ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

«Η αναπηρία δεν είναι ασθένεια»

i-anapiria-den-ine-astheneia
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα γιορτάζεται η Ευρωπαϊκή Ημέρα Ανεξάρτητης Διαβίωσης και αφορά άτομα με βαριά αναπηρία. Στις 5 Μαΐου, οι άνθρωποι σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Λάρισα, Ιωάννινα, Κομοτηνή και Δράμα καλούνται από τα μέλη και τους φίλους του Οργανισμού Ανεξάρτητης Διαβίωσης Ελλάδας (i-living), που θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία των πόλεων, να δώσουν τη δική τους ερμηνεία για τον όρο “ανεξάρτητη διαβίωση”.

Σκοπός της δράσης, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του οργανισμού Στέλιος Κυμπουρόπουλος και ειδικευόμενος ψυχίατρος στο Αττικό Νοσοκομείο, είναι αφενός η γνωριμία του κοινού με τη ζωή των ανθρώπων με αναπηρία (ΑμεΑ) και αφετέρου η ανάδειξη της ανάγκης για αλλαγές σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο, όπως η θεσμοθέτηση του “προσωπικού βοηθού”. 

“Ανεξάρτητη Διαβίωση για τα ΑμεΑ σημαίνει, στην ουσία, πλήρη ένταξή τους στην κοινωνία” επισημαίνει ο κ Κυμπαρόπουλος και συμπληρώνει:
 
“Πρέπει να ξεφύγουμε από την εντύπωση ότι η αναπηρία είναι ασθένεια. Η αναπηρία είναι μια κατάσταση. Εάν κάποιος σου απαγορεύει να κάνεις κάποια πράγματα, είσαι ανάπηρος. Αν δεν είχα την προσωπική μου βοηθό στο νοσοκομείο, δε θα ήμουν γιατρός, θα καθόμουν σπίτι”.

“Τα άτομα με αναπηρία έχουν τις ίδιες ανάγκες με τα άτομα χωρίς αναπηρία”, εξηγεί ο κ. Κυμπουρόπουλος. Μαγείρεμα, ντύσιμο, προσωπική υγιεινή είναι κάποιες καθημερινές ασχολίες που τα άτομα με αναπηρία δυσκολεύονται να φέρουν εις πέρας.

Με την Ανεξάρτητη Διαβίωση εξασφαλίζεται στα ΑμεΑ η ίση συμμετοχή τους στη ζωή παρέχοντάς τους μέσα, ώστε να επιλέγουν πού θα ζήσουν και με ποιους, να μορφώνονται, να εργάζονται, να έχουν σεξουαλική ζωή, να δημιουργούν οικογένεια, να ψυχαγωγούνται, να αποφασίζουν για την καθημερινότητά τους αλλά και για ζητήματα που καθορίζουν το μέλλον τους, και τελικά να έχουν την ποιότητα ζωής που συνταγματικά δικαιούται κάθε άνθρωπος, επισημαίνει ο κ. Κυμπουρόπουλος.

Σε πολλά κράτη, για παράδειγμα, υπάρχει ειδική νομοθεσία που προβλέπει την υποστήριξη των ΑμεΑ από προσωπικούς βοηθούς. Ο Οργανισμός Ανεξάρτητης Διαβίωσης Ελλάδας ζητεί αυτό ακριβώς: την θεσμοθέτηση μέτρων, όπως ο προσωπικός βοηθός, για να μπορούν και οι άνθρωποι με αναπηρία να έχουν ίσες ευκαιρίες στη ζωή.

Το αποτέλεσμα των διαφορετικών απόψεων των συμμετεχόντων θα παρουσιαστεί σε ένα βίντεο που θα συνθέτει αυτό το πρωτότυπο “παζλ”. Επίσης, οι ερωτηθέντες θα έχουν την ευκαιρία να λάβουν και ένα 
φυλλάδιο, το οποίο θα εξηγεί τη φιλοσοφία και τις διεκδικήσεις του κινήματος Ανεξάρτητης Διαβίωσης, προσθέτει ο κ. Κυμπουρόπουλος.

real.gr
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.