ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Εκδήλωση του ΚΚΕ για τα 70 χρόνια από τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου..

ekdilosi-tou-kke-gia-ta-70-xronia
«Σήμερα εδώ από την ηρωίδα πόλη Καισαριανή, τιμάμε τη μεγάλη λαϊκή νίκη πριν 70 χρόνια με τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ενάντια στο Φασιστικό Ιμπεριαλιστικό 'Αξονα» ανέφερε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας στην αποψινή του ομιλία στην εκδήλωση της ΚΕ του κόμματος στο Σκοπευτήριο Καισαριανής για τα 70 χρόνια της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών.

Προηγήθηκε κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο των πεσόντων από τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και τους εκπροσώπους της Γραμματείας της «Πρωτοβουλίας Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων της Ευρώπης» που βρίσκονται στην Αθήνα.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Εξήρε την καθοριστική συμβολή στη νίκη της Σοβιετικής Ένωσης και το χρέος κάθε ανθρώπου καλής θέλησης να αποκρούσει την παραχάραξη της ιστορίας, την κατευθυνόμενη, από σημερινά ιμπεριαλιστικά κέντρα, επιχείρηση αποιδεολογικοποίησης της αντιφασιστικής πάλης και την συκοφαντική ταύτιση του κομμουνισμού με τον φασισμό.

Απέτισε φόρος τιμής στα εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα, σε όσους έπεσαν στον αντιφασιστικό αγώνα και στα ΚΚ που ήταν βασική ψυχή και δύναμη του.

Επικαλούμενος την πείρα που αντλείται από τους δύο παγκόσμιους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, και την πιο σύγχρονη από τους περιφερειακούς, επισήμανε ότι «ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι σημαίνουν διάσπαση στο στρατόπεδο του ιμπεριαλισμού, πιθανότητα να οδηγήσουν στην αποσταθεροποίηση της αστικής εξουσίας, διασάλευση των αστικών θεσμών και της ίδιας της δυνατότητάς τους να χειραγωγούν και να καταστέλλουν, ενώ διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις για την απελευθέρωση των αγωνιστικών λαϊκών διαθέσεων των μαζών».

Αναφέροντας ότι τα «διδάγματα και σωστά συμπεράσματα του παρελθόντος μας οδηγούν και στο σήμερα» τόνισε ότι οι μεγάλες ενδοιμπεριαλιστικές αντιθέσεις καθορίζουν και την πορεία της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με την ΕΕ και το ΔΝΤ, προσθέτοντας ότι «οι εξελίξεις είναι συνεχείς και δεν πρόκειται να σταματήσουν κι όταν υπάρξει συμφωνία».

Βάσει της δυναμικής που έχει η ανισόμετρη καπιταλιστική ανάπτυξη και της εξ αυτής απορρέουσας όξυνσης των ανταγωνισμών, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, έκανε λόγο για «σχετικό και εύθραυστο συμβιβασμό, σε μια περίοδο μάλιστα που δεν αποκλείεται καθόλου το ενδεχόμενο συνολικής αποσταθεροποίησης της ευρωζώνης».

Αναφέρθηκε σε αντιθέσεις τμημάτων του ελληνικού και ευρωπαϊκού κεφαλαίου σχετικά με την οικονομική διαχείριση στην Ευρωζώνη, σε συνδυασμό με την αντίθεση του ευρωατλαντικού άξονα με τον άξονα Κίνας-Ρωσίας και με την διαπάλη ΗΠΑ-Γερμανίας για την ηγεμονία στην Ευρώπη, λέγοντας ότι σειρά ζητημάτων εναλλάξ παίρνουν χαρακτηριστικά οικονομικού, πολιτικού και διπλωματικού πολέμου, αλλά μπορεί να φθάσουν και σε γενικευμένες πολεμικές αναμετρήσεις.

