ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Σταϊκούρας: Η κυβέρνηση να προχωρήσει σε συμφωνία..

staikouras-i-kivernisi-na-proxwrisei-se-sumfwnia
Για καθήλωση της οικονομίας από τις κινήσεις της κυβέρνησης κάνει λόγο η ΝΔ, ασκώντας κριτική στην τακτική του οικονομικού επιτελείου. Ο συντονιστής οικονομικών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Χρήστος Σταϊκούρας σε ανακοίνωσή του υποστηρίζει ότι «το περιβάλλον ασάφειας, αβεβαιότητας και οι καθυστερήσεις παράγουν πλέον μετρήσιμες αρνητικές συνέπειες για τη χώρα και υψηλό κόστος για την οικονομία».

Καλεί δε την κυβέρνηση «έστω και αργά, με σύνεση, ρεαλισμό και αποφασιστικότητα, να προχωρήσει σε μία όσο το δυνατόν πιο επωφελή για τη χώρα συμφωνία, εντός του αναμφίβολα ασφυκτικού πλαισίου στο οποίο αυτή κινείται». 

Σύμφωνα με τη ΝΔ:

Τα αποτελέσματα εκτέλεσης του Προϋπολογισμού σε επίπεδο Γενικής Κυβέρνησης για το πρώτο τρίμηνο του 2015, που δημοσιοποίησε το Υπουργείο Οικονομικών, δείχνουν:

1ον. Το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε πολύ χαμηλότερα από πέρυσι, μειωμένο κατά περισσότερο από 50%.

Η υστέρηση μάλιστα στα φορολογικά έσοδα είναι και μεγάλη (υπερβαίνει τα 750 εκατ. ευρώ) και σταθερή, ακόμη και το μήνα Απρίλιο και τις πρώτες ημέρες του Μαΐου, παρά τις υψηλές Κυβερνητικές προσδοκίες από το νέο πλαίσιο φορολογικών ρυθμίσεων.

2ον. Οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης εμφανίζουν πρωτογενές έλλειμμα.

Πρωτογενές έλλειμμα το οποίο, μήνα με το μήνα, διευρύνεται.

Έτσι, αυτό διαμορφώθηκε στα 349 εκατ. ευρώ το 1ο τρίμηνο του 2015, από 188 εκατ. ευρώ το 1ο δίμηνο του 2015 και 83 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2015.

Και ενώ οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης εμφάνιζαν, πέρυσι, πρωτογενές πλεόνασμα, ύψους περίπου 800 εκατ. ευρώ το 1ο τρίμηνο του 2014.

3ον. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αυξήθηκαν, μέσα στο 2015, κατά περίπου 720 εκατ. ευρώ.

Η αύξηση αυτή είναι και συνεχής και διευρυνόμενη.

Επιβεβαιώνεται έτσι ότι η Κυβέρνηση έχει κηρύξει εσωτερική στάση πληρωμών, δημιουργώντας συνθήκες «ασφυξίας» στην οικονομία.

Υπενθυμίζεται ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές μειώθηκαν περίπου κατά 70% την προηγούμενη διετία, από τα 9 δισ. ευρώ στο τέλος του 2012 στα 3 δισ. ευρώ στο τέλος του 2014.

4ον. Οι εγγυήσεις μέσω του μηχανισμού Έκτακτης Ενίσχυσης Ρευστότητας (ELA) αυξάνονται, μήνα με το μήνα, εντυπωσιακά, λόγω, μεταξύ άλλων, της διαρροής καταθέσεων και του «σκουπίσματος» των ταμειακών διαθεσίμων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης.

Έτσι, ο ELA διαμορφώθηκε στα 69 δισ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου του 2015, από 22 δισ. ευρώ στο τέλος Φεβρουαρίου, 6 δισ. ευρώ στο τέλος Ιανουαρίου και 0 δισ. ευρώ στο τέλος του 2014.

Συνεπώς, το κόστος δανεισμού των τραπεζών έχει διογκωθεί, με δυσμενείς επιπτώσεις για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.