ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Σεξ : 9 πράγματα που ντρέπεσαι να ρωτήσεις..

Αν και η ερωτική επαφή αποτελεί δείκτη υγείας, ευεξίας και αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας, το να συζητάμε τι κάνουμε στο κρεβάτι θεωρείται ταμπού. Έτσι, μπορεί οι απορίες μας γύρω από το σεξ να είναι αρκετές, ωστόσο λίγες φορές απευθυνόμαστε σε ειδικούς. Βέβαια, η υγιής ερωτική ζωή εξαρτάται και από το πόσο ασφαλείς είναι οι ερωτικές μας επαφές. H σωστή απάντηση, ακόμα κι αν η ερώτηση εκ πρώτης όψεως φαίνεται αφελής, μπορεί να μας γλιτώσει από περιττή ταλαιπωρία. Κάναμε, λοιπόν, στους ειδικούς 9 ερωτήσεις που συχνά φτάνουν στο περιοδικό μας και ιδού οι απαντήσεις που μας έδωσαν…

[1] Τα φιλιά είναι επικίνδυνα;
Με τα φιλιά γίνεται ανταλλαγή σάλιου, δηλαδή σωματικού υγρού, γι’ αυτό πολλοί ανησυχούν για τη μετάδοση νοσημάτων. Όσο παράξενο κι αν φαίνεται, χάρη στην άμυνα του οργανισμού μας αρκετοί μικροοργανισμοί εξουδετερώνονται. Για παράδειγμα, ο ιός HIV, που προκαλεί το AIDS, και ο ιός της ηπατίτιδας Β δεν μεταδίδονται εύκολα με το φιλί, εκτός αν υπάρχει ανοιχτή πληγή στο στόμα. Το ίδιο συμβαίνει και με τη λοιμώδη μονοπυρήνωση, γνωστή ως «ασθένεια του φιλιού», η οποία, αν και μεταδίδεται με την ανταλλαγή σάλιου, εμφανίζεται σε λίγα άτομα, καθώς οι περισσότεροι διαθέτουμε «άμυνες» που δεν επιτρέπουν στον ιό να εκδηλωθεί.
Συμπέρασμα; Τα φιλιά είναι ακίνδυνα, αρκεί να μην έχετε ανοιχτή πληγή στα χείλη ή στο στόμα ή να μην πάσχετε από πάθηση που μεταδίδεται με τον τρόπο αυτό (στοματικός έρπης).

[2] Δύο προφυλακτικά είναι καλύτερα από ένα; Είναι από τους πιο διαδεδομένους μύθους. Πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι φορώντας, δύο προφυλακτικά μειώνουν τις πιθανότητες να πάει κάτι «στραβά» και νιώθουν πιο ασφαλείς. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν ισχύει.
Συμπέρασμα; Με τον τρόπο αυτό, αυξάνετε τις πιθανότητες ατυχήματος, επειδή είναι πιο εύκολο να γλιστρήσουν τα προφυλακτικά.

[3] Μπορεί να είναι άρρωστος και να φαίνεται μια χαρά;
Ορισμένα αφροδίσια νοσήματα (π.χ. σύφιλη, βλεννόρροια στις γυναίκες) δεν παρουσιάζουν αμέσως συμπτώματα ή εμφανίζουν συμπτώματα κοινά με άλλες παθήσεις. Έτσι, μπορεί ο/η σύντροφός σας να «κόλλησε» μήνες πριν και να μην το κατάλαβε. Ακόμη και ένας φορέας του AIDS μπορεί να μη γνωρίζει ότι έχει νοσήσει, αφού τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν μήνες ή χρόνια μετά τη μόλυνση από τον ιό. Το ίδιο συμβαίνει και με τον ιό που προκαλεί έρπη, ο οποίος υπάρχει στον οργανισμό μας και ενεργοποιείται όταν το ανοσοποιητικό μας είναι αδύναμο.
Συμπέρασμα; Λαμβάνετε υπόψη σας όλα τα πιθανά ενδεχόμενα και παίρνετε προφυλάξεις, φορέστε δηδαλή προφυλακτικό.
[4] Υπάρχει πιθανότητα να μείνω έγκυος από τα προσπερματικά υγρά; 
Πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί. Όμως, τα προσπερματικά υγρά, που αποτελούν μια φυσιολογική έκκριση, ώστε να υγρανθεί το πέος και η είσοδος του κόλπου, συμπαρασύρουν μερικές φορές και σπερματοζωάρια, που μπορεί να υπάρχουν από κάποια προηγούμενη εκπερμάτιση λίγες ώρες πριν. Και μην ξεχνάτε ότι για να γονιμοποιηθεί το ωάριο αρκεί ένα και μόνο σπερματοζωάριο.
Συμπέρασμα; Είναι δύσκολο να καταλάβει κάποιος πότε έχει προσπερματικά υγρά, καθώς η έκκρισή τους πραγματοποιείται οποιαδήποτε στιγμή σε όλη τη διάρκεια της στύσης. Γι’ αυτό πρέπει να χρησιμοποιείτε προφυλακτικό από την αρχή της ερωτικής επαφής μέχρι το τέλος.