Στα ζητήματα αυτά περιέλαβε:
- Την διαπάλη σχετικά με την Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων καθώς και αποχρώσες ενδείξεις του αμερικανικού σχεδίου βάσει των οποίων οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν διάλυση της ΕΕ και της ευρωζώνης, αλλά δρομολογούν ουσιαστικές αλλαγές σε σχέση με τη σημερινή κατάσταση που διασφαλίζει την γερμανική ηγεμονία.
-Την ενεργειακή πολιτική της ΕΕ και την αντιμετώπιση της κατάστασης στην Ουκρανία με την τελευταία να αποτελεί βασικό πεδίο δοκιμασίας των σχέσεων ΕΕ-Ρωσίας.
-Την όξυνση των αντιθέσεων ΗΠΑ-Κίνας.
-Τα εν εξελίξει σχέδια του ΝΑΤΟ για τον έλεγχο της ευρύτερης περιοχής της Μ. Ανατολής.
-Την διαφοροποίηση περιφερειακών δυνάμεων όπως η Τουρκία από τις επιλογές των ΗΠΑ σε Αίγυπτο, Συρία και Ιράκ και την ανάδυση του άξονα Ιράν-Ιράκ-Συρίας που αποδυναμώνει τον ρόλο της Τουρκίας.

Λαμβάνοντας υπόψη και άλυτες αντιθέσεις για τον καθορισμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων σε κοιτάσματα υδρογονανθράκων, όλα τα προαναφερθέντα, τόνισε ο κ. Κουτσούμπας «συνιστούν κίνδυνο μιας γενικευμένης ιμπεριαλιστικής αναμέτρησης στη Μέση Ανατολή και γενικότερα στην Ευρασία».

Επίσης τόνισε και την όξυνση των αντιθέσεων μεταξύ Αλβανίας-Σερβίας και ΠΓΔΜ.

Εγκάλεσε την ελληνική κυβέρνηση ότι με βάση τα δείγματα γραφής της έως σήμερα «φαίνεται ότι παίζει επικίνδυνα παιγνίδια και προς όλες τις κατευθύνσεις» και για προθυμία ενεργού συμβολής στην υλοποίηση των ατλαντικών σχεδίων στην περιοχή της Ευρασίας και ιδιαίτερα στο τρίγωνο αστάθειας Βόρειας Αφρικής - Μέσης Ανατολής - Ουκρανίας».

Είπε ότι «παρά τις «φιλειρηνικές» της δηλώσεις για τα μάτια του κόσμου», η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προχωρά και σε νέα πιο επικίνδυνα βήματα όπως:
-Η για πρώτη φορά συμμετοχή δυνάμεων από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ σε ελληνική διακλαδική άσκηση.
-Η συμμετοχή στην υλοποίηση νέου σχεδίου συγκρότησης κοινής στρατιωτικής δύναμης υψηλής ετοιμότητας του ΝΑΤΟ για ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.
-Η συμμόρφωση, όπως και των προηγούμενων κυβερνήσεων, στην προτροπή των ΗΠΑ για αποφυγή κάθε μονομερούς ενέργειας στην κατοχύρωση ΑΟΖ, την ίδια στιγμή που η τουρκική αστική τάξη κλιμακώνει την επιθετικότητά της στο Αιγαίο με σειρά ΝΟΤΑΜ για παράνομες ασκήσεις και παραβιάζει την κυπριακή ΑΟΖ.
-Την απευθείας ανάθεση στην Lockheed συμβολαίου ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων για τον εκσυγχρονισμό υπέργηρων αεροσκαφών για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ.
-Την ετοιμότητα για παραχώρηση στρατιωτικών εγκαταστάσεων και ενόπλων δυνάμεων προς διευκόλυνση του ΝΑΤΟ στην εξαπόλυση πολέμου στην περιοχή με υπόδειξη ως «κρατών-απειλών» την Λιβύη, Συρία, Ιράκ και Υεμένη.

