ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Έφυγε ένα «Υπέροχο Μυαλό»

efuge-ena-uperoxo-mialo
Ο διάσημος μαθηματικός Τζον Νας, του οποίου η ζωή έγινε οσκαρική ταινία με τον τίτλο «A Beautiful Mind», άφησε την τελευταία του πνοή σε τροχαίο δυστύχημα.
 
Ο Νας είχε επιβιβαστεί σε ταξί στο Τζέρσεϊ των Ηνωμένων Πολιτειών μαζί με την σύζυγό του Αλίσια, η οποία επίσης έφυγε από τη ζωή. 

Ο Τζον Νας κέρδισε το βραβείο Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών το 1994, καθώς δημιούργησε την έννοια της ισορροπίας για παιχνίδια μη-μηδενικού αθροίσματος, ισορροπία που πήρε το όνομά του ως ισορροπία Νας. 

Η ζωή του Τζον Νας έγινε γνωστή και για έναν ακόμη λόγο, αφού έπασχε από σχιζοφρένεια. Στην ασθένεια αυτή επικεντρώθηκε και η ταινία, στην οποία τον Τζον Νας έπαιξε ο Ράσελ Κρόου. 

Ο ηθοποιός έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter: «Άφωνος... Οι σκέψεις μου βρίσκονται στον Τζον και την Αλίσια, ένα υπέροχο ζευγάρι. Υπέροχα μυαλά, υπέροχες καρδιές». 
efuge-ena-uperoxo-mialo-1

Σύμφωνα με το κανάλι, ο Νας και η σύζυγός του σκοτώθηκαν όταν ο οδηγός του ταξί έχασε τον έλεγχο του οχήματος, το οποίο ξέφυγε από την πορεία του και προσέκρουσε σε προστατευτικό κιγκλίδωμα.

Ο οδηγός του ταξί μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και η ζωή του δεν βρίσκεται σε κίνδυνο. Ο οδηγός του άλλου οχήματος νοσηλεύεται επίσης, ανακοίνωσε η αστυνομία. Δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.

Ο Τζον Νας έκανε το διδακτορικό του το 1950 στο Πρίνστον και πέρασε μεγάλο μέρος της σταδιοδρομίας του στο πανεπιστήμιο αυτό και στο Massachusetts Institute of Technology (MIT).

Άρχισε να πάσχει αυτό που είχε περιγράψει ως «νοητικές διαταραχές» το 1959, μετά τον γάμο του με την Αλίσια, η οποία τελείωνε σπουδές φυσικού στο MIT και είχε μείνει έγκυος, σύμφωνα με την βιογραφία του που είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα των βραβείων Νόμπελ.

«Ήμουν διαταραγμένος με τον τρόπο αυτό για μια πολύ μακρά χρονική περίοδο, κάτι σαν 25 χρόνια», είχε πει το Νας σε συνέντευξή του το 2004. Είχε υπογραμμίσει πως η περίπτωσή του ήταν πολύ ασυνήθιστη, καθώς μπορούσε κάποια στιγμή να σταματά τα φάρμακα και να επιστρέφει στις φυσιολογικές δραστηριότητες και την έρευνά του.

Η ταινία του 2001 ήταν μια «καλλιτεχνική» αναπαράσταση της εμπειρίας του, χωρίς να αποδίδει με ακρίβεια τη φύση των παραισθήσεών του, είχε πει ο Νας στη συνέντευξη.

«Τα αξιοσημείωτα επιτεύγματα του Τζον ενέπνευσαν γενιές μαθηματικών, οικονομολόγων και επιστημόνων οι οποίοι επηρεάσθηκαν από τη λαμπρή, πρωτοποριακή δουλειά του στη θεωρία των παιγνίων», ανέφερε σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Πανεπιστημίου Πρίνστον Κρίστοφερ Άισμπρουγκερ.

«Η ιστορία της ζωής του με την Αλίσια συγκίνησε εκατομμύρια αναγνώστες και κινηματογραφόφιλους που θαύμασαν το κουράγιο τους μπροστά σε τρομερές προκλήσεις», πρόσθεσε.
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.