ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Σκληρή διαπραγμάτευση για τον ΦΠΑ.

skliri-diapragmautesi-gia-ton-ΦΠΑ.jpg
Σκληρό παζάρι διεξάγεται μεταξύ των δανειστών και της Αθήνας για τους συντελεστές ΦΠΑ με τις δύο πλευρές να καταθέτουν τις δικές τους προτάσεις και να αναζητείται φόρμουλα συμβιβασμού. 

Πιο αναλυτικά, η πλευρά των δανειστών επιθυμεί την εφαρμογή ενός χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ στο 11% ή 12% και του βασικού συντελεστή στο 23%. Στην περίπτωση που η πρόταση αυτή υλοποιηθεί θα οδηγήσει σε ανατιμήσεις εν μία νυκτί για βασικά προϊόντα. 

Η ίδια πρόταση φέρεται να ζητά να ενταχθούν στον χαμηλό συντελεστή 11-12% φάρμακα βιβλία, εφημερίδες και ξενοδοχεία και βασικά είδη διατροφής. Στον βασικό συντελεστή 23% προτείνεται να υπάγονται τα υπόλοιπα τρόφιμα, οι λογαριασμοί των ΔΕΚΟ και όσα προϊόντα υπάγονται σήμερα σε ΦΠΑ 13%, δηλαδή αναψυκτικά, ιατρικές υπηρεσίες, εστίαση, κόμιστρα ταξί, εμφιαλωμένο νερό, καφές, χυμοί, επισκευές, ιδιωτικές κλινικές, κινηματογράφοι, θέατρα και λουλούδια. Στον ίδιο υψηλό συντελεστή 23% θα παραμείνουν τα καύσιμα, αυτοκίνητα, λογαριασμούς τηλεφωνίας, ρούχα, παπούτσια, τσιγάρα, οινοπνευματώδη, ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη, έπιπλα, οικιακό εξοπλισμό, απορρυπαντικά, πλαστικά, λιπάσματα, είδη υγιεινής, γυμναστήρια, κομμωτήρια, συνεργεία, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, λογιστές, κτηματομεσίτες. 

Οι δανειστές επιμένουν ότι από την κατάργηση του υπερμειωμένου συντελεστή η Αθήνα θα μπορεί να υπολογίζει σε δημοσιονομικό όφελος για τον προϋπολογισμό ύψους 528 εκατ. ευρώ και σε ακόμη 347 εκατ. ευρώ από την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος για τα νησιά του Αιγαίου.

Ωστόσο, η Αθήνα επιμένει στις «κόκκινες γραμμές» και διαμηνύει ότι δεν θα δεχθεί την επιβολή ενός ΦΠΑ που είναι αντικοινωνικός και επιτείνει την αυστηρή λιτότητα. 

Η πρόταση της ελληνικής πλευράς προβλέπει υπερμειωμένο συντελεστή 7% για φάρμακα, βιβλία, εφημερίδες και βασικά είδη διατροφής. Έναν συντελεστή 14% για τα υπόλοιπα τρόφιμα, τους λογαριασμούς ΔΕΚΟ, τα ξενοδοχεία και όσα προϊόντα υπάγονται σήμερα στο 13%, δηλαδή αναψυκτικά, ιατρικές υπηρεσίες, εστίαση, κόμιστρα ταξί, εμφιαλωμένο νερό, καφές, χυμοί, επισκευές, ιδιωτικές κλινικές, κινηματογράφοι, θέατρα και λουλούδια. Ο βασικός συντελεστής προτείνεται να μειωθεί στο 22% και σε αυτόν να ενταχθούν καύσιμα, αυτοκίνητα κλ.π.

Επιπλέον αναζητείται ακόμη φόρμουλα για την έκπτωση 3 μονάδων σε όσους πραγματοποιούν αγορές με πλαστικό χρήμα και για την επιστροφή φόρου στους μόνιμους κατοίκους των νησιών του Αιγαίου από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, όταν αναμένεται να καταργηθούν οι ειδικοί συντελεστές ΦΠΑ.
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.