ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Telegraph: Αν Η Ελλάδα δεν πληρώσει το ΔΝΤ θα ενταχθεί στους διεθνείς παρίες.!

telegrafh
Η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει μια ακόμη κρίσιμη προθεσμία, καθώς εντείνονται οι φόβοι ότι η χώρα θα μπορούσε να γίνει το πρώτο ανεπτυγμένο κράτος στην ιστορία που θα αθετήσει τις διεθνείς υποχρεώσεις του.

Αυτό υποστηρίζει σε δημοσίευμα της η βρετανική εφημερίδα Telegraph, η οποία τονίζει ότι μετά από ένα οδυνηρό Μάρτιο όπου είχε να αντιμετωπίσει την ανεπάρκεια των ταμειακών της διαθεσίμων, τώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με την πληρωμή των 458 εκατ. ευρώ που θα πρέπει να καταβάλλει την προσεχή Πέμπτη (9 Απριλίου) στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

«Είμαστε μια κυβέρνηση της Αριστεράς. Αν κληθούμε να επιλέξουμε ανάμεσα έχουμε να επιλέξουμε ανάμεσα μίας αθέτησης προς το ΔΝΤ ή προς τους πολίτες μας, η επιλογή είναι προφανής» ανέφερε την προηγούμενη εβδομάδα Έλληνας αξιωματούχος στη βρετανική εφημερίδα.

Οι δηλώσεις αυτές απέχουν πολύ από εκείνες του περασμένου Φεβρουαρίου, όταν ο Υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης, υποσχέθηκε ότι η κυβέρνηση θα στάξει αίμα από την πέτρα προκειμένου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της προς το ΔΝΤ.

Παρά το γεγονός ότι κανένα έθνος δεν έχει ποτέ αθετήσει επίσημα τις υποχρεώσεις της στην μετά Betton Woods εποχή, η Ελλάδα θα ενταχθεί στην ατιμωτική λίστα των εθνών που σπαράσσονται από τον πόλεμο και στους διεθνείς παρίες που έχουν αποτύχει να αποπληρώσουν το ΔΝΤ εγκαίρως, αναφέρει η Telegraph.

Τι θα συμβεί μετά τις 9 Απρίλιου;

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο του ΔΝΤ στην Ελλάδα θα δοθεί μία περίοδος χάριτος 30 ημερών, στην διάρκεια της οποίας η χώρα θα κληθεί να πληρώσει τα χρήματα το συντομότερο δυνατό και πριν η επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ ειδοποιήσει το εκτελεστικό συμβούλιο για την καθυστέρηση της πληρωμής.

Μετά από την παρέλευση του παραπάνω διαστήματος και ένα μήνα αργότερα θα μπορούσε να κηρυχτεί μία τεχνική χρεοκοπία όταν «ένα παράπονο σχετικά με την ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του μέλους εκδοθεί από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο προς το Εκτελεστικό Συμβούλιο».

Στο μεταξύ, η Ελλάδα μπορεί να κάνει την πληρωμή έχοντας τρομάξει όμως τους πιστωτές και τις αγορές, αναφέρεται χαρακτηριστικά. 

Ωστόσο, σε περίπτωση που δεν επίκειται πληρωμή, η διαδικασία υπερημερίας μπορεί να παραταθεί επ’ αόριστον.

Σε αυτή την περίπτωση το χρέος της Ελλάδας προς το ΔΝΤ θα αρχίσει να συσσωρεύεται με αποτέλεσμα η χώρα να πρέπει να καταβάλλει επιπλέον 936 εκατ. ευρώ στις 12 Μαϊου.

Διακοπή των μετρητών

Αν και η ακριβής διαδικασία είναι άγνωστη, εντούτοις μια παρατεταμένη διαδικασία συσσώρευσης ληξιπρόθεσμων οφειλών θα μπορούσε να έχει σημαντικές συνέπειες ως προς τη συνέχιση της χρηματοδοτικής βοήθειας προς την Ελλάδα από τους υπόλοιπους πιστωτές της – την ΕΚΤ και την ΕΕ.

«Αν η Ελλάδα αθετήσει τις υποχρεώσεις της της απέναντι στο ΔΝΤ, τότε αυτό θεωρείται ως αθέτηση και για την υπόλοιπη ευρωζώνη», τονίζει ο Raoul Ruparel, επικεφαλής των οικονομικών ερευνών στο Open Europe.

ΠΗΓΗ: enikonomia.gr
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.