ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Ερευνητές «κλέβουν» τον ιστό του Spiderman..

ereunites-klevoun-ton-isto-spiderman
Ο ιστός της αράχνης είναι ένα από τα ανθεκτικά υλικά στον κόσμο. Η κατασκευή ενός συνθετικού ιστού είχε αποδειχθεί δύσκολη υπόθεση. 

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Bayreuth στη Βαυαρία υποστηρίζουν πως έχουν δημιουργήσει τεχνητό ιστό αράχνης, τόσο ανθεκτικό όσο ο φυσικός.

Οι επιστήμονες τα κατάφεραν με την βοήθεια βακτηρίων, που συνήθως βρίσκονται στα σπλάχνα ανθρώπων και ζώων.

Επικεφαλής της ομάδας είναι ο καθηγητής Τόμας Σχέιμπελ.

«Οι ίνες της αράχνης είναι πολύ ανθεκτικές. Συνδυάζουν δύναμη και ελαστικότητα, πράγμα που σημαίνει ότι οι ίνες της αράχνης έχουν πολύ μεγαλύτερη ενέργεια από οποιαδήποτε άλλη ίνα, είτε μιλάμε για άνθρωπο για τεχνητή ή φυσική» δήλωσε ο επικεφαλής του Τμήματος βιοϋλικών, του πανεπιστημίου Μπαϊρόιτ.

Η δημιουργία συνθετικού ιστού αποτελεί μεγάλη πρόσκληση για τους ερευνητές, αφού είναι εξαιρετικά δύσκολο να μαζέψεις ιστό από τα έντομα.

Ο τεχνητός ιστός δεν είναι τόσο ισχυρός όσο της αράχνης, αλλά είναι πιο ελαστικός. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να τεντώσει ακόμη περισσότερο.

Ο τεχνητός ιστός είναι λείος στην αφή, ευχάριστος στο δέρμα και λάμπει σαν μετάξι. Είναι λευκός, ενώ λόγω της βιοσυμβατότητας του, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλούς τομείς.

«Πρέπει να πω, πως ακόμα δεν ξέρουμε πως ακριβώς να χρησιμοποιούμε αυτό τον ιστό.

Αναπτύξαμε αρκετά προϊόντα, ξεκινώντας από τα καλλυντικά. Ειδικά στις κρέμες, αυτές οι ίνες αποδείχθηκαν ιδιαίτερα σημαντικές.

Όμως και στην ιατρική ανοίγονται δρόμοι. Μπορούμε να κάνουμε επιστρώσεις στα εμφυτεύματα. Εκτιμούμε πως θα βελτιώσει την βιοσυμβατότητα» δήλωσε ο επικεφαλής του Τμήματος των βιοϋλικών, του πανεπιστημίου Μπαϊρόιτ.

Οι ερευνητές προσπαθούν να συνδυάσουν κύτταρα ποντικιών με τον τεχνητό ιστό, ώστε να δημιουργήσουν ζωντανά κύτταρα που θα ενισχύσουν τους μύες της καρδιάς και του δέρματος.

ΠΗΓΗ: euronews.com
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.