ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Κυβέρνηση: Δεν επιθυμούμε το σενάριο της ρήξης..

kivernisi-den-epithimoume-to-senario-tis-rixis
Τηλεδιάσκεψη των τεχνικών κλιμακίων θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα και αύριο τα μέλη της ελληνικής ομάδας θα μεταβούν στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά τη διάρκεια του briefing.

Ο κ. Σακελλαρίδης υπενθύμισε ότι σε δύο συνεχόμενες συνεδριάσεις του κυβερνητικού συμβουλίου, εξετάστηκε η πορεία των διαπραγματεύσεων και χαράχθηκε η γραμμή της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας.

«Δεν υπήρξε καμία αλλαγή στρατηγικής. Για μας η διαπραγμάτευση έχει πολλά επίπεδα. Υπάρχει το επίπεδο των τεχνικών διαπραγματεύσεων, το Brussels Group, υπάρχει το επίπεδο το πολιτικό που είναι σε διάφορα επίπεδα το οποίο είναι σε διάφορα επίπεδα, είτε στο επίπεδο του Eurogroup, είτε στο επίπεδο της Συνόδου Κορυφής», τόνισε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Δεν το επιθυμούμε το σενάριο της ρήξης. Εμείς επιθυμούμε μία αμοιβαία επωφελή συμφωνία. Αλλά ξέρετε, όταν θέλεις μία αμοιβαία επωφελή συμφωνία, χρειάζεται να συναινούν και οι δύο πλευρές σε αυτή τη θέση. Εμείς πιστεύουμε ότι υπάρχει πολιτική διάθεση από όλες τις πλευρές ώστε να βρεθεί μία λύση», τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: 

«Για μας το εύλογο χρονικό διάστημα είναι να μπορούσε να κλείσει η συμφωνία και αύριο και χθες, αν μπορούσε και προχθές. Το ζήτημα είναι το περιεχόμενο της συμφωνίας, αυτό είναι το βασικότερο για εμάς. Γιατί ξέρουμε ότι μία τέτοια συμφωνία δεν είναι μία συμφωνία απλά και μόνο για να βγάλουμε τον μήνα, για να βγάλουμε το δίμηνο». 



Και πρόσθεσε: «Επομένως δεν υπάρχει απολύτως καμία αλλαγή στρατηγικής. Στην ουσία και χθες το βράδυ και με την παρουσία του κ. Χουλιαράκη στο κυβερνητικό συμβούλιο αυτό που επιβεβαιώθηκε ήταν η σταθερή, πάγια θέση της ελληνικής κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση η οποία εκπορεύεται και από τη λαϊκή εντολή που έχουμε λάβει στις 25 του Γενάρη».

Ο κ. Σακελλαρίδης κλήθηκε να απαντήσει και στο ερώτημα σε ότι έχει να κάνει με όσα ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών για το ΦΠΑ, αλλά και για τα ομόλογα της ΕΚΤ που λήγουν το καλοκαίρι.

«Εχει να κάνει με τη συνολικότερη κουβέντα της κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού το οποίο αντικειμενικά θα πρέπει να τεθεί και στο τραπέζι των συζητήσεων. Δεν είναι θέμα να μην πληρώσουμε είναι θέμα ότι όταν συζητάμε για το χρηματοδοτικό κενό ενδέχεται να υπάρχουν πολλές επιλογές έτσι ώστε αυτό το χρηματοδοτικό κενό να καλυφθεί. Δεν ξέρω ποια θα είναι αυτή η επιλογή η οποία θα προκριθεί, αλλά είναι ένα ζήτημα που αφορά την ελληνική κυβέρνηση και την ΕΚΤ, αφορά τους θεσμούς, αφορά και τους εταίρους. 



«Δεν είναι η ελληνική κυβέρνηση έτοιμη να μιλήσει για συγκεκριμένα μέτρα, ποια είναι πως θα ληφθούν και προφανώς και τη χρονικότητα των μέτρων. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει μία θέση δημόσια ανακοινώσιμη σε σχέση με τον ΦΠΑ. Αυτό που είπε ο υπουργός προφανώς είναι ότι αν υπάρξει κάποιο μέτρο για τον ΦΠΑ αυτό που θα ήταν το βέλτιστο και για την ομαλή λειτουργία της αγοράς θα ήταν να γίνει μετά το καλοκαίρι έτσι ώστε να μην υπάρχουν αρρυθμίες εν μέσω τουρισμού».

Στο ερώτημα αν εν όψει της Συνόδου Κορυφής στη Ρίγα έχει καταρτιστεί κάποιο πλάνο διαπραγματευτικών κινήσεων και συναντήσεων του πρωθυπουργού ο κ. Σακελλαρίδης απάντησε: «Προφανώς εκεί θα τεθούν τα ζητήματα με τον τρόπο με τον οποίο πιστεύει η ελληνική κυβέρνηση και ο Ελληνας πρωθυπουργός ότι πρέπει να τεθούν. Θα τεθεί θέμα από τον Ελληνα πρωθυπουργό να συζητηθεί, θα το θέσει και στον κ. Τουσκ, το θέμα της Ελλάδας. 



«Αντιλαμβάνεστε όλοι ότι και η συγκυρία της τακτικής αυτής Συνόδου Κορυφής είναι σε μια περίοδο όπου το ζήτημα της Ελλάδας και οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται στην κορύφωσή τους, σε ένα κρίσιμο σημείο. Νομίζω ότι το ζήτημα της Ελλάδας ούτως ή άλλως απασχολεί και θα απασχολήσει όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες και εκεί πέρα θα τεθούν όλα τα ζητήματα τα ανοικτά».








real.gr
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.