ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

«H γραφειοκρατία δεν οφείλεται μόνο στις Βρυξέλλες»

i-grafiokratia-den-ofiletai-mono-stis-vrixelles
Το πράσινο φως για τη βελτίωση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, με στόχο μεγαλύτερη διαφάνεια, καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη και επιτάχυνση των γραφειοκρατικών διαδικασιών, έδωσε πριν από λίγες μέρες η Κομισιόν, προτείνοντας σειρά μεταρρυθμίσμεων.

Με αφορμή την εν λόγω πρωτοβουλία, που αποτελεί μια από τις προτεραιότητες της νέας Ευρωπαικής Επιτροπής για το 2015,, ο φρανς Τίμερμαν, πρώτος αντιπρόεδρος της Ε.Ε., δημοσιεύει σχετικό άρθρο στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

"Αυτή την εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το θεματολόγιο για τη βελτίωση της νομοθεσίας, η οποία ήταν μία από τις δέκα προτεραιότητές μας για το 2015. Με τις μεταρρυθμίσεις αυτές, αλλάζουμε τον τρόπο με τον οποίο η ΕΕ καταρτίζει τη νομοθεσία της.

Στόχος μας είναι να συγκεντρώσουμε περισσότερες ιδέες από τους πολίτες, τις επιχειρήσεις, τις ΜΚΟ, την τοπική αυτοδιοίκηση και οποιονδήποτε ασχολείται με τη νομοθεσία της ΕΕ στην καθημερινή του ζωή. Θέλουμε να μας πουν τι λειτουργεί και τι όχι, και κυρίως τη γνώμη τους για το πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τα πράγματα. 

Μήπως έχουν βαρεθεί να συμπληρώνουν έντυπα και θέλουν να καθιερώσουμε ένα ψηφιακό σύστημα υποβολής εκθέσεων; Μήπως θεωρούν πολύ χρονοβόρα τη διαδικασία έγκρισης νέων προϊόντων και έχουν ιδέες για έναν ταχύτερο και εξίσου ασφαλή τρόπο; 

Θέλουμε να εξετάσουμε την παλαιά και τη νέα νομοθεσία με τον ίδιο τρόπο. Όταν προγραμματίζουμε νέα νομοθεσία θα ζητούμε από όλους τη γνώμη τους, θα ρωτούμε τους εργαζομένους, θα ρωτούμε μη κυβερνητικές οργανώσεις, τους κοινωνικούς εταίρους και τις επιχειρήσεις. Θα ζητούμε εν συνεχεία από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες να ελέγξουν την ποιότητα των εκτιμήσεων των επιπτώσεων που τροφοδοτούν τη διαδικασία λήψης αποφάσεων σε πολιτικό επίπεδο.

Όμως η γραφειοκρατία δεν οφείλεται μόνο στις Βρυξέλλες – πρόκειται για ένα μύθο που πρέπει να διαλυθεί. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η ΕΕ δεν μπορεί να συμβάλει στην καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, όπου αυτή υπάρχει και από όπου κι αν προέρχεται. Όταν υπάρχουν προβλήματα με τη δική μας νομοθεσία, θα προσπαθούμε να τα επιλύσουμε, και όταν υπάρχουν προβλήματα όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο οι εθνικές κυβερνήσεις ερμηνεύουν και εφαρμόζουν τους κανόνες μας θα συνεργαζόμαστε για να διορθώσουμε την κατάσταση.

Η Ευρώπη μπορεί να βοηθήσει μόνο όταν γνωρίζουμε το πρόβλημα, και σε αυτό συμβάλλουν η αύξηση της διαφάνειας και οι δημόσιες διαβουλεύσεις. Όσο περισσότεροι μας αναφέρουν τα προβλήματά τους, τόσο καλύτερα θα μπορέσουμε να τα λύσουμε. 

Έχουμε ένα νέο διαδραστικό διαδικτυακό εργαλείο, όπου ο καθένας μπορεί να γράψει στην Επιτροπή μια ιδέα για τη μείωση της γραφειοκρατίας ή τη βελτίωση ενός σχεδίου νομοθετήματος, και η Επιτροπή θα απαντήσει σε όλες τις παρατηρήσεις που θα λάβει. Έχουμε δημιουργήσει επίσης ένα νέο φόρουμ εμπειρογνωμόνων με στόχο οι προτάσεις να συγκεντρώνονται, να αναλύονται και να διαβιβάζονται στην Επιτροπή. 

Η πλατφόρμα REFIT θα απαρτίζεται από εμπειρογνώμονες που θα ορίζει η κυβέρνηση κάθε χώρας της Ευρώπης, καθώς και από άτομα από μικρές επιχειρήσεις, ΜΚΟ, συνδικαλιστικές οργανώσεις, οργανώσεις καταναλωτών και περιφερειακές και τοπικές αρχές. Θέλουμε οι εμπειρογνώμονες που ασχολούνται με την νομοθεσία μας σε καθημερινή βάση να μας λένε σε ποια σημεία πιστεύουν ότι μπορούμε να βελτιωθούμε.

Κάτι άλλο που χρειάζεται για την επίτευξη πραγματικής αλλαγής είναι η πολιτική δέσμευση, την οποία έχουμε. Η νέα αυτή Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέλαβε καθήκοντα πριν από έξι μήνες, και ήδη έχουμε κάνει σημαντικές αλλαγές. 

Το πρώτο πρόγραμμα εργασίας μας, ο ετήσιος «κατάλογος ενεργειών» της Επιτροπής περιελάμβανε μόνο 23 πρωτοβουλίες. Αυτό οφείλεται στο ότι εργαζόμαστε μόνο για θέματα όπου απαιτείται πραγματικά απάντηση σε ευρωπαϊκή κλίμακα. Και τώρα αλλάζουμε ριζικά τον τρόπο με τον οποίο καταρτίζουμε τη νομοθεσία, ώστε καθετί που προέρχεται από τις Βρυξέλλες να προετοιμάζεται λεπτομερώς και να είναι εύκολο να τεθεί σε εφαρμογή.

Οι αλλαγές αυτές γίνονται, διότι αυτή είναι η επιθυμία των πολιτών και διότι τις χρειάζεται και η Ευρώπη. Το μήνυμα που έστειλαν οι ευρωπαϊκές εκλογές του 2014 στα θεσμικά όργανα της ΕΕ ήταν ότι οι πολίτες θεωρούν ότι η Ευρώπη χαρακτηρίζεται από υπερβολική γραφειοκρατία και ανακατεύεται εκεί που δεν χρειάζεται.

Επίσης, είναι λογικό, εφόσον συνεχίζεται η οικονομική ανάκαμψη να βοηθήσουμε τους πολίτες να εφαρμόζουν τους κανόνες μας αποτελεσματικά. Θέλουμε οι επιχειρηματίες και οι εργαζόμενοι σε μικρές επιχειρήσεις να αφιερώνουν τον χρόνο τους στον σχεδιασμό, τη δημιουργία, την παραγωγή και την πώληση και όχι στη μελέτη της νομοθεσίας και τη συμπλήρωση εντύπων! 

Και καθησυχάζουμε όσους ανησυχούν ότι αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχει πλήρης απορρύθμιση. Στόχος μας είναι να καταστήσουμε ευκολότερη την κατανόηση και την εφαρμογή των κανόνων και όχι να τους καταργήσουμε. Η θέσπιση καλύτερης νομοθεσίας δεν σημαίνει ούτε «περισσότερους» ούτε «λιγότερους» ενωσιακούς κανόνες ούτε υποβάθμιση των υψηλών κοινωνικών ή περιβαλλοντικών μας προτύπων, της υγείας μας ή τα θεμελιώδη δικαιώματά μας. Καλύτερη νομοθεσία σημαίνει να πετύχουμε με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο τους φιλόδοξους στόχους πολιτικής που έχουμε θέσει από μόνοι μας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλάζει διότι ο κόσμος γύρω μας αλλάζει. Το θεματολόγιο για τη βελτίωση της νομοθεσίας μπορεί να μην είναι το θέμα συζήτησης απόψε στο οικογενειακό μας τραπέζι, ελπίζω, όμως, ότι θα είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους σε δυο-τρία χρόνια θα λέτε στους φίλους σας: "Οι άνθρωποι αυτοί στις Βρυξέλλες μας άκουσαν. Τα πράγματα έχουν αλλάξει. Θέλω να συμμετέχω κι εγώ σε αυτή την Ευρωπαϊκή Ένωση.»


real.gr
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.