[5] Αν ένα κομμάτι προφυλακτικού μείνει στον κόλπο, δημιουργεί πρόβλημα;
Συνήθως το κομμάτι του προφυλακτικού βγαίνει μόνο του. Αν, βέβαια, μπορείτε, προσπαθήστε να το αφαιρέσετε με το δάχτυλό σας, αφού πρόκειται για ξένο σώμα.
Συμπέρασμα; Δεν χρειάζεται να πανικοβληθείτε. Στη χειρότερη περίπτωση, απευθυνθείτε στο γυναικολόγο σας για να σας βοηθήσει.

[6] Υπάρχουν οδηγίες για ασφαλή στοματικό έρωτα;
Ο στοματικός έρωτας δεν προκαλεί προβλήματα, εκτός κι αν στο στόμα υπάρχουν μολύνσεις με πληγές (π.χ. επιχείλιος ή στομα­τικός έρπης), οπότε είναι καλύτερα να αποφεύγεται. Σε διαφορε­τική περίπτωση, αν φέρετε σε επαφή την πάσχουσα περιοχή του στόματός σας με τα γεννητικά όργανα του συντρόφου σας, μπορεί κι αυτός με τη σειρά του να αναπτύξει έρπη.
Συμπέρασμα; Χρησιμοποιείτε προφυλακτικό και σε αυτή την περίπτωση.

[7] Τα βοηθήματα είναι επικίνδυνα; Αν και αποτελούσαν ταμπού, σήμερα τα ερωτικά βοηθήματα χρησιμοποιούνται συχνά. Χρειάζεται, όμως, προσοχή στον τρόπο χρήσης τους, επειδή είναι πιθανό να μεταδώσουν κάποιο νόσημα, αν φυσικά η περιοχή με την οποία ήρθαν σε επαφή είναι μολυσμένη.
Συμπέρασμα; Ό,τι κι αν χρησιμοποιείτε (π.χ. δονητές), φροντίστε να το καλύπτετε με προφυλακτικό και μην το χρησιμοποιείτε εναλλάξ από κολπική σε πρωκτική επαφή ή από ένα άτομο σε άλλο χωρίς να αλλάζετε προφυλακτικό. 

[8] Μπορεί να κολλήσω από τα «προκαταρκτικά» παιχνίδια; 
Τα «προκαταρκτικά» σίγουρα βοηθούν στη σεξουαλική διέγερση και εμπλουτίζουν την ερωτική ζωή. Ωστόσο, υπάρχουν ασθένειες που δεν έχουν εμφανή συμπτώματα ή μεταδίδονται από την επαφή με το δέρμα, χωρίς να χρειάζεται ανταλλαγή... υγρών. Τέτοιες, για παράδειγμα, είναι ο έρπης και τα κονδυλώματα, όπου ο ιός βρίσκεται στο δέρμα των γεννητικών οργάνων.
Συμπέρασμα; Όπως και πριν, χρήση προφυλακτικού!

[9] Το πρωκτικό σεξ είναι ασφαλές; Η μετάδοση οποιουδήποτε νοσήματος είναι ευκολότερη με τον πρωκτικό έρωτα, αφού υπάρχει μεγάλος κίνδυνος τραυματισμού, ιδιαίτερα αν γίνει βιαστικά. Επιπλέον, στο έντερο υπάρχουν μικρόβια που μπορεί να μεταφερθούν στον κόλπο της γυναίκας, αν μετά την πρωκτική επαφή ακολουθήσει κολπική, ενώ μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή και στο γεννητικό σύστημα του άνδρα.
Συμπέρασμα; Χρησιμοποιείτε πάντα προφυλακτικό και αλλάζετέ το μετά την πρωκτική επαφή. Eπίσης, επιλέγετε λιπαντικά με βάση το νερό (έτσι θα τα ζητήσετε από το φαρμακείο), επειδή προστατεύουν περισσότερο, μειώνοντας τις πιθανότητες να σπάσει το προφυλακτικό και να δημιουργηθούν αμυχές. Αποφύγετε τη βαζελίνη, τις κρέμες χεριών ή τις λοσιόν.


Απαγορεύεται το σεξ κατά την εγκυμοσύνη;
Το σεξ κατά την εγκυμοσύνη δεν είναι επικίνδυνο, γιατί το μωρό προστατεύεται από τη μήτρα και το αμνιακό υγρό, με την προϋπόθεση βέβαια ότι κανείς από τους συντρόφους δεν έχει προσβληθεί από σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα. Επίσης, αν μετά την επαφή η γυναίκα νιώσει ελαφρούς πόνους ή κράμπες ή παρατηρήσει μερικές σταγόνες αίμα, τα συμπτώματα αυτά είναι συνήθως προσωρινά και υποχωρούν μόνα τους. Στην αντίθετη περίπτωση, η έγκυος πρέπει να επισκεφτεί γυναικολόγο. Αποχή συστήνεται σε ορισμένες μόνο περιπτώσεις, όπως όταν υπάρχει υποψία πρόωρου τοκετού ή κάποιο πρόβλημα με τον πλακούντα. Πάντως, καλό είναι να αποφεύγετε το σεξ από την 8η έως την 11η εβδομάδα της κύησης, μέχρι να σχηματιστεί ο πλακούντας και να σιγουρευτείτε ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα. 

boro.gr
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.