ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Λαγκάρντ: Πιθανή η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

pithani-i-exodos-tis-ellados-apo-tin-eurozwni
«Η έξοδος της Ελλάδας είναι μία πιθανότητα», δηλώνει η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ και τονίζει ότι ένα τέτοιο βήμα «δεν θα ήταν ένας περίπατος, αλλά δεν θα σήμαινε και το τέλος του ευρώ». Επισημαίνει ακόμη ότι «είναι πολύ απίθανο να καταλήξουμε σε συνολική συμφωνία εντός των επόμενων ημερών».

Αφού πριν από δέκα μέρες δόθηκαν από την Αθήνα θετικά μηνύματα, «την περασμένη εβδομάδα προσγειωθήκαμε και πάλι», δηλώνει η κυρία Λαγκάρντ στην Frankfurter Allgemeine Zeitung που θα κυκλοφορήσει αύριο και προσθέτει ότι μένει ακόμη να καλυφθεί μεγάλη απόσταση. Τονίζει δε ότι αποκλείεται να εκταμιευθούν χρήματα χωρίς συμφωνία μεταρρυθμίσεων. «Έχουμε κανόνες. Έχουμε αρχές. Δεν μπορεί να δοθεί μισή αξιολόγηση. Αυτή η αξιολόγηση δεν θα γίνει βιαστικά», δηλώνει. «Με αυτό η κανονική εκταμίευση των υπόλοιπων χρημάτων μέχρι το τέλος Ιουνίου πρακτικά αποκλείεται. Διότι αυτό προϋποθέτει συμφωνία όλων των θεσμών με την Αθήνα. Μόνο τότε θα μπορούσαν τα αρμόδια όργανα των πιστωτών να αποδεσμεύσουν τα εναπομείναντα δάνεια των 7,2 δισεκατομμυρίων», σχολιάζει ο συντάκτης της FAZ.

Η κυρία Λαγκάρντ διευκρινίζει ακόμη ότι δεν θεωρεί υπεύθυνο το ΔΝΤ για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Εάν οι Ευρωπαίοι θέλουν να αποφύγουν την επαπειλούμενη χρεοκοπία μια από τις επόμενες εβδομάδες, πρέπει οι ίδιοι να λάβουν προληπτικά μέτρα, συνεχίζει η επικεφαλής του ΔΝΤ από την Δρέσδη. Αν εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις, θα μπορούσαν οι χώρες της Ευρωζώνης και η ΕΚΤ να δώσουν στους Έλληνες «λίγο αέρα να αναπνεύσουν», καταλήγει.


ΔΝΤ: Περιμένουμε να μας πληρώσει η Ελλάδα

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θεωρεί ότι ενδέχεται να είναι απαραίτητο να υπάρξει ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας, δήλωσε ο εκπρόσωπός του Ουίλιαμ Μάρεϊ, σύμφωνα με το πρακτορείο οικονομικών ειδήσεων Bloomberg, ενώ ο ίδιος σημείωσε πως «αυτή τη στιγμή που μιλάμε, αναμένουμε ότι η Ελλάδα θα μας πληρώσει».

«Δεν έχει υποβληθεί αίτημα αναδιάταξης» των δόσεων ώστε να καταβληθούν συγκεντρωμένες στα τέλη Ιουνίου, ανέφερε ο Μάρεϊ.

Το ΔΝΤ επιμένει ότι πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις, ιδίως στο ζήτημα των συντάξεων, και να καταγράφεται ένα αξιόπιστο πρωτογενές πλεόνασμα μεσοπρόθεσμα, πρόσθεσε ο Μάρεϊ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο Μάρεϊ ανέφερε πως χρειάζεται ακόμη να γίνει «αρκετή δουλειά ακόμη» για να επιτευχθεί συμφωνία της Ελλάδας με τους διεθνείς πιστωτές της. Κατά τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ, το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη συνεχίζει να μην αποτελεί τη βασική πρόβλεψη του Ταμείου. Οι συνέπειες μιας τέτοιας εξέλιξης θα ήταν πολύ βαρείς για την οικονομία της χώρας κι η εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη θα υφίστατο πλήγμα, κατά τον ίδιο.

Το ΔΝΤ επιθυμεί μια ταχεία διευθέτηση της κατάστασης, είναι ευέλικτο και ανοικτό σε εναλλακτικές λύσεις, πρόσθεσε ο Ουίλιαμ Μάρεϊ. Στόχος του Ταμείου είναι να υπάρξει πλήρης ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας ώστε η χώρα να μην αντιμετωπίσει νέα οικονομική κρίση.

Το όποιο μελλοντικό πρόγραμμα θα πρέπει να είναι ορθό και να εφαρμοστεί αποτελεσματικά, ενώ η αξιολόγησή του πρέπει να είναι ολοκληρωμένη, είπε ακόμη ο Μάρεϊ.

Όποια χώρα δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της προς το ταμείο «κηρύσσεται σε στάση πληρωμών και δεν μπορεί να δανείζεται από το ταμείο», επισήμανε επιπλέον ο Μάρεϊ.

Η Ελλάδα αποτελεί ένα από τα βασικά ζητήματα συζήτησης στη σύνοδο της Ομάδας των Επτά (G7) στη Δρέσδη, σημείωσε ο Μάρεϊ.

«Οποιαδήποτε χώρα δεν τιμά τις δεσμεύσεις της προς το Ταμείο (...) κηρύσσεται σε κατάσταση στάσης πληρωμών και δεν αποκτά πρόσβαση στη χρηματοδότηση του ΔΝΤ», πρόσθεσε ο Μάρεϊ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.