ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Αγγίζοντας την εικονική πραγματικότητα με ηχητικά κύματα..

aggizontas thn eikoniki pragmatikothta
Πώς θα σας φαινόταν αν αλλάζατε την ένταση του ήχου σε ένα κλαμπ, χωρίς να ακουμπάγατε κανένα κουμπί; 

Η βρετανική εταιρία Ultrahaptics ανέπτυξε μια τεχνολογία, που χρησιμοποιεί υπερήχους για να προβάλλει και να διαμορφώσει αισθήσεις, μέσω του αέρα στα χέρια των χρηστών. 

Αυτοί μπορούν με αυτόν τον τρόπο να αισθανθούν και να αλληλεπιδράσουν με τρισδιάστατα αντικείμενα, χωρίς στην πραγματικότητα να αγγίζουν κάποιο.

Η συσκευή χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα για να δημιουργήσει αυτή την αίσθηση στο δέρμα, τα οποία είναι αρκετά δυνατά ώστε να προκαλούν απτικά ερεθίσματα. 

Ο καθηγητής Σριράμ Σουμπραμάνιαν, από το Πανεπιστήμιο τουΜπρίστολ και συνδημιουργός της τεχνολογίας Ultrahaptic μας εξηγεί πώς λειτουργεί:

«Εάν πάτε σε κάποιο κλαμπ ή σε μια ροκ συναυλία, αισθάνεστε τη μουσική να σας χτυπάει στο στήθος. Είναι η ίδια αρχή.
 
Αισθάνεστε τον ήχο να σας δονεί το στήθος. Αντί όμως να χρησιμοποιήσουμε ήχους μπάσου, χρησιμοποιούμε έναν υπέρηχο σε χαμηλές συχνότητες, γύρω στα 40kHz. 

Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να τον στοχεύσουμε σε ένα πολύ συγκεκριμένο σημείο στην άκρη του δαχτύλου σας ή στην παλάμη σας. Έτσι αισθάνεστε την παλάμη σας να δονείται. Το αισθάνεστε με ακρίβεια».

Παρόλο που όλα αυτά είναι ακόμη σε πειραματικό στάδιο, οι ερευνητές δεν κρύβουν την επιθυμία τους να εφαρμόσουν αυτή την νέα τεχνολογία σε ολογράμματα, αλλά και σε άλλα ζητήματα εικονικής πραγματικότητας.

«Υπάρχει μια γενική τάση να κάνουμε πράγματα, χωρίς να αγγίζουμε τίποτε. Ένα από τα πλεονεκτήματα να έχουμε ένα σύστημα που δεν στηρίζεται στην αφή, είναι ότι εσείς αναλαμβάνετε την αλληλεπίδραση. 

Αντί να πηγαίνετε και αγγίζετε τον διακόπτη, κουνάτε απλώς το χέρι σας και το φως ανάβει» επισημαίνει ο Σριράμ Σουμπραμάνιαν.

Η εταιρία σκοπεύει να δώσει άδεια χρήσης αυτής της τεχνολογίας σε διάφορες εταιρίες της αγοράς, που έχουν να κάνουν με καταναλωτικά αγαθά, ηλεκτρονικά είδη, οικιακές συσκευές και διάφορους άλλους αυτοματισμούς.

ΠΗΓΗ: euronews.com
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.