ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Η μεγάλη ώρα του Θρύλου!!

i-megali-wra-tou-thrilou
Του Παναγιώτη Περπερίδη

Στο ευρωπαϊκό μπάσκετ η πιο επιτυχημένη ομάδα της δεύτερης δεκαετίας του 21ου αιώνα είναι χωρίς αμφιβολία ο Ολυμπιακός. Αρχίζοντας τα Final Four της Euroleague με τον τίτλο του αουτσάιντερ, κατάφερνε πάντα να φεύγει έχοντας πετύχει επικές ανατροπές. Άντε να διαλέξεις το σπουδαιότερο επίτευγμα. 

Το «πεταχτάρι» του Πρίντεζη στην Κωνσταντινούπολη; Το συγκλονιστικό ντεμαράζ του Σπανούλη στο Λονδίνο; Ίσως η κορυφαία στιγμή είναι η επόμενη, η αποψινή… 

Ο «Θρύλος» του Ευρωπαϊκού μπάσκετ, η ομάδα με το ανεπανάληπτο μέταλλο, καλείται απόψε στις 19.00 να υπερβεί ένα ακόμη μεγαθήριο του ευρωπαϊκού μπάσκετ για να παίξει το βράδυ της Κυριακής σε έναν ακόμη τελικό. 

Ναι, η ΤΣΣΚΑ του Δημήτρη Ιτούδη δικαίως φέρει τον τίτλο της «πολεμικής μηχανής». Σύμφωνοι, το μπάτζετ της είναι τετραπλάσιο του Ολυμπιακού. Κανένα οικονομικό μέγεθος όμως δεν μπορεί να υπερβεί τον τέλειο αγωνιστικό προσανατολισμό του Γιάννη Σφαιρόπουλου, την αρχηγική καθοδήγηση του Βασίλη Σπανούλη, το κρύο αίμα του Γιώργου Πρίντεζη, το πάθος και το μυαλό του Βαγγέλη Μάντζαρη, το ταλέντο του Κώστα Σλούκα, τον δυναμισμό στη ρακέτα του Ντάστον και του Χάντερ. 

Εν ολίγοις, εφόσον αυτά τα βασικά κλειδιά του παιχνιδιού λειτουργήσουν στο 100%, ο Ολυμπιακός μπορεί να εξολοθρεύσει και τους προβληματισμούς του σπουδαίου Δημήτρη Ιτούδη και το μπασκετικό μεγαλείο του Αντρέι Κιριλένκο και το πηγαίο εκτελεστικό ταλέντο του Τεόντοσιτς, του Ντεκολό, του «δολοφόνου» Ουίμς.

To 4o αστέρι δεν είναι απίθανο, αλλά ας μην σπεύσουμε να το ράψουμε από τώρα. Αν και αυτή η ομάδα σου εμπνέει εμπιστοσύνη. 

Τα 7 αγωνιστικά «πρέπει»

Για να φτάσει όμως ο Ολυμπιακός στη νίκη-πρόκριση, σε μια ακόμη ανεπανάληπτη (που για κάποιον «περίεργο» λόγο πάντα επαναλαμβάνεται) μπασκετική παράσταση, χρειάζεται να είναι συνεπής στις απαιτήσεις των «πρέπει» που βάζει η φύση και το παιχνίδι της ΤΣΣΚΑ:

1. Να παίξει και πάλι άμυνα στο όριο του φάουλ, όπως έχει διδάξει εξ αρχής ο Γιάννης Σφαιρόπουλος. «Ποιος θα δείρει περισσότερο τον άλλον». Έτσι το περιέγραψε ο μετρ της επιθετικής άμυνας, ο άνθρωπος που κατ επανάληψη έχει εξολοθρεύσει τον Μίλος Τεόντοσιτς, ο Βαγγέλης Μάντζαρης. Εδώ βεβαίως υπάρχει το ερώτημα κατά πόσο μπορεί να κάνει το ίδιο η ΤΣΣΚΑ. Και το σημαντικότερο ερώτημα: Σε ποιο βαθμό θα επιτρέψουν το physical game οι διαιτητές Ερεζουέλο, Ρίζικ και Μπελόσεβιτς;

2. Σε κάθε περίπτωση ο Ολυμπιακός δεν πρέπει επ΄ουδενί να αφήσει την ΤΣΣΚΑ σε ανοιχτό γήπεδο. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να την ακολουθήσει στο απόλυτο up tempo, είναι όμως απίθανο και να την κρατήσει στο μόνιμο «πέντε εναντίον πέντε». Το πιθανότερο σενάριο νίκης είναι να κρατήσει το ματς στα επίπεδα των 70 πόντων, όχι παραπάνω.

3. Σε σετ καταστάσεις οφείλει να βρει τρόπους κάλυψης των σωματομετρικών πλεονεκτημάτων του αντιπάλου. Πιθανές συνεχείς αλλαγές σε όλα τα σκριν, προσαρμογές, βοήθειες ιδιαίτερα στους ψηλούς και άρνηση του σουτ στους «φονιάδες» πίσω από τα σκριν. Ο Ολυμπιακός μπορεί να ποντάρει στα αργά πόδια των ψηλών της ΤΣΣΚΑ που εν πολλοίς είναι «ατσούμπαλοι».

4. Νόμος: Σπάμε τα νεύρα του Τεόντοσιτς. Τον κάνουμε να χάσει το μυαλό του. Δεν είναι και δύσκολο. Τα εργαλεία υπάρχουν. Δεν δίνουμε εύκολα σουτ στην αρχή σε Ντεκολό και Ουίμς. Δεν τους αφήνουμε να βρουν ρυθμό στο σουτ.

5. Χρησιμοποιούμε όλα (δεν είναι και λίγα) εργαλεία εξολόθρευσης του Κιριλένκο. Από τον Πρίντεζη, μέχρι τον Παπαπέτρου και τον Αγραβάνη. Κι άλλοι μπορούν.

6. Επιθετικά –προφανώς- δεν περιμένουμε τα πάντα από τον Σπανούλη. Ο αρχηγός θα είναι η ψυχή και το μυαλό της ομάδας, ο άνθρωπος που θα δώσει τις λύσεις στις δύσκολες καταστάσεις, το Α αλλά όχι κατ΄ανάγκη και το Ω της ομάδας. Αυτό θα γίνει έτσι κι αλλιώς γιατί ο ίδιος γνωρίζει πάντα τι πρέπει να κάνει, πως και πότε. Έχει ιδανική χημεία και με τον προπονητή και με τους συμπαίκτες του. 

7.Συνεργασίες, συνεργασίες, συνεργασίες. Υπομονή, υπομονή, υπομονή. Στο αμυντικό transition η ΤΣΣΚΑ μπορεί να παρουσιάζεται κάπως νωχελική, αλλά αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Είναι βέβαιο ότι επιθετικά μπορεί να την χτυπήσει στα πόδια εντός της ρακέτας. Τα σουτ είναι θέμα ημέρας, δεν μπαίνουν στην εξίσωση, αλλά όταν παίζεις με την ΤΣΣΚΑ για να έχεις τύχη πρέπει να είσαι παραγωγικός. Αυτό σημαίνει και τρίποντα. Να τα ζυγίσω; 7 με 9 εύστοχα. Να το αφήσω; Εκεί θα είναι καλά.

Το απρόοπτο

Σε μια χρονιά που μόνο οι πάγκοι δεν τραυματίστηκαν, δεν θα μπορούσε να λείψει και το απρόοπτο της τελευταίας στιγμής. Ο Ματ Λοτζέσκι δεν συμμετείχε στην χθεσινή τελευταία προπόνηση λόγω στομαχικών διαταραχών. Δεν είναι κάτι μη αντιμετωπίσιμο. Όταν μάλιστα τα βουνά είναι συνηθισμένα στα χιόνια, ένα ανοιξιάτικο ψιλόβροχο, απλώς σε κάνει αυθόρμητα να λες: «Τι άλλο θα ξεπεράσουμε;»…

Πρόβλεψη

Οι περισσότεροι θα σας πουν ότι η ΤΣΣΚΑ είναι το απόλυτο φαβορί. Σύμφωνοι, μπορεί με απόλυτα δεδομένα να ισχύει. Βάζοντας όμως στην σκέψη μας το άρτιο διάβασμα του Σφαιρόπουλου και του επιτελείου του, τις ικανότητες των παικτών του, το πάθος (μην το υποτιμάτε) που περισσεύει απέναντι σε παίκτες που γάμο-κηδεία δεν κάνουν μισή σύσπαση στο πρόσωπο, τη μοναδικότητα του αγώνα και την προϊστορία που θα εμφανίσει κάποια φαντάσματα σε παίκτες επιρρεπείς στον εκνευρισμό, θα διαπιστώσετε ότι το ματς αρχίζει από το απόλυτο 50-50.

Θα είναι μια συγκλονιστική μάχη μυαλού που θα αρχίζει από τον πάγκο και θα καταλήγει στο γήπεδο. Μπασκετικός οργασμός θα είναι (πιστεύω) αυτό το ματς.

Η προϊστορία

Σε όλες τις καθοριστικές αναμετρήσεις των Final Four, η ΤΣΣΚΑ έχει κατεβάσει διακόπτη. Με αποκορύφωμα το 2012 στον τελικό της Κωνσταντινούπολης. Τότε βοηθός προπονητή του Καζλάουσκας στον πάγκο της ΤΣΣΚΑ ήταν ο σημερινός προπονητής του Ολυμπιακού Γιάννης Σφαιρόπουλος. Μετά τον τελικό ήταν απαρηγόρητος σκεπτόμενος ότι «η ζωή δεν σε φέρνει κάθε μέρα σε θέση να κατακτάς μια Ευρωλίγκα. Θα με αξιώσει ξανά ο Θεός;»…. Όχι μόνο τον αξιώνει, αλλά τον βάζει στο ρόλο του τιμονιέρη.

i-megali-wra-tou-thrilou-1

Η στατιστική

Η καλύτερη επίθεση (ΤΣΣΚΑ: 87,8 πόντους) αντιμετωπίζει την καλύτερη άμυνα (71,2) της Ευρωλίγκας. Σε αυτά τα παιχνίδια όμως μην περιμένετε ούτε η μια ούτε η άλλη να πιάσουν τα high και τα low τους. Έχω πάντως την (δι)αίσθηση ότι αυτή τη φορά αν υπάρξει μεγάλη διαφορά κατά τη διάρκεια του αγώνα, δύσκολα θα έχει γυρισμό. Αυτή η σκέψη εκπορεύεται από την μεγάλη ποιότητα των δυο προπονητών που μόνο αφελώς δεν θα φερθούν σε καμία στιγμή του αγώνα. Φυσικά, ούτε στην πνευματική προετοιμασία του.

i-megali-wra-tou-thrilou-2

Οι συνθέσεις

ΤΣΣΚΑ

1 Νάντο Ντεκολό G 1.95
2 Άντον Ασταπκόβιτς F 2.02
4 Μίλος Τεόντοστις G 1.95
7 Βιτάλι Φριτζόν G 1.95
8 Ντεμέτρις Νίκολς F 2.03
9 Άαρον Τζάκσον G 1.93
11 Μανού Μαρκοισβίλι F 1.97
12 Πάβελ Κορόμποφ F 2.06
13 Σόνι Ουίμς F 1.98
14 Αλεκσέι Ζαζούλιν G 1.99
20 Αντρέι Βοροντσέβιτς F 2.04
24 Σάσα Κάουν C 2.13
31 Βίκτορ Κριάπα F 2.03
42 Κάιλ Χάινς F 1.98
47 Αντρέι Κιριλένκο F 2.06

Προπονητής: Δημήτρης Ιτούδης

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

4 Μπρεντ Πετγουέι G 2.05
5 Οθέλο Χάντερ F 2.03
6 Μπράιαντ Ντάνστον C 2.03
7 Βασίλης Σπανούλης G 1.93
9 Ιωάννης Παπαπέτρου F 2.03
10 Κώστας Σλούκας G 1.90
15 Γιώργος Πρίντεζης F 2.02
16 Δημήτρης Αγραβάνης F 2.08
17 Βαγγέλης Μάντζαρης G 1.96
18 Βασίλης Καββαδάς F 2.04
19 Δημήτρης Κατσίβελης G 1.96
20 Όλιβερ Λαφαγέτ G 1.88
21 Τρεμέλ Ντάρντεν F 1.94
24 Λοτζέσκι Ματ G 1.98

Προπονητής: ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΦΑΙΡΟΠΟΥΛΟΣ

Τα ραδιοφωνάκια καρφωμένα εδώ, στον Real Fm

Final 4 Ευρωλίγκας χωρίς REAL FM γίνεται; Δεν γίνεται... Η προσπάθεια του Ολυμπιακού για το 4ο αστέρι «παίζει» στο κορυφαίο παρκέ του ελληνικού ραδιοφώνου. Το βράδυ της Παρασκευής (14/5, 19:00) η ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου θα αντιμετωπίσει την ΤΣΣΚΑ Μόσχας στη Μαδρίτη με φόντο τον μεγάλο τελικό της κορυφαίας διοργάνωσης και ο REAL FM 97,8, πιστός σε όλα τα μεγάλα αθλητικά ραντεβού, θα μεταδώσει LIVE τη σπουδαία αναμέτρηση. Μείνετε συντονισμένοι...

Tρέιλερ:



Καν το ξανά!



22.00 Φενέρμπαχτσε-Ρεάλ Μαδρίτης


Αναρωτιέμαι πως γίνεται να παίζουν αντίπαλοι ο Ομπράντοβιτς με τον Λάσο και να χάσει ο Ομπράντοβιτς. Όσο κι αν η Ρεάλ έχει μεγαλύτερο ταλέντο στο παρκέ, η έλλειψη προπονητικής επιρροής δίνει (στο δικό μου μυαλό) το προβάδισμα στην Φενέρμπαχτσε. Η συντριπτική πλειοψηφία θα προβλέψει τελικό ΤΣΣΚΑ-Ρεάλ. Θα πάω κόντρα στο ρεύμα και για τα δυο…


real.gr
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.