ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Π.Παυλόπουλος: Το Σύνταγμα υπερέχει όλων των κανόνων δικαίου..

paulopoulos-to-suntagma-uperexei-olwn-twn-kanonwn-dikaiou
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος αναγορεύτηκε σήμερα το απόγευμα, στο πλαίσιο ειδικής τελετής στο Δημοτικό Θέατρο Κορίνθου, παρουσία και του υπουργού Παιδείας Αριστείδη Μπαλτά, επίτιμος καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Αφού ευχαρίστησε για την τιμή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απηύθυνε ομιλία με θέμα «Το Σύνταγμα μεταξύ Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου. Η ιεραρχία της έννομης τάξης» κατά την οποία μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι στην κορυφή-αλλά και, κατά θεσμική λογική, στη βάση, της έννομης τάξης βρίσκεται το Σύνταγμα, ως «Θεμελιώδης Νόμος» στήριξής της και οργάνωσης των εν γένει πολιτικών θεσμών.

Σύμφωνα με τον Προκόπη Παυλόπουλο «Η κανονιστική ιδιομορφία του Συντάγματος ως -κανόνα δικαίου- γενάρχη- της όλης έννομης τάξης οδηγεί, αναποτρέπτως, στην καθολική και αδιάστικτη υπεροχή του εντός της εσωτερικής έννομης τάξης, όπως άλλωστε προκύπτει σαφώς από το γράμμα και το πνεύμα των διατάξεων του άρθρου 28 του Συντάγματος».

Ακολούθως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήγησε ότι «Το Σύνταγμα, ως θεμελιώδης νόμος αποτελούμενος όχι μόνον από τους κανόνες δικαίου που περιλαμβάνει, αλλά και από τις αρχές, οι οποίες συνάγονται απ’ αυτούς, υπερισχύει αναποδράστως κάθε άλλου κανόνα δικαίου. Είτε αυτός εντάσσεται στο εσωτερικό δίκαιο, είτε στους κανόνες του διεθνούς δικαίου, όπως ενσωματώνονται κάθε φορά στην έννομη τάξη μας».

Μάλιστα, παρατήρησε ότι «Το εθνικό Σύνταγμα υπέρκειται των κανόνων του διεθνούς δικαίου. Όπως, επίσης, είναι προφανές, κατά το γράμμα και το πνεύμα των διατάξεων του άρθρου 28 του Συντάγματος, ότι και το ευρωπαϊκό δίκαιο -πάντοτε ως προς την δομή της ελληνικής έννομης τάξης και της συμμετοχής της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση- υπέρκειται των κανόνων του διεθνούς δικαίου».

Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος τόνισε ότι όσον η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει τη σημερινή της μορφή, μια οδός υπάρχει για την επίλυση του προβλήματος της ιεράρχησης μεταξύ Συντάγματος και Ευρωπαϊκού Δικαίου.

Όπως σημείωσε ο Προκόπης Παυλόπουλος «Δίχως βέβαια να είναι απολύτως αποτελεσματική κανονιστικώς:

Πρώτον, από την πλευρά του ΔΕΕ, όσο το δυνατόν πιο σύμφωνη με τα Εθνικά Συντάγματα ερμηνεία των κανόνων του ευρωπαϊκού δικαίου, και
δεύτερον από την ερμηνεία των εθνικών δικαστηρίων, όσο το δυνατόν πιο σύμφωνη με το ευρωπαϊκό δίκαιο ερμηνεία των εθνικών συνταγματικών κανόνων».

Αυτή η «μέση οδός» πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να διευκολύνει την αρμονική συμβίωση της ευρωπαϊκής έννομης τάξης με τις εθνικές έννομες τάξεις -και, φυσικά, αντιστρόφως- ως την τελική, τουλάχιστον θεσμική, ευρωπαϊκή ενοποίηση.

Νωρίτερα, ο Προκόπης Παυλόπουλος επισκέφθηκε το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και ξεναγήθηκε από τους καθηγητές στις αίθουσες υποδομών του Πανεπιστημίου, ενώ παράλληλα συναντήθηκε και με το διδακτικό προσωπικό.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.