Ο κ. Κουτσούμπας προειδοποίησε ότι με τέτοια πολιτική ο ελληνικός λαός εμπλέκεται στο κουβάρι των επικίνδυνων αντιθέσεων και ότι «η ενεργός συμμετοχή της κυβέρνησης στα σχέδια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ υπονομεύει την ειρήνη και αυξάνει τον κίνδυνο ενός μεγάλου ιμπεριαλιστικού πολέμου στην περιοχή».

Είπε ότι η κυβέρνηση έχει έτοιμο το νέο μνημόνιο με διατήρηση όλων των αντιλαϊκών μέτρων των προηγούμενων μνημονίων και νέα πλήγματα σε εργασιακά, συντάξεις, συλλογικές συμβάσεις, φορολογία και ιδιωτικοποιήσεις της δημόσιας περιουσίας.

Κάλεσε σε επαγρύπνηση και κινητοποίηση με απαίτηση άμεσης κατάργησης όλων των αντιλαϊκών νόμων και ανάκτησης των απωλειών της περιόδου της κρίσης και πρόσθεσε ότι «αυτή την φορά πρέπει να στραφούμε σωστά, στην καρδιά του προβλήματος, να φύγει ο πραγματικός αντίπαλος, οι μονοπωλιακοί όμιλοι, η αστική τάξη και το κράτος τους, η ΕΕ που τους στηρίζει».

Υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που λέει ξεκάθαρα στον λαό πως «καμία αλλαγή νομίσματος, καμιά αλλαγή επιλογής ιμπεριαλιστικής συμμαχίας, καμιά αλλαγή του μείγματος διαχείρισης, δεν μπορεί να μεταβάλει τον εκμεταλλευτικό χαρακτήρα του καπιταλιστικού συστήματος που σαπίζει, τη βαρβαρότητα του ιμπεριαλισμού».

«Στις σημερινές συνθήκες η δράση του ΚΚΕ φωτίζει την αναγκαιότητα και το δρόμο της εργατικής λαϊκής εξουσίας» επισήμανε.

Πρόσθεσε ότι «την αναγκαιότητα και ρεαλιστικότητα του σοσιαλισμού και της κομμουνιστικής προοπτικής, τη διαμορφώνει η ίδια η καπιταλιστική πραγματικότητα, ανεξάρτητα από την πορεία έκβασης της αναμέτρησης μεταξύ καπιταλισμού - σοσιαλισμού κατά τον 20ο αιώνα».

Υπογράμμισε ιδιαίτερα ότι «η μεγάλης η μεγάλης έκτασης και σημασίας ήττα της σοσιαλιστικής οικοδόμησης του 20ου αιώνα, σε καμιά περίπτωση δε δικαιώνει ιστορικά τον καπιταλισμό. Η ήττα στο τέλος του 20ου αιώνα, κάτω από προϋποθέσεις μπορεί να οδηγήσει σε μια νέα φάση ωρίμανσης της πάλης για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό».

Ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι το ΚΚΕ θα συνεχίσει την προσπάθεια για ανάπτυξη της ταξικής πάλης, για σπάσιμο του κλίματος αναμονής και για ανέβασμα της μαχητικότητας και απαιτητικότητας του ελληνικού λαού και κατέληξε λέγοντας ότι «στο κάλπικο δίλημμα: Συμφωνία με το νέο αντιλαϊκό πρόγραμμα ή κρατική χρεοκοπία και έξοδος από το ευρώ; προβάλλουμε τη μοναδική ελπιδοφόρα και ρεαλιστική διέξοδο, με οργάνωση της λαϊκής αντεπίθεσης για απόρριψη των οποιωνδήποτε εναλλακτικών αντιλαϊκών αστικών πολιτικών, τη ρήξη με την εξουσία του κεφαλαίου και την ΕΕ, σε συμπαράταξη και συσπείρωση με το ΚΚΕ».


real.gr
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.