ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Η γαλλική σατιρική εφημερίδα "Σαρλί Εμπντό" βραβεύεται στη Νέα Υόρκη..

i-galliki-efimerida-sarli-empnto-brabeyetai-sthn-ameriki
Δύο μέρες μετά την επίθεση δύο ενόπλων στο Τέξας, σε έκθεση σκίτσων που απεικόνιζαν τον προφήτη Μωάμεθ, η γαλλική σατιρική εφημερίδα Σαρλί Εμπντό βραβεύεται στο ετήσιο γκαλά του Αμερικανικού Κέντρου PEN στην Νέα Υόρκη, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

Τα σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ αποτέλεσαν επίσης την αιτία της αιματηρής επίθεσης τον περασμένο Ιανουάριο στα γραφεία της Σαρλί Εμπντό που είχε ως αποτέλεσμα 12 νεκρούς.

Οι διοργανωτές της εκδήλωσης τόνισαν πως τα μέτρα ασφαλείας θα είναι «αυξημένα», με την αστυνομία και ομοσπονδιακούς πράκτορες να έχουν σχεδιάσει τα μέτρα ασφαλείας στην εκδήλωση μήνες πριν από το περιστατικό της Κυριακής στο Τέξας, όπου οι δράστες σκοτώθηκαν έπειτα από ανταλλαγή πυρών με την αστυνομία στο χώρο στάθμευσης έξω από το χώρο της έκθεσης.

Ο Ζεράρ Μπιάρ, αρχισυντάκτης της σατιρικής εφημερίδας, καθώς και ο Ζαν Μπατίστ Τορέ, που γλίτωσε από την επίθεση καθώς άργησε να πάει στη δουλειά του εκείνη την ημέρα, αναμένεται να παραλάβουν το βραβείο ελευθερίας της έκφρασης PEN/Toni and James C. Goodale για λογαριασμό των συναδέλφων τους. 

Το βραβείο θα απονεμηθεί από τον γαλλόφωνο Κονγκολέζο συγγραφέα Αλέν Μαμπανκού, συγγραφέα του μυθιστορήματος Mémoires de porc-épic.

Η απόφαση του αμερικανικού κέντρου PEN να απονείμει στο γαλλικό περιοδικό τιμητική διάκριση για την προάσπιση της ελευθερίας της έκφρασης είχε προκάλεσε την έντονη αντίδραση έξι διάσημων συγγραφέων που δήλωσαν πως δεν θα παρευρεθούν στην εκδήλωση. 

Ο Πίτερ Κάρεϊ, ο Μάικλ Ονταάτζε, η Φρανσίν Προζ, ο Τέτζου Κόουλ, η Ρέιτσελ Κούσνερ και η Τάιγιε Σελασί, μεταξύ άλλων, είχαν δηλώσει πως δεν θα συμμετάσχουν στο ετήσιο γκαλά του αμερικανικού κέντρου PEN, σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times.

Ο Πίτερ Κάρεϊ, που έχει τιμηθεί 2 φορές με το βραβείο Booker, είχε εξηγήσει στην εφημερίδα ότι αποφασίζοντας να απονείμει το βραβείο αυτό, η PEN υπερβαίνει τον παραδοσιακό της ρόλο, αυτόν της προάσπισης της ελευθερίας της έκφρασης εναντίον της κυβερνητικής καταστολής.

«Ο ρόλος των σατιρικών συγγραφέων σε κάθε ελεύθερη κοινωνία είναι να προκαλούν τους ισχυρούς και τα ιερά, σπάζοντας τα όρια με τρόπους που κάνουν την έκφραση πιο ελεύθερη και πιο σθεναρή για όλους εμάς», δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια Σούζαν Νόσελ στην ανακοίνωση του βραβείου.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο Γάλλος σκιτσογράφος Luz, δημιουργός του πρωτοσέλιδου σκίτσου Tout est pardonné («Όλα συγχωρούνται») μετά την πολύνεκρη επίθεση, ανακοίνωσε ότι δεν θα ξανασχεδιάσει σκίτσο όπου θα απεικονίζεται ο προφήτης Μωάμεθ, διότι το θέμα τον έχει κουράσει.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.