ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Αντιφατικά μηνύματα στη διαπραγμάτευση..

antifatika-munumata-sti-diapragmateusi
Ρεπορτάζ: Γαλιατσάτος Παναγής

Αντιφατικά μηνύματα εκπέμπει η κυβέρνηση σε σχέση με τη διαπραγμάτευση, λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση του συμβουλίου της ΕΚΤ, που αναμένεται να ρίξει φως στις προθέσεις των δανειστών σε σχέση με το πρόβλημα ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας.

Έτσι, την ώρα που ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Γ. Δραγασάκης συναντιόταν με τον πρόεδρο της ΕΚΤ κ. Μάριο Ντράγκι, το Μέγαρο Μαξίμου διαμήνυε ότι «οι σοβαρές διαφωνίες και οι αντιθέσεις μεταξύ ΔΝΤ και ΕΕ, δημιουργούν εμπόδια στις διαπραγματεύσεις και υψηλούς κινδύνους» και πρόσθετε πως «με αυτά τα δεδομένα δεν μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός», αλλά και ότι η ευθύνη γι’ αυτό «ανήκει αποκλειστικά στους θεσμούς και στην αδυναμία συνεννόησης μεταξύ τους».

Ο ίδιος ο κ. Δραγασάκης πάντως, εξερχόμενος από τη συνάντηση με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, η οποία είχε διάρκεια 2 ωρών, δήλωσε ότι εξέφρασε στον κ. Ντράγκι την άποψη, «ότι η επίτευξη συμφωνίας είναι ρεαλιστικός και ορατός στόχος, υπό την προϋπόθεση ότι όλοι οι θεσμοί θα δράσουν εποικοδομητικά».

Η παρέμβαση του Μεγάρου Μαξίμου δημιούργησε την εικόνα μείζονος εμπλοκής, κάτι που αιφνιδίασε ακόμα και στελέχη της κυβέρνησης, καθώς είχε διαμορφωθεί η εικόνα ότι αργά αλλά σταθερά σημειώνεται πρόοδος. Το θετικό κλίμα επιβεβαιωνόταν και από κυβερνητικές πηγές, που έλεγαν μάλιστα ότι αναγνωρίζεται από τους δανειστές η βούληση της Αθήνας να κάνει υποχωρήσεις για να πετύχει τη συμφωνία.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί, πως παρά την τοποθέτηση του Μεγάρου Μαξίμου, που ουσιαστικά κατήγγειλε τη διαπραγμάτευση ως «στερούμενη νοήματος», οι διαβουλεύσεις στο Brussels group συνεχίζονται κανονικά.

Κυβερνητικά στελέχη έλεγαν πως δεν είναι τυχαίο ότι η παρέμβαση ήρθε μια μέρα μετά τις τηλεφωνικές επικοινωνίες του πρωθυπουργού με την Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και την Γερμανίδα Καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και την απέδιδαν στην διάχυτη αίσθηση στο Πρωθυπουργικό Γραφείο, ότι εγκλωβίζονται σε μια διαπραγμάτευση όπου ζητείται να γίνουν όλες οι υποχωρήσεις μαζί από την ελληνική πλευρά.

Είναι ενδεικτικό πως το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρει ότι «το ΔΝΤ θέτει τις κόκκινες γραμμές του στις μεταρρυθμίσεις, ιδιαίτερα στο συνταξιοδοτικό και στα εργασιακά, ενώ έχει χαλαρές γραμμές στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος».

Αντίθετα, «η Κομισιόν έχει κόκκινες γραμμές στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος», με αποτέλεσμα «το σύνολο των θεσμών να έχει κόκκινες γραμμές παντού: Συνταξιοδοτικά, εργασιακά και πρωτογενές πλεόνασμα».

Σύμφωνα με το Μαξίμου, αυτή η κραυγαλέα αντίφαση οδήγησε την κυβέρνηση στην πρωτοβουλία «να μη φέρει στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο πριν υπάρξει προοπτική συμφωνίας» και «να βάλει στο τραπέζι της συζήτησης την επόμενη μέρα, δηλαδή το σχέδιο εξόδου στις αγορές και χρηματοδότησης της ανάπτυξης στην μετά τον Ιούνιο εποχή».

Αξίζει πάντως να σημειωθεί, πως η παρέμβαση του Μαξίμου δεν αιφνιδίασε τους Εταίρους. Διπλωματικές πηγές είχαν παρατηρήσει από τις αρχές της εβδομάδος, πως ενώ από την πλευρά των δανειστών διαρρέεται καλό κλίμα στη διαπραγμάτευση, οι δηλώσεις των υπουργών είναι όλο και πιο απαισιόδοξες. Οι πηγές αυτές θεωρούν ότι πρόκειται για καλλιέργεια του εδάφους για καταλογισμό των ευθυνών στους δανειστές, αν η διαπραγμάτευση αποτύχει.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως, πως ο κ. Δραγασάκης επρόκειτο να παρουσιάσει στον κ. Ντράγκι ένα συνολικό σχέδιο μέτρων για τα επόμενα δύο χρόνια, με σκοπό να τον πείσει ότι η διαπραγμάτευση πηγαίνει καλά και θα καταλήξει, και να αποτρέψει έτσι το κούρεμα της αξίας των ελληνικών ενεχύρων, που βρίσκεται στην ατζέντα του ΔΣ της ΕΚΤ, ενδεχομένως δε, να πάρει και μια χαλάρωση της ρευστότητας.

Σύμφωνα με πληροφορίες το πρώτο πιθανότατα θα αποτραπεί και η Ελλάδα θα αποφύγει ένα ακόμα οξύτερο πρόβλημα ρευστότητας. Μετά τη συνάντηση, στην οποία ήταν παρών και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών κ. Ευκλ. Τσακαλώτος ο κ. Δραγασάκης δήλωσε ότι η συζήτηση ήταν «εποικοδομητική» και ότι «συζητήθηκε η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και η πρόοδος των διαπραγματεύσεων.
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.