ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Συγκρατημένοι σε Βρυξέλλες και Βερολίνο..

sugkratimenoi-stis-vrixeles-kai-to-verolino
«Ναι μεν, αλλά...». Βρυξέλλες και Βερολίνο δεν υιοθετούν την ισχυρή αισιοδοξία της Αθήνας για τις διαπραγματεύσεις και σπεύδουν να διαλύσουν τις όποιες προσδοκίες ενόψει Eurogroup.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης δήλωνε χθες από τις Βρυξέλλες με βεβαιότητα ότι τις επόμενες μέρες ή το αργότερο εβδομάδες θα υπάρξει η πολυπόθητη συμφωνία με τους εταίρους. Δίπλα του όμως ο Πιερ Μοσκοβισί έσπευσε να βάλει «πάγο» στην υπέρμετρη αισιοδοξία της Αθήνας: «Είμαστε κοντά, το ερώτημα όμως είναι πόσο κοντά είμαστε...». 

Βρυξέλλες και Βερολίνο δεν συμμερίζονται το κλίμα αισιοδοξίας που καλλιεργήθηκε το τελευταίο 48ωρο στην Αθήνα για συμφωνία, με αφορμή την κοινή δήλωση Γιούνκερ - Τσίπρα γνωρίζοντας ότι ανάλογη αίσθηση είχε δοθεί και άλλες φορές στο πρόσφατο παρελθόν αλλά στο τέλος πάντα η καρδάρα με το γάλα χυνόταν - μέχρι που η κυβέρνηση έφτασε να μιλά ανοιχτά για ρήξη με ευθύνη των θεσμών. 

Σε Βρυξέλλες και Βερολίνο αναγνωρίζουν βέβαια ότι η αναδιοργάνωση της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας έδωσε νέα πνοή στη διαδικασία αλλά αξιωματούχοι στους κόλπους των θεσμών σπεύδουν να ξεκαθαρίσουν ότι στο Eurogroup της Δευτέρας δεν αναμένονται «θεαματικά αποτελέσματα».

Ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών Χανς Γεργκ Σέλινγκ μιλώντας στο Reuters υποστήριξε ότι Ελλάδα και δανειστές κάθε άλλο παρά κοντά σε συμφωνία βρίσκονται. Έσπευσε δε να σημειώσει πως αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να υπάρξει ούτε τρίτο πρόγραμμα προς την Ελλάδα από τη στιγμή που δεν έχει ολοκληρωθεί το δεύτερο και δεν έχει κλείσει η αξιολόγηση. Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν -από τους πλέον αισιόδοξους σε όλη την πορεία των διαπραγματεύσεων - εκτίμησε ότι στο Eurogroup της Δευτέρας δεν θα υπάρξει κάποια συγκεκριμένη απόφαση αλλά θα δοθεί ένα θετικό μήνυμα για την πορεία των συζητήσεων με την Ελλάδα.

Από τις Βρυξέλλες πάντως ξεκαθαρίζεται πως το αίτημα της Αθήνας για μια κοινή ανακοίνωση που θα δώσει σήμα προς την Ε.Κ.Τ. για χαλάρωση της ρευστότητας είναι μια διαδικασία που μπορεί να πάρει σάρκα και οστά μόνον εάν αποφασιστεί ένα συγκεκριμένο πλαίσιο μέτρων - οι περισσότεροι επιμένουν πως αυτά τα μέτρα θα πρέπει πρώτα να ψηφιστούν - και εν συνεχεία να υπάρξει η απόφαση για εκταμίευση δόσης. Ώστε και ο Μάριο Ντράγκι να πάρει το μήνυμα ότι το πρόγραμμα έχει μπει και πάλι σε τροχιά. Ήδη το Ταμείο πάντως μέσω του οικονομολόγου του Ολιβιέ Μπλανσάρ ξεκαθάρισε πως η παροχή οποιασδήποτε νέας βοήθειας προς την Ελλάδα προϋποθέτει την εφαρμογή ενός αξιόπιστου προγράμματος.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε για μια ακόμη φορά εμφανίστηκε ιδιαίτερα επιφυλακτικός ενόψει Eurogroup. Νωρίτερα πάντως θα συναντηθεί με τον Γιάνη Βαρουφάκη ύστερα από αίτημα του Έλληνα ομολόγου του. Ο κ. Σόιμπλε πάντως για μία ακόμη φορά φρόντισε να πει ότι δεν ευθύνονται οι εταίροι της Ελλάδας για τα προβλήματα της χώρας αλλά και να υπενθυμίσει πως υπάρχουν ακόμη συγκεκριμένοι τομείς για τους οποίους απαιτείται σκληρή δουλειά στις διαπραγματεύσεις.
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.