ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Κυβέρνηση: Ουσιαστική επανεκκίνηση των ελληνορωσικών σχέσεων.!

tsipras poutin
Ρεπορτάζ: Γαλιατσάτος Παναγής

Πολύ ικανοποιημένη εμφανίζεται η ελληνική κυβέρνηση από τα αποτελέσματα της επίσκεψης του Πρωθυπουργού κ. Αλ. Τσίπρα στη Μόσχα. Κυρίως σε πολιτικό επίπεδο πηγές του Μαξίμου θεωρούν ότι τα κέρδη ήταν απτά.

Η επίσκεψη Τσίπρα στην Μόσχα έδειξε στην ελληνική κοινή γνώμη, αλλά και σε ένα πανευρωπαϊκό ακροατήριο, ότι η Ελλάδα είναι μια κυρίαρχη χώρα που ασκεί πολυδιάστατη και προπάντων ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική, όπως δήλωσε στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ο κ. Τσίπρας.

Ο Πρωθυπουργός, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, έστειλε από τη Μόσχα και από κοινού με τον κ. Πούτιν μήνυμα στους ευρωπαίους εταίρους ότι η Ελλάδα μπορεί να αντιμετωπίζει μεν χρηματοδοτικά προβλήματα, σε καμία περίπτωση όμως δεν είναι «αποικία χρέους».

Το δεύτερο θετικό αποτέλεσμα για την κυβέρνηση ήταν η εμφανής βελτίωση του κλίματος και η ουσιαστική επανεκκίνηση των ελληνορωσικών σχέσεων. Ο κ. Πούτιν υποδέχτηκε θερμά τον κ. Τσίπρα στη Μόσχα και έδειξε κατανόηση για τις ελληνικές ευρωπαϊκές δεσμεύσεις αλλά και τη διάθεση να κάνει ότι μπορεί για να παρακάμψει τα αδιέξοδα που είχε προκαλέσει στις διμερείς μας σχέσεις η αντιπαράθεση για την Ουκρανία.

Έτσι, η Αθήνα μπορεί να μην πήρε την εξαίρεση από τα ρωσικά αντίμετρα στο εμπάργκο της ΕΕ, προϊόντων όπως είναι τα ροδάκινα και οι φράουλες, που αποτελούν τον όγκο των εξαγωγών μας στην ρωσική αγορά, όπως έλπιζαν κυβερνητικές πηγές που πόνταραν στο γεγονός ότι η λίστα των προϊόντων για τα οποία ισχύουν τα αντίμετρα είναι ευέλικτη και αλλάζει τακτικά, αλλά ο κ. Πούτιν έδειξε ένα «παράθυρο» μέσω της ίδρυσης κοινών ελληνορωσικών εταιρειών.

Όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές υπήρξε κοινή βούληση, το επόμενο διάστημα, να ξεκινήσει η διαδικασία ίδρυσης τέτοιων εταιρειών, στη ρωσική επικράτεια, προκειμένου οι Έλληνες εξαγωγείς αγροτικών προϊόντων, που εντάσσονται στα αντίμετρα της ΕΕ, να μπορούν να μεταφέρουν τα προϊόντα τους στη Ρωσία.

Σε ό,τι αφορά τον αγωγό, στην κυβέρνηση τονίζουν ότι θα αναβαθμίσει τη γεωστρατηγική σημασία της Ελλάδας και επισημαίνουν ότι μπορεί να προκαταβληθούν μελλοντικά του κέρδη, όπως αποκάλυψε ο Πρόεδρος Πούτιν, κάτι που μπορεί να δώσει μια χρηματοδοτική ανάσα στη χώρα μας. Πάντως θέμα χρηματοδότησης της Ελλάδας από τη Ρωσία δεν ετέθη στις συνομιλίες, όπως χαρακτηριστικά είπε ο Πρωθυπουργός, «η Ελλάδα δεν είναι επαίτης να γυρνάει στις χώρες ζητώντας την επίλυση του χρηματοδοτικού της προβλήματος, για μια οικονομική κρίση, η οποία δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, είναι ευρωπαϊκή».

Το τρίτο σημαντικό αποτέλεσμα είναι ότι ο πρόεδρος Πούτιν επανέφερε το ενδιαφέρον της Ρωσίας για την εξαγορά του ΟΛΘ και της ΤραινΟΣΕ λέγοντας ότι η Ρωσία, ενδιαφέρεται, αν η κυβέρνηση αποφασίσει να προχωρήσει αυτές τις αποκρατικοποιήσεις. Αυτό είναι ευπρόσδεκτο για την ελληνική κυβέρνηση, τη διευκολύνει στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, αφού μπορεί έτσι να ξεπεράσει τον εσωκομματικό σκόπελο για τις αποκρατικοποιήσεις, καθώς η εσωκομματική αντιπολίτευση αντιμετωπίζει ευμενώς το ενδεχόμενο ρωσικών επενδύσεων.

Κατά τα άλλα πάντως, η επίσκεψη του κ. Τσίπρα στη Μόσχα ήταν μια λεπτή άσκηση ισορροπίας, αφού ο Πρωθυπουργός φρόντισε, ακόμα και στην κριτική που άσκησε για τις κυρώσεις να μη βρεθεί εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου, ενώ ζήτησε να τηρηθεί από όλες τις πλευρές η συμφωνία του Μινσκ και τόνισε ότι δεν μπορεί η Ρωσία να απουσιάζει από την οικοδόμηση του νέου συστήματος ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.

Οι δύο ηγέτες υπέγραψαν κοινό πρόγραμμα δράσεων μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας για τα έτη 2015 – 2016 καθώς και κοινή δήλωση με την ευκαιρία της 70ής επετείου από τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Οι υπουργοί Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς και Σ. Λαβρόφ υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας για το έτος 2016, ως έτος Ελλάδας στη Ρωσία και έτος Ρωσίας στην Ελλάδα.

real.gr
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.