ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Συνάντηση επανεκκίνησης των Ελληνορωσικών σχέσεων.!

poutin tsipras
Ρεπορτάζ: Σκουρής Βασίλης

Καθοριστικής σημασίας συνάντηση για το μέλλον των ελληνορωσικών σχέσεων πραγματοποιείται στη μία το μεσημέρι σήμερα, με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να υποδέχεται στο Κρεμλίνο τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ το ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού στη Μόσχα, αποτελεί και μήνυμα προς τους εταίρους ενόψει των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων.

Ο Ρώσος Πρόεδρος αναμένεται να κάνει επίθεση φιλίας στον Αλέξη Τσίπρα, καθώς εκτιμά ιδιαίτερα τη στάση που κρατά απέναντι στη Μόσχα - εντός και εκτός ΕΕ - η ελληνική κυβέρνηση και, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα προχωρήσει σε κινήσεις καλής θέλησης προς τη χώρα μας.

Το μήνυμα και το δάνειο

Βρυξέλλες, Βερολίνο και Ουάσινγκτον εμφανίζονται θορυβημένοι από την επίσκεψη στη Μόσχα, παρότι ο Έλληνας πρωθυπουργός φροντίζει σε κάθε ευκαιρία να διαμηνύει πως ότι συμφωνήσει με τη ρωσική ηγεσία «θα σέβεται απόλυτα τη θέση και τις υποχρεώσεις της Ελλάδας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Το μήνυμα αυτό, μάλιστα, θα μεταφέρει με σαφήνεια και στον ίδιο τον Βλ. Πούτιν. Ωστόσο, εταίροι και δανειστές ανησυχούν μήπως η Ελλάδα ζητήσει οικονομικό δάνειο από τον Ρώσο Πρόεδρο. Αρμόδιοι αξιωματούχοι το βράδυ χθες δήλωναν ότι παρόμοιο αίτημα μέχρι στιγμής τουλάχιστον δεν έχει υποβληθεί, ενώ υπογράμμιζαν πως εάν και εφόσον υποβληθεί, θα εξεταστεί. Ιδιαίτερη βαρύτητα, ωστόσο, θα έχει η τοποθέτηση του Αλ. Τσίπρα κατά του εμπάργκο στη Ρωσία, ενώπιον του Βλ. Πούτιν.

Οι συμφωνίες
Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα είναι ασφαλώς τα ενεργειακά, πλην όμως σχετικές συμφωνίες θα προωθήσει ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης στο μέλλον, ως συνέχεια της επίσκεψής του στη Μόσχα προ ημερών. Τα δε θέματα αμύνης και εξοπλισμών θα συζητηθούν στις 17 και 18 Μαΐου, οπότε και στη ρωσική πρωτεύουσα θα βρεθεί ο υπουργός Άμυνας Παναγιώτης Καμμένος.

Ιδιαίτερο βάρος δίνεται στην εξαγωγή ελληνικών αγροτικών προϊόντων στη Ρωσία, καθώς και στις πολιτιστικές σχέσεις των δύο χωρών, καθώς το 2016 έχει ανακηρυχθεί σε «Έτος Ελλάδας-Ρωσίας» , ενώ την ίδια χρονιά είναι προγραμματισμένοι και οι εορτασμοί για τη χιλιετή παρουσία των Ρώσων στο Άγιο Όρος.

Οι συζητήσεις

Ο Αλ. Τσίπρας και οι υπουργοί που τον συνοδεύουν θα συζητήσουν με τη ρωσική ηγεσία μείζονα θέματα της περιοχής. Μεταξύ αυτών το ουκρανικό, με την Ελλάδα να τονίζει την ανάγκη σταθερότητας στην περιοχή, καθώς μεταξύ άλλων ζουν εκεί και αρκετοί Έλληνες - πρωτίστως στην περιοχή της Μαριούπολης - αλλά και οι εξελίξεις με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Επίσης, η κατάσταση σε Συρία, Λιβύη (λόγω και των τζιχαντιστών) και βεβαίως το Κυπριακό.

Και με Μεντβέντεφ

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αύριο θα συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του Ντμίτρι Μεντβέντεφ, τον πρόεδρο της Δούμας Ναρίσκιν, τον Πατριάρχη Κύριλλο, ενώ θα εκφωνήσει ομιλία σε γνωστό Πανεπιστήμιο.
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.