ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Επίσπευση της διαπραγμάτευσης στο Brussels Group.

epispeusi-tis-diapragmateusis
Ρεπορτάζ: Γαλιατσάτος Παναγής

Την επίσπευση των διαπραγματεύσεων σε τεχνικό επίπεδο προέκρινε χθες το κυβερνητικό συμβούλιο, ώστε να υπάρξει το συντομότερο δυνατόν και πάντως ως το τέλος Μαΐου συμφωνία με τους θεσμούς.

Αυτό συνιστά αλλαγή πλεύσης, έστω και σε επίπεδο εντυπώσεων, από τις κυβερνητικές διαρροές της αμέσως προηγούμενης ημέρας που διατείνονταν ότι οι διαβουλεύσεις που γίνονται σε τεχνικό επίπεδο έχουν εξαντλήσει τη δυναμική τους και τις δυνατότητες τους και ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει «πολιτική λύση» και συζήτηση του ελληνικού ζητήματος σε απευθείας συναντήσεις που θα έχει ο κ. Τσίπρας με τους ξένους ηγέτες στο περιθώριο της άτυπης συνόδου κορυφής στη Ρίγα, στις 21 Μαΐου

Είναι ενδεικτικό, ότι στο χθεσινό κυβερνητικό συμβούλιο είχε προσκληθεί ο επικεφαλής του ΣΟΕ και της ελληνικής ομάδας στο Brussels Group κ. Γ. Χουλιαράκης, ο οποίος μάλιστα ενημέρωσε αναλυτικά τους υπουργούς για την πορεία των διαπραγματεύσεων στο Brussels group, αλλά και για τα αιτήματα που θέτουν στο τραπέζι οι δανειστές.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το κυβερνητικό Συμβούλιο έδωσε σαφείς κατευθύνσεις στη ελληνική ομάδα διαπραγμάτευσης που συμμετέχει στο Brussels Group, για το πως θα κινηθεί στο νέο γύρο διαπραγματεύσεων που ξεκινάει σήμερα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι κατευθύνσεις αυτές είναι να διαπραγματευτούν με τέτοιο τρόπο ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία με στόχο την επίτευξη αμοιβαίας επωφελούς συμφωνίας.

Στη συνεδρίαση έγινε μια πιο ολοκληρωμένη αποτίμηση της πορείας της διαπραγμάτευσης και ο κάθε υπουργός τοποθετήθηκε στα ζητήματα που τίθενται στις διαβουλεύσεις καθώς ξεκινά σήμερα η τελική φάση της τεχνικής διαπραγμάτευσης.

Όπως διατείνονται πηγές του Μαξίμου επιβεβαιώθηκαν οι κόκκινες γραμμές και δεν υπήρξε κάποια επί μέρους υπαναχώρηση. Ωστόσο, η μετατόπιση προς την επιδίωξη μιας τεχνικής συμφωνίας καταδεικνύεται και από το γεγονός, ότι η συζήτηση μπήκε σε πρακτικά ζητήματα όπου κυριάρχησαν δύο θέματα. Η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, που ήταν το θέμα που άνοιξε το δρόμο για την θετική για την Ελλάδα δήλωση του Eurogroup της Δευτέρας και το φορολογικό νομοσχέδιο.

Κυβερνητικές πηγές επιχείρησαν να υποβαθμίσουν το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ, λέγοντας ότι συζήτηση γι’ αυτό έγινε μόνο στο περιθώριο. Ωστόσο όπως επιβεβαίωναν αυτές οι πηγές, η εισήγηση για την ιδιωτικοποίηση του 51% του λιμανιού, με option για το μειοδότη, να αποκτήσει ακόμα 16% των μετοχών που σήμερα ελέγχονται από το δημόσιο μέσα σε 5 χρόνια προκάλεσε αντιπαραθέσεις, καθώς αναφέρθηκε ότι δεν συνάδει με τις κόκκινες γραμμές περί του μη ξεπουλήματος που θέτει δημόσια η κυβέρνηση. Παρά τις ενστάσεις πάντως, η εισήγηση του ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση παραμένει στο τραπέζι.

Το δεύτερο θέμα που συζητήθηκε εκτενώς ήταν τα φορολογικά και ειδικότερα το τι περιλαμβάνει ένα σχέδιο - πρόταση της ελληνικής πλευράς. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές την συζήτηση απασχόλησε η δυνατότητα αύξησης των εσόδων ώστε να αντιμετωπιστεί η δημοσιονομική πίεση αλλά και να μετακυληθούν τα βάρη από τα χαμηλά εισοδήματα προς τα υψηλά εισοδήματα.

Στο πλαίσιο αυτό, στο κυβερνητικό συμβούλιο συζητήθηκε και η αύξηση της έκτακτης εισφοράς για οικογενειακά εισοδήματα άνω των 50.000 ευρώ ετησίως.

Πολιτικές κατευθύνσεις δόθηκαν από τον πρωθυπουργό στους υπουργούς σε ότι αφορά το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης. Δεν πρόκειται, όπως είχε διαρρεύσει τη Τρίτη, να έρθει στη Βουλή άμεσα ένα μπαράζ νομοθετημάτων, ωστόσο στους υπουργούς δόθηκε εντολή να είναι έτοιμοι γι’ αυτό.

real.gr
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.