ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Εσπευσμένα πάλι στις Βρυξέλλες ο κ. Τσίπρας.

tspras-espeumena-stis-bruxexes
Ρεπορτάζ: Γαλιατσάτος Παναγής


Σε θρίλερ εξελίσσονται την τελευταία στιγμή οι διαπραγματεύσεις με τον Πρωθυπουργό κ. Αλ. Τσίπρα να μεταβαίνει εσπευσμένα σήμερα στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει το μεσημέρι σε σύσκεψη με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον Πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και την Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ κ. Κριστίν Λαγκάρντ.

Η σύσκεψη αυτή κρίθηκε αναγκαία από τον κ. Γιούνκερ μετά τις διαφωνίες που έχουν εκδηλωθεί ανάμεσα στους θεσμούς στις συζητήσεις που γίνονται σε τεχνικό επίπεδο για την ελληνική πρόταση.

Στις συζητήσεις που γίνονται έχει προκύψει ένα σημαντικό αγκάθι καθώς το ΔΝΤ θεωρεί την πρόταση υφεσιακή και ατελέσφορη. Ιδιαίτερα αντιπαραγωγική θεωρεί το ΔΝΤ την πρόταση για αύξηση της φορολογίας των επιχειρήσεων από το 26 στο 29%.

Επίσης, η Κομισιόν δεν δείχνει καθόλου ενθουσιασμένη με τις προτάσεις της κυβέρνησης για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών από την πλευρά των εργοδοτών κατά 3,9%, καθώς θεωρεί ότι επιβαρύνει την ανταγωνιστικότητα και βρίσκεται σε διαφορετική κατεύθυνση από ότι ορίζει η κοινοτική πολιτική στον τομέα αυτό.

Αυτό που ζητούν οι δανειστές από την ελληνική αντιπροσωπεία που διαπραγματεύεται στις Βρυξέλλες με επικεφαλής τους κ. Ν. Παππά και Ευ. Τσακαλώτο είναι η αλλαγή του μείγματος πολιτικής, με μεγαλύτερες περικοπές στην πλευρά των δαπανών.

Οι εκπρόσωποι των θεσμών ζητούν ως τούτου μεγαλύτερες περικοπές στην πλευρά των δαπανών από την κυβέρνηση ενώ δεν εμφανίζονται διατεθειμένοι να συζητήσουν κάτι περισσότερο για την διευθέτηση του χρέους από την σχετική φόρμουλα που προέβλεπε η απόφαση του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012.

Ωστόσο για την Αθήνα, το να αποσπάσει κάτι παραπάνω από ότι προέβλεπε η απόφαση εκείνη σε ό,τι αφορά το χρέος αποτελεί όρο εκ των ων ουκ άνευ για να πείσει την Κ.Ο του κόμματος του, στην οποία εκδηλώνονται ήδη σφοδρές αντιδράσεις, να αποδεχτεί τη συμφωνία.

Μια ισχυρή δέσμευση των δανειστών για το χρέος άλλωστε αποτελεί τον μοναδικό τρόπο να κρατήσει την κυβερνητική πλειοψηφία ενωμένη, αφού ο Πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Άμυνας κ. Καμμένος την κατέστησε, στη χθεσινή συνεδρίαση της Κ.Ο των ΑΝΕΛ, προϋπόθεση για να ευθυγραμμιστούν οι ΑΝΕΛ στην υπερψήφιση της συμφωνίας.

Από την πλευρά του πάντως, ο Πρωθυπουργός όπως συμφώνησε χθες σε συναντήσεις με τους στενούς του συνεργάτες, θα θέσει σήμερα επιτακτικά το ζήτημα της αύξησης του πλαφόν των εντόκων, ώστε η Αθήνα να μπορέσει να αποπληρώσει τη δόση του ΔΝΤ στις 30 Ιουνίου.

Όλα αυτά, αλλά και η διαχείριση της δυσαρέσκειας στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, απασχόλησαν χθες σε συνεχείς συσκέψεις τον Πρωθυπουργό μετά την επιστροφή του από την άτυπη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, τη Δευτέρα.

Ο κ. Τσίπρας είχε συναντήσεις με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο, ενώ είχε συνεργασία για με τον υπουργό Εργασίας Πάνο Σκουρλέτη, τον υπουργό Εσωτερικών Νίκο Βούτση, τον γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Τάσο Κορωνάκη και τον γραμματέα της Κ.Ο. Χρήστο Μαντά.

real.gr

Παππάς: Ο Αλέξης Τσίπρας δεν πρόκειται να γίνει Παπαδήμος.

Τσακαλώτος: Η συμφωνία δεν θα είναι υφεσιακή.


loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.