ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Τσίπρας: Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία..

tsipras-vriskomaste-stin-teliki-euthia
«Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για επίτευξη αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας. Δώσαμε ως κυβέρνηση σκληρό αγώνα για να πείσουμε τους εταίρους ότι η προηγούμενη κατάσταση δεν ήταν βιώσιμη» ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στο ΣΕΒ.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι επιθυμεί να υπάρξει συμφωνία: «Θέλω να υπογραμμίσω ότι έχουμε αποδείξει έμπρακτα ότι εργαζόμαστε με ειλικρίνεια και αφοσίωση για την επίτευξη συμφωνίας. Παρότι βρισκόμαστε σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας εκπληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας, ύψους 8 δισ.» σημείωσε. 

Υπάρχουν δυνάμεις που δεν θέλουν συμφωνία με σχέδια διχαστικά για την Ευρώπη, ανέφερε ο πρωθυπουργός: «Διατηρώ την ελπίδα ότι υπάρχουν φωνές που γνωρίζουν πως η συμφωνία αφορά όλη την Ευρώπη. Πιστεύω ότι αυτές οι μέρες θα καταγραφούν ως επαναβεβαίωση της πεποίθησης για την Ευρώπη» είπε και σημείωσε ότι προϋπόθεση είναι η επίτευξη μιας συμφωνίας που θα αντιμετωπίζει τα προβλήματα.

«Συμφωνία που θα αντιμετωπίζει το πρόβλημα μακροπρόθεσμα και θα περιλαμβάνει αναδιάρθρωση του χρέους», δήλωσε ο πρωθυπουργός και έκανε λόγο για χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα για φέτος και του χρόνου. Συμπλήρωσε ότι η συμφωνία θα πρέπει να περιλαμβάνει την ανάπτυξη και δεν θα επιβάλλει νέα μέτρα περικοπών σε μισθούς και συντάξεις.




«Δεν αποτελεί ούτε επιλογή ούτε ευθύνη της κυβέρνησης η έλλειψη ρευστότητας», δήλωσε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι πρόκειται για σκληρή διαπραγματευτική τακτική των εταίρων. «Όλοι θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις» ανέφερε ο κ. Τσίπρας, υπογραμμίζοντας πως προτεραιότητα για την κυβέρνηση η επίτευξη συμφωνίας. «Τότε θα πραγματοποιηθεί το μεγάλο άλμα μπροστά, αφήνοντας πίσω την λιτότητα και περνώντας σε έναν "ενάρετο κύκλο" ανάπτυξης».

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για επεξεργασία εθνικού αναπτυξιακού σχεδίου που θα εγγυάται την κοινωνική δικαιοσύνη και συνοχή ως προϋπόθεση για την βιώσιμη ανάπτυξη. «Αυτή είναι η κεντρική ιδέα της ελληνικής κυβέρνησης», ανέφερε. «Είναι αναγκαίο να εξαλειφθούν οι στρεβλώσεις και οι παθογένειες της οικονομίας που υπονόμευσαν την πορεία και το μέλλον της χώρας που βγήκαν στην επιφάνεια με το ξέσπασμα της κρίσης».




Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι κατά τη διάρκεια της μνημονιακής πενταετίας τα προβλήματα αυτά όχι μόνο δεν επιλύθηκαν αλλά επιδεινώθηκαν. «Το κυριότερο πρόβλημα αφορά την λειτουργία και τις δομές της Δημόσιας Διοίκησης: Αδυναμία στρατηγικού σχεδιασμού, επικάλυψη αρμοδιοτήτων» δήλωσε και τόνισε ότι κύριος στόχος της κυβέρνησης μετά το τέλος της διαπραγμάτευσης είναι να ασχοληθεί με την βελτίωση των παθογενειών χωρίς μειώσεις μισθών και προσωπικού.




«Βασικός διαπραγματευτικός στόχος η επίτευξη αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας που θα διασφαλίζει γενναίο ευρωπαϊκό επενδυτικό πρόγραμμα», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. Η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να εξαρτάται στο διηνεκές από την εξωτερική χρηματοδότηση, σημείωσε και δήλωσε πως «οφείλουμε να εξασφαλίσουμε τα απαραίτητα εσωτερικά εργαλεία χρηματοδότησης». Πρώτη προτεραιότητα η δημιουργία αναπτυξιακής τράπεζας, είπε.

«Το προσεχές διάστημα θα ξεκινήσει διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την Εθνική Αναπτυξιακή Τράπεζα», ανέφερε ο κ. Τσίπρας και αναφέρθηκε και στην πρωτοβουλία για μακρόπνοη συνεργασία του ελληνικού Δημοσίου με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη.

«Η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει με μεγάλη προσοχή την ένταξη στην αναπτυξιακή τράπεζα των αναδυόμενων οικονομιών», ανέφερε ο πρωθυπουργός. Επίσης, αναφέρθηκε στα κόκκινα δάνεια, σημειώνοντας ότι οι λεπτομέρειες του σχεδίου της κυβέρνησης θα δοθούν σύντομα στην δημοσιότητα για διαβούλευση.


real.gr
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.