ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Τσίπρας: Εμείς αποφασίζουμε το ποιος θα πληρώνει τους φόρους.

tsipras-emeis-apofasizoume-gia-tous-forous
«Ήταν καθήκον μας η διεκδίκηση της πολιτικής αλλαγής» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε πως «γνωρίζαμε ότι δεν θα ήταν περίπατος και δεν θα υπήρχε περίοδος χάριτος για εμάς. Ριχτήκαμε στη μάχη έχοντας να αντιμετωπίσουμε το ναρκοθετημένο πεδίο, από την προηγούμενη κυβέρνηση που επεδίωκε την αριστερή παρένθεση».

Ο πρωθυπουργός έκανε έναν σύντομο απολογισμό του κυβερνητικού έργου, λέγοντας ότι κάθε απόφαση ήταν και μία μεγάλη μάχη κόντρα στο καθεστώς του μνημονίου.«Σε αυτήν τη γραμμή σκοπεύουμε να συνεχίσουμε ώστε σε βάθος τετραετίας να ξηλώσουμε το κατεστημένο του μνημονίου», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Σε λίγες ημέρες από σήμερα συμπληρώνονται 5 μήνες της νέας διακυβέρνησης. Από την πρώτη στιγμή βρεθήκαμε να αντιμετωπίζουμε μια δύσκολη ασφυκτική κατάσταση για την οποία δεν φέρουμε ευθύνη» είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανοίγοντας την ομιλία του. 

«Αυτήν την κατάσταση βρεθήκαμε να διαχειριζόμαστε αλλά δεν πέσαμε από τα σύννεφα κάναμε γενναία επιλογή να διεκδικήσουμε στην πιο δύσκολη στιγμή να αναλάβουμε την ευθύνη της διακυβέρνησης καθώς όλο και περισσότερο η χώρα βούλιαζε στο μνημονιακό καθεστώς. Γνωρίζαμε ότι δεν θα ήταν περίπατος», πρόσθεσε σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση κατάφερε να κάνει τη χώρα να σταθεί στα πόδια της.
«Δηλώσαμε με κάθε δυνατό τρόπο ότι αυτή η συμφωνία δεν μπορεί να αποτελεί μια συνέχεια της μνημονιακής πολιτικής, της πολιτικής της λιτότητας και της ύφεσης που μόνο δεινά συσσώρευσαν σε αυτή τη χώρα. Η ελληνική πλευρά προσήλθε στον διάλογο με ειλικρίνεια. Μετά από τέσσερις μήνες εντατικών διαπραγματεύσεων καταθέσαμε ένα κείμενο που θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για μια συμφωνία βιώσιμη και κοινωνικά ανεκτή», είπε ο πρωθυπουργός. «Αλλά όπως είπε αντί απάντησης στην πρόταση αυτή παραλάβαμε κείμενο 5 σελίδων που αγνόησε τις διαπραγματεύσεις», προσέθεσε.«Οι Θεσμοί ζητούν υψηλούς δημοσιονομικούς στόχους και αρνούνται τα δικά μας ισοδύναμα μέτρα», επεσήμανε ο πρωθυπουργός και υπογράμισε ότι «η εμμονή σε ένα πρόγραμμα περικοπών που έχει αποτύχει και σε μέτρα που δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά δεν είναι μόνο ένα λάθος, το πιθανότερο είναι ότι εξυπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες και ένα σχέδιο για την ταπείνωση όχι μόνο της κυβέρνησης αλλά του ελληνικού λαού», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας και επεσήμανε: 

«Από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε για να φτάσουμε σε επωφελή συμφωνία, τόνισε ο πρωθυπουργός. Δηλώσαμε όμως ότι αυτή δεν μπορεί να είναι συνέχεια της μνημονιακής πολιτικής». Όπως είπε, μετά τρεις μήνες διαπραγμάτευσης καταθέσαμε προ δυο εβδομάδων ένα κείμενο συμφωνίας που αν και δύσκολο μπορεί να αποτελέσει βάση συμφωνίας. «Δεν αντικατοπτρίζει τις θέσεις μας αλλά είναι αποτέλεσμα των μηνών διαπραγμάτευσης στο Brussels Group».Επανέλαβε ότι αντί απάντησης πήρε ένα κείμενο πέντε σελίδων που αγνόησε όλη τη διαπραγμάτευση και ζητούσε μείωση συντάξεων και αύξηση ΦΠΑ στο ηλεκτρικό.

Όπως είπε η κυβέρνηση παρ' όλα αυτά επανήλθε στη συζήτηση και πρότεινε ισοδύναμα μέτρα που δεν επιβαρύνουν όσους έχουν πληγεί από την κρίση, αλλά η απάντησή ήταν ότι απαιτείται περικοπή 1% του ΑΕΠ από το ασφαλιστικό και ανάλογο ποσό από το ΦΠΑ.

«Το ποιος θα πληρώνει τους φόρους είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της ελληνικής κυβέρνησης», ξεκαθάρισε.

«Πρέπει μεταξύ των θεσμών να αποδοθούν ευθύνες διότι η κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα είναι ότι κυριαρχούν οι θέσεις του ΔΝΤ. Το αποτέλεσμα να καταλήγουμε σε προτάσεις που δεν διέπονται από ορθή λογική, αντίθετα οδηγούν σε περαιτέρω ύφεση», είπε ο πρωθυπουργός. «Τελικά αυτό που μας ζητείται είναι να αποδεχθούμε συμφωνία που θα παρασύρει μια οικονομία που είναι έτοιμη να ορθοποδήσει, να την παρασύρει σε μια υφεσιακή δίνη και σε μια αβεβαιότητα», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε: «Αν στόχος είναι η συνέχιση προγράμματος του ΔΝΤ, που όλοι στον κόσμο γνωρίζουν ότι απέτυχε, τότε δεν αφήνεται κανένα περιθώριο επιλογής στο ελληνικό κοινοβούλιο. Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να μην υποκύψουμε σε πιέσεις και εκβιασμούς. 

Ήρθε η στιγμή οι εταίροι μας να μιλήσουν ξεκάθαρα. Θέλουν το ΔΝΤ να είναι μέρος της συμφωνίας κουβαλώντας τις αποτυχημένες συνταγές; Και πώς γίνεται να αποδέχονται τα σκληρά του μέτρα, αλλά όχι τις προτάσεις του για διαγραφή χρέους; Το ΔΝΤ έχει εγκληματικές ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση στη χώρα».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η εντολή που έχουμε πάρει από τον ελληνικό λαό δεν είναι εντολή δημιουργικής ασάφειας. Είναι μια σαφής εντολή: να τερματίσουμε την πολιτική της λιτότητας στον τόπο, μετά από 5 χρόνια σκληρής επιβολής που δημιούργησε μια τεράστια αύξηση των κοινωνικών ανισοτήτων».

Πρόσθεσε ότι «θα συνεχίσουμε μέχρι τέλους με την ίδια ηρεμία, νηφαλιότητα αλλά και αποφασιστικότητα για την εξεύρεση λύσης, όχι απλά συμφωνίας. Θα συνεχίσουμε λοιπόν να εργαζόμαστε για λύση.  Η συμφωνία θα πρέπει να εμπεριέχει συγκεκριμένες και δεσμευτικές ρήτρες για την αντιμετώπιση του χρηματοδοτικού προβλήματος της χώρας που επιδεινώθηκε κατά τη μνημονιακή 5ετία με αποκλειστική ευθύνη των θεσμών».ΕΛΠΊΖΕΙ ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΚΉ ΣΥΜΦΩΝΊΑ Η ΚΥΒΈΡΝΗΣΗ..ΟΙ ΔΙΆΛΟΓΟΙ ΤΣΊΠΡΑ ΜΕ 

ΘΕΟΔΩΡΆΚΗ ΚΑΙ ΓΕΝΝΗΜΑΤΆ - ΤΙ ΕΊΠΑΝ ΟΙ ΑΡΧΗΓΟΊ.

ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΉ Η ΣΥΝΆΝΤΗΣΗ ΤΣΊΠΡΑ-ΠΟΎΤΙΝ..

loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.