ΜΠΕ Βίκυ Χαρισοπούλου.

«Επίμονος Θεσσαλονικιός λοιπόν και ο φιλόλογος - δάσκαλος- συγγραφέας- μελετητής- δοκιμιογράφος- λαογράφος - μουσικός - στιχουργός- συνθέτης - θεατρικός συγγραφέας , ο Ενεργός πολίτης διαχρονικά, φίλος μου μετά από είκοσι πέντε και πλέον χρόνια γνωριμίας , ο Θωμάς Κοροβίνης...» είπε η Βίκυ Χαρισοπούλου, υπογραμμίζοντας ότι δημιουργός «έχει στημένο το αυτί του στον κόσμο κι έχει βαδίσει με σπάνια ισορροπία στους παράλληλους δρόμους της έρευνας και της πεζογραφίας».

Η Βίκυ Χαρισοπούλου υπογράμμισε ότι ο Θωμάς Κοροβίνης «κινείται με εξαιρετική ευχέρεια σε όλο το μήκος και το βάθος της ελληνικής γλώσσας» και χρησιμοποιεί «ανενδοίαστα» ότι τον βολεύει, για να αναφερθεί σε «πράγματα, τα γεγονότα, τις καταστάσεις, τις νοοτροπίες, τους διαφορετικούς ψυχισμούς και , το κυριότερο, να αποδώσει την ατμόσφαιρα, να κάνει τον αναγνώστη συμμέτοχο και συχνά συμπάσχοντα», ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε σε βιογραφικά του στοιχεία που διέπλασαν το ξεχωριστό στίγμα του δημιουργού και στο έργο του μέσα κι από δικές του αφηγήσεις, κείμενα κι αποσπάσματα.

Ο Θωμάς Κοροβίνης αναφέρθηκε στα προσωπικά βιώματα και στις εμπειρίες του από τα παιδικά του ακόμη στη Θεσσαλονίκη, στις συναντήσεις του με δημιουργούς της, αλλά και με τους καθημερινούς ανθρώπους της πόλης, τη «μυρωδιά» της οποίας μεταφέρει συχνά στη δημιουργία του. «Η Θεσσαλονίκη είναι δύσκολη πόλη για τους δημιουργούς» συνέχισε ο Θωμάς Κοροβίνης, ευχόμενος να έχει συνέχεια και μεταξύ νεοτέρων η πρωτοβουλία «Επίμονοι Θεσσαλονικείς».

Ο συγγραφέας «ταξίδεψε» το κοινό σε δρόμους και μονοπάτια της πόλης, στις γειτονιές και στους χώρους της, από όπου αντλεί μεγάλο μέρος της έμπνευσής του, διαβάζοντας αποσπάσματα κι από το νέο αδημοσίευτο έργο του «Ο Κατάδεσμος», όπου οι καθημερινοί ήρωες του μυθιστορήματος του παίρνουν υπόσταση, με λαϊκή, άμεση, κοφτή, αλλά και πληθωρική σε έννοιες και νοήματα, γλώσσα, με τα ήθη και τις συνήθειες, τους καημούς και τους πόθους τους. «Καμάρα -Βαρδάρη, Βαρδάρη - Καμάρα, πόση ώρα λες να κάνει από άκρη σε άκρη; Μιάμιση ώρα αγόρι μου, με δύο τσιγάρα στάσεις, στα Λαδάδικα και στο Αλκαζάρ…»

«Έχω μια θερμοκρασία πάνω στη δημιουργία. Αφήνω πλέον τη δημιουργική πνοή να με οδηγήσει ελεύθερα, ώσπου να βρεθεί το θέμα που θα με κυριεύσει, και τότε αφήνομαι σε αυτό, περιδινίζομαι εντός του, χωρίς να με επηρεάζει οτιδήποτε άλλο» εξήγησε ο ίδιος τον πληθωρικό και πολυδιάστατο προσανατολισμό του στην τέχνη και τη γραφή